Pareigūnai patvirtino, kad žuvo mažiausiai 10 žmonių. Vokietijos televizijos naujienų kanalas N24 skelbia, kad tarp žuvusiųjų – 9 vokiečiai. Dar 15 sužeista. Teegraph.co.uk remiasi Turkijos naujienų agentūra „Dogan“, kuri skelbia, kad sužeisti 6 vokiečiai, norvegas, perujietis ir Pietų Korėjos pilietis.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sakė, kad susisprogdino savižudis siras. Šaltiniai Saugume mini, kad tai buvo „Islamo valstybės“ ataka.

Žemė „drebėjo kaip per žemės drebėjimą“

Nors sprogimo vieta vis dar yra atitverta ir virš rajono skraido sraigtasparniai, viešasis transportas jau važinėja, o į gatves grįžta praeiviai ir turistai, iš Stambulo praneša Zia Weise.

Parduotuvių savininkai ir gatvės prekybininkai pasakoja apie kurtinantį sprogimą, kuris supurtė žemę tarsi „žemės drebėjimas“, sakė vienas vaistinės darbuotojas, dirbantis tiesiai priešais Mėlynąją mečetę.

Kiti žmonės, tarp jų ir pati Z. Weise, girdėjo stiprų garsą, kuris atsklido net iki Taksimo.

Nors sklando gandai, kad tai buvo savižudžio sprogdintojo ataka, jų kol kas niekas nepatvirtino.

Sprogimas nugriaudėjo Sultanahmedo aikštėje, kuri yra viena svarbiausių turistų lankomų vietų, praneša „Reuters“.

Liudininkai teigė girdėję stiprų sprogimą. „CNN Turk“ skelbia, kad įvykio vietoje dirba greitosios pagalbos ir policijos automobilių ekipažai.

Sprogimo priežastis kol kas nežinoma.

„Sprogimas buvo labai garsus. Mus smarkiai supurtė. Išbėgome į lauką ir pamatėme kūnų dalis“, - naujienų agentūrai „Reuters“ pasakojo šalimais vienoje senovinių dirbinių parduotuvėje dirbanti moteris.

Turkijoje paskelbta parengtis, kai spalio mėnesį dviem savižudžiams sprogdintojams sostinėje Ankaroje surengus ataką prieš minią taikos aktyvistų, žuvo 103 žmonės. Tai buvo kruviniausias teroristinis išpuolis šiuolaikinėje šalies istorijoje.

Turkijoje per kelis pastaruosius mėnesius buvo įvykdytos kelios pražūtingos atakos, dėl kurių Stambule įtampa buvo labai padidėjusi.

Privati televizija NTV nurodė, kad sprogimas driokstelėjo šalia parko, kuriame stūkso vienu iš šio miesto simbolių tapęs obeliskas.

Policija uždarė tą teritoriją, neleisdama žmonėms artintis, baiminantis potencialaus antro sprogdinimo.

Stambulo savivaldybės tarnyba nurodo, kad mažiausiai 15 žmonių buvo sužeisti.

„Šiuo metu tiriamos sprogimo priežastys, sprogimo tipas ir kaltininkas ar kaltininkai“, - teigiama tarnybos pranešime.

Naujienų agentūra „Dogan“ pažymėjo, kad mažiausiai du žmonės buvo išvežti į ligoninę.

Valstybinė televizijos stotis TRT teigia, kad už šį sprogimą veikiausiai yra atsakingas savižudis sprogdintojas.

Pirminiai pranešimai rodo, kad šią ataką galėjo įvykdyti viena neįvardijama moteris.

Remdamasis vietos šaltiniais, saugumo ekspertas Michaelas Horowitzas teigė, kad sprogimas buvo savižudžio sprogdintojo „ataka prieš turistus“.

Pirminiai pranešimai rodo, kad aukomis tapo prancūzai ir vokiečiai, pridūrė jis.

Kalba apie teroro ataką

Vienas vyriausybės pareigūnas sakė, kad tarnybos įtaria, jog sprogimas Stambule yra teroro ataka.

„Įtariamas ryšys su terorizmu“, – pareigūnas, pageidavęs likti anonimu, sakė naujienų agentūrai AFP.

Kituose pranešimuose sakoma, kad pareigūnai aiškinasi, ar bombą Sultanachmeto rajone detonavo mirtininkas.

Netoli išpuolio vietos esančiame biure dirbantis Erdemas Koroglu sakė NTV matęs, kaip po sprogimo ant žemės liko gulėti keli žmonės.

„Buvo sunku pasakyti, ar jie gyvi, ar mirę, – pasakojo jis. – Pastatai sudrebėjo nuo sprogimo bangos.“

Turkijoje pernai buvo įvykdyti du dideli sprogdinimai, dėl kurių kaltinama „Islamo valstybė“.

Liepą daugiau negu 30 žmonių žuvo per ataką Suručo mieste, esančiame netoli Turkijos sienos su Sirija.

Spalį du mirtininkai susisprogdino netoli Ankaros pagrindinės traukinių stoties, kur žmonės rinkosi į taikos eitynes. Pagal aukų skaičių (103) tas išpuolis buvo didžiausias, kada nors įvykdytas Turkijoje. Prokuratūra nurodė, kad tą ataką įvykdė „Islamo valstybės“ vietos kuopelė.

Lietuvos URM ragina Turkijoje vengti susibūrimo vietų

Lietuvos užsienio reikalų ministerija antradienį pranešė neturinti duomenų, kad per išpuolį Stambule būtų nukentėję Lietuvos piliečiai, ir paragino Turkijos didžiuosiuose miestuose gyvenančius lietuvius vengti masinio susibūrimo vietų.

„URM neturi duomenų, kad per išpuolį Stambule būtų nukentėję Lietuvos piliečiai. Ambasada nuolat siekia gauti naujausią informaciją ir atidžiai seka saugumo situaciją“, - BNS sakė ministerijos atstovas spaudai Kęstutis Vaškelevičius.

„Šiuo metu galiojančiose rekomendacijose keliaujantiems į Turkiją URM ragina piliečius, viešinčius ar gyvenančius didžiuosiuose Turkijos miestuose, imtis ypatingų atsargumo priemonių, vengti masinio susibūrimo, protestų vietų“, - pridūrė diplomatas.

Viešbutyje Stambule – gaisras

Netrukus pasirodė ir informacija apie gaisrą viename statomame Stambulo viešbutyje. Skelbiama, kad viduje liko įkalinti žmonės.

Antradienį Stambulo Maltepės apskrityje, Giulsuju rajone esančiame statomame viešbutyje kilo gaisras, praneša dailysabah.com. Viešbučio viduje yra žmonių, jų skaičius nežinomas.

Maltepės meras Ali Kılıças savo paskyroje „Twitter“ svetainėje pranešė, kad iš pastato evakuota 20 žmonių, o ant viešbučio stogo dar liko vienas žmogus.

Vėliau jis pranešė, kad pavyko išgelbėti dar keturis žmones, o gaisras beveik užgesintas.

Kai kilo gaisras, viduje buvo darbininkai.

Gaisro priežastis kol kas nežinoma.