Turkijos valdžia iš karto nepakomentavo šios informacijos, bet Ankara jau anksčiau yra neigusi kaltinimus dėl jos operacijos metu galimai žuvusių civilių.

OperacijaEufrato skydas“ šiaurės Sirijoje buvo pradėta vykdyti rugpjūčio 24 dieną. Jos tikslai buvo kovoti tiek su džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) kovotojais, tiek su nereguliaria kurdų kariuomene, kurią Ankara laiko teroristine grupuote.

Nuo to laiko per Turkijos vykdomus oro antskrydžius ir apšaudymus žuvo 96 civiliai, 22 iš jų – vaikai, teigia Sirijos žmogaus teisių stebėsenos biuras.

„92 civiliai, daugiausiai kurdai, žuvo IS kontroliuojamose Sirijos vietovėse“, – sakė jau minėto žmogaus teisių stebėsenos biuro įkūrėjas Ramis Abdelis Rahmanas. Jis pridūrė, kad likę keturi žmonės žuvo Sirijos demokratinių pajėgų – kurdų arabų kovotojų aljanso, dominuojamo Liaudies apsaugos dalinių (YPG) – valdomose teritorijose.

Turkija mano, kad YPG ir kurdų Demokratinės sąjungos partija (PYD) yra susijusios su Turkijoje uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK), kuri šalyje dar nuo 1984-ųjų vykdo sukilimą. Pastarąją organizaciją teroristine laiko ir JAV bei Europos Sąjunga (ES).

Per pirmąją šios operacijos dieną Ankara išlaisvino Džarabulo miestą, o spalio viduryje užėmė simbolinę reikšmę turintį Dabiko miestą.