Antra per keturias dienas tokia telekonferencija buvo suplanuota Briuselyje, penktadienį, kai Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pasirašė istorinį prekybos susitarimą su Europa, kuriuo nutraukiami Kijevo ryšiai su Maskva.

Europos Sąjunga (ES) taip pat perspėjo V.Putiną, jog jis iki pirmadienio turi aiškiai paspausti kovotojus, kad jie nutrauktų 13 savaičių trunkantį sukilimą pramoniniame Rytų Ukrainos regione. Priešingu atveju Rusijai grasinama skaudžiomis ekonominėmis sankcijomis.

Rusijos lyderis tikriausiai pelnys taškų už šeštadienį priimtą sukilėlių sprendimą paleisti antrą ir paskutinę neginkluotų Europos stebėtojų komandą, kurią jie sulaikė gegužės pabaigoje.

Tačiau mūšiai tęsėsi nepaisant trumpo ugnies nutraukimo ir P.Porošenka užsiminė, kad gali vėl griebtis jėgos, jei partizanai nenusiginkluos ir neperduos valdžios pastatų įvairiuose regiono miestuose.

Ukrainos kariškiai pranešė, kad šeštadienį per kovas žuvo trys kariai. Sekmadienį ryte sukilėliai taip pat surengė dvi trumpas atakas prieš aerodromą netoli nuo Slovjansko miesto.

P.Porošenka pareikalavo, kad separatistai perduotų sienos su Rusija perėjų kontrolę ir padėtų sukurti stebėjimo mechanizmą ilgalaikėms paliauboms, kuriomis būtų galima užbaigti šį nedidelio intensyvumo karą, jau pareikalavusį 450 gyvybių.