Niujorko populiariame Ist Vilidžo rajone ketvirtadienį dėl numanomo dujų nuotėkio trims pastatams sugriuvus, o dar viename kilus gaisrui, nukentėjo mažiausiai 19 žmonių.

Keturi žmonės patyrė kritiškų sužalojimų, kai sprogimo bangos sudrebintas pastatas su komercinėmis ir gyvenamosiomis patalpomis iš dalies sugriuvo ir sukėlė šalimais esančio pastato griūtį, taip pat dalinį dar vieno pastato sugriuvimą ir didžiulį gaisrą.

Mobiliuoju telefonu nufilmuotuose vaizduose, kuriuos parodė televizijos kanalas PIX11, matyti kaip iš sušių restorano apimti panikos po sprogimo bėga žmonės.

„Kas atsitiko? Dieve mano!“, - girdisi kaip šaukia viena moteris. Taip pat matyti kaip praeiviai pasilenkia prie vieno žmogaus, gulinčio griuvėsiuose.

Niujorko meras Billas de Blasio sakė, kad incidentas veikiausiai kilo dėl tuo metu rajone vykdytų vandentiekio ir dujų tvarkymo darbų.

Sprogimas įvyko restorane

Nuotraukose ir televizijų vaizdo reportažuose matyti, kaip dūmai veržiasi pro pastato langus. Įvykio vietoje dirbo gausios ugniagesių pajėgos.

Niujorko Priešgaisrinės apsaugos departamentas pranešė, kad gaisras gali sukelti dar didesnę pastato griūtį. Vietinė žiniasklaida praneša, kad sprogimas įvyko restorane, pirmame pastato aukšte. Vėliau ugnis išplito į butus virš restorano, skelbia NBC.

Anot ugniagesių, incidento metu suveikė septynios gaisro signalizacijos. Dėl pastato griuvimo grėsmės rytinėje Manhatano dalyje uždarytas eismas.

Pirminiais duomenimis, yra keliolika nukentėjusiųjų, mažiausiai vieno iš jų būklė kritinė, skelbia CNN. Skelbiama, kad viduje gali būti likusių žmonių. Tuo tarpu FOX praneša, kad mažiausiai trys žmonės stipriai nukentėjo, o dar keturių nukentėjusiųjų būklė labai sunki. 

Trys žmonės – kritinės būklės

Huffingtonpost.com praneša, kad 3 žmonės yra kritinės būklės, jie nugabenti į ligoninę. Iš viso sužeista 12 žmonių. Medikų rankose šiuo metu mažiausiai 6 žmonės, iš jų – du ugniagesiai.

Įvykio liudininkai teigia, kad pasigirdo stiprus sprogimas, lyg būtų sprogus bomba, ir iš karto po jo sudrebėjo žemė. 

„Išgirdau didelį sprogimą ir pamačiau, kad iš pastato stogo veržiasi ugnis bei dūmai, netrukus atvažiavo policija,“ – pasakojo įvykio liudininkas Shameem Noor, kuris dirba „Veselka“ restorane, esančiame šalia įvykio vietos.

„Aplink pasklido juodi dūmai. Jie buvo visur,“ - sakė jis.

Anot Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovo, ugnis pasiglemžė visą pasatatą ir išplito į mažiausiai vieną šalia esantį.

Pastate gyvenanti Laura Gibson teigia, jog išgirdusi sprogimą instiktyviai išbėgo pro duris: „Aš išsigandau, kai pamačiau ugnį apatiniuose namo aukštuose. Maniau, kad negalėsiu ištrūkti,“ - pasakojo ji.

Šioje vietoje Laura su trimis kambariokais gyvena nuo praėjusių metų rugsėjo. Incidento metu merginos kambariokų namuose nebuvo. Mergina į gatvę išbėgo pasiėmusi tik telefoną.

„Buvo panašu į bombą. Visi pradėjo klausinėti, kas vyksta. Žmonės iš „Starbucks“ buvo kviečiami sugrįžti į vidų ir bandė užsirakinti duris,“ – pasakojo kitas įvykio liudininkas buvęs netoliese.

Kaip matyti filmuotoje medžiagoje, ugnis apgriovė 2 namo aukštus. Virš pastato matyti milžiniškas juodų dūmų debesis. Iš pastato neštuvais nešami sužeistieji. Įvykio vietoje dirba mažiausiai 200 ugniagesių, skelbia CNN. 



Sprogimą galėjo sukelti dujų nuotekis

Po incidento iš restorano, kuriame įvyko sprogimas, buvo evakuoti žmonės. Taip pat nuo įvykio vietos atitraukti smalsuoliai. Anot Huffingtonpost.com šaltinių, restorano virtuvės darbuotojai dirbo toje pastato vietoje, po kuria buvo dujų linija.

Kol kas nėra aiški sprogimo priežastis, tačiau manoma, kad jį galėjo sukelti dujų nuotekis.

Šis pastatas jau buvo įtrauktas į keliančių pavojų statinių sąrašą. Jis turėjo nustoti funkcionuoti nuo 2005 metų.