Vatikano atstovas Federico Lombardi (Federikas Lombardis) sakė, jog dalyviai patvirtino „perbalansuotą“ galutinę ataskaitą, kurioje atsižvelgiama į konservatyviausių narių susirūpinimą.

Per galutinį balsavimą po dvi savaites trukusių įnirtingų debatų trys paragrafai dėl opių klausimų – labiau priimančios pozicijos gėjų atžvilgiu ir leidimo išsiskyrusiems ir dar kartą susituokusiems katalikams priimti komuniją – negavo reikalingos dviejų trečdalių daugumos iš 183 dalyvavusių vyskupų.

Šiuo balsavimu baigėsi vyskupų iš viso pasaulio sinodas, per kurį konservatoriai viešai susirėmė su liberalais dėl popiežiaus vadovaujamo vajaus švelninti Katalikų Bažnyčios prieigą dėl nusidėjėlių.

Kreipdamasis į trečiąją neeilinę Vyskupų Sinodo asamblėją 77 metų Pranciškus sakė, jog yra įsitikinęs, kad ateinantys metai sudarys sąlygas idėjoms subręsti ir „rasti konkrečius sprendimus“ daugeliui iššūkių, su kuriais susiduria Bažnyčia.

Visas dokumentas, su ginčijamais paragrafais, popiežiaus prašymu buvo paskelbtas.

Pasaulio 1,2 mlrd. katalikų dvasinis lyderis anksčiau ragino Bažnyčią užimti gailestingesnę poziciją netekėjusių motinų, dar kartą susituokusių išsiskyrusių žmonių ir gėjų atžvilgiu. Apie pastaruosius jis, kaip žinia, yra pasakęs: „Kas aš toks, kad teisčiau?“.

Austrų kardinolas Christophas Schoenbornas (Kristofas Šėnbornas) reporteriams sakė, kad priimtas tekstas yra „daug santūresnis“ nei buvo projektas ir kad tai atspindi vyskupų iš „labai skirtingų kultūrinių situacijų“ nepritarimą.

Pirmadienį paskelbta preliminari ataskaita, apie kurią plačiai rašė Italijos spauda, sukėlė bangas visame pasaulyje užuominomis, kad Katalikų Bažnyčia turėtų siekti užmegzti ryšį su homoseksualistais, turinčiais „dovanų ir privalumų, kuriuos gali pasiūlyti krikščionių bendruomenei”. Tai papiktino tradicionalistus, kuriems Vatikanas turėjo priminti, kad darbas dar tęsiasi.

Žiniasklaidos dėmesio centre atsidūręs sinodas įgavo referendumo dėl popiežiaus drąsios linijos mastą ir stebėtojai sakė, jog išankstiniai pranešimai galėjo atsigręžė prieš pažangiuosius, kurie siekė aplenkti konservatorius.