Trijų ukrainiečių karių žūtis po dvi dienas trukusios susirėmimų su prorusiškais separatistais pertraukos akcentavo paliaubų trapumą, Jungtinėms Tautoms (JT) tuo tarpu skelbiant, kad dėl šio konflikto maždaug 5 milijonams žmonių reikia humanitarinės pagalbos.

Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO), kuri stebi taikos susitarimo įgyvendinimą, pasiuntinė Ukrainoje JT Saugumo Tarybai sakė, kad nors esama padrąsinančių ženklų, šiai šaliai vis tiek gresia visapusiškas karas.

„Atrodo, kad esame kryžkelėje, kur stovime prieš tolesnio konflikto eskalavimo riziką arba (prieš galimybę), kur sveikas protas, atsakomybė ir humaniškumas paims viršų ir mes galbūt galėsime eiti taikos keliu“, – 15 narių Tarybai sakė pasiuntinė Heidi Tagliavini.

Šis Saugumo Tarybos susitikimas dėl Ukrainos konflikto buvo surengtas praėjus lygiai metams nuo Rusijos ir promaskvietiškų jėgų veiksmų, kuriais imtasi okupuoti strateginės reikšmės objektus Krymo pusiasalyje, pradžios.

Rusija šį Juodosios jūros pusiasalį oficialiai aneksavo 2014 metų kovą, išprovokuodama didžiulį tarptautinį triukšmą. Balandį prasidėjo separatistų sukilimas Ukrainos rytuose.

Rusija užsipuolė Vakarus

Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose (JT) Vitalijus Čiurkinas per JT Saugumo Tarybos susitikimą sakė, kad JAV ir britų atstovai bando perrašyti Minsko susitarimą ir ragina Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizaciją (ESBO) atlikti jai nepriklausančias užduotis, skelbia TASS.

ESBO specialiosios misijos vadovas Ertugrulis Apakanas ir ESBO pasiuntinė kontaktinėje grupėje Heidi Tagliavini Tarybos nariams pristatė dabartinę situaciją ir pakomentavo, kaip vyksta ginkluotės atitraukimas.

„Mes tai numatėm. Mes nebuvom per daug sužavėti šiuo susitikimu, kadangi čia buvo bandoma perrašyti Minsko susitarimą, aiškinti ESBO, ką jie turi daryti, ir priskirti tokias užduotis, kurios misijai nepriklauso“, – komentavo V. Čiurkinas.

Vėliau jis pridūrė, kad piktinasi JAV ir Didžiosios Britanijos reikalavimais. Vis dėlto Rusijos diplomatas pripažino, kad sesijos metu pasigirdo ir „konstruktyvių pasiūlymų“, kaip užtikrinti taiką ir laikytis Minsko susitarimo nuostatų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)