Norvegijos ir Filipinų ambasadoriai bei Malaizijos ir Indonezijos pasiuntinių žmonos žuvo sraigtasparniui penktadienį įsirėžus į mokyklos pastatą Gilgito rajone.

Per sraigtasparnio Mi-17 katastrofą taip pat žuvo trys pakistaniečiai įgulos nariai, keli užsienio diplomatai buvo sužeisti. Orlaivis nukrito ant mokyklos pastato miškingame slėnyje tarp snieguotų viršukalnių. Tuo metu vaikų mokykloje nebuvo.

Vyriausybė nurodė, kad katastrofos priežastis buvo sraigtasparnio variklio gedimas, atmesdama Pakistano Talibano pareiškimą, kad orlaivį numušė jų kovotojai.

Premjeras Nawazas Sharifas taip pat skrido į tą patį slidinėjimo kurorto atidarymą kitu sraigtasparniu, kai įvyko katastrofa.

Pakistano kariai išsirikiavo garbės sargyboje, priimdami karstus, užklotus nacionalinėmis vėliavomis ir vainikais. Ceremonija buvo tiesiogiai transliuojama per televiziją.

Ceremonijoje dalyvavo juodai apsirengę diplomatai ir aukšto rango kariškiai, tarp jų armijos vadas generolas Raheelas Sharifas. Nešant karstus, kariškiai atidavė pagarbą. R.Sharifas padėjo ranką ant peties vienam raudančiam berniukui, stovėjusiam tarp diplomatų.

„Labai liūdna akimirka, mes visi esame smarkiai sukrėsti“, – sakė žurnalistams Ispanijos ambasadorius Javieras Carbajosa Sanchezas. Jis taip pat skrido į tą renginį, bet buvo kitame sraigtasparnyje.

„Deja, tokių dalykų nutinka. Viskas rodo, kad tai buvo tiesiog baisus nelaimingas atsitikimas“, – pridūrė diplomatas.

Pakistanas paskelbė vienos dienos nacionalinį gedulą, o N.Sharifas nurodė ministrams palydėti keturių žuvusių užsieniečių palaikus, kai jie bus skraidinami į savo šalis.

Vyriausybė pranešė, kad nukritusiame sraigtasparnyje buvo 17 žmonių, tarp sužeistųjų buvo Lenkijos ir Nyderlandų ambasadoriai.

Gilgitas, esantis už maždaug 250 km į šiaurę nuo Islamabado, nelaikomas kovotojų tvirtove, o Talibanas neretai prisiima atsakomybę dėl incidentų, su kuriais iš tikrųjų neturi nieko bendra.

Avarijos liudininkai ir kitais sraigtasparniais skirdę žmonės sakė nepastebėję jokių šaudymo požymių.

Paprastos konstrukcijos sraigtasparnis Mi-17 laikomas patikimu orlaiviu. Jis buvo sukonstruotas Rusijoje ir specialiai pritaikytas naudoti karšto Azijos klimato sąlygomis ir dideliame aukštyje.

Pakistano kariuomenės orlaiviai laikomi gerai prižiūrimais, nors žiniasklaida per pastaruosius 11 metų yra paskelbusi apie keturių kitų Mi-17 katastrofas šioje šalyje.

Sraigtasparnio katastrofą Gilgite tiria kariuomenės ekspertai.