Rio de Žaneiro lūšnynai gana retai apibūdinami kaip žavūs. Tačiau žvelgdami tolyn per kalvas link garsiojo Santa Marios lūšnynų rajono, galite likti maloniai nustebinti tikro spalvų sprogimo – tai neseniai prasidėjusio socialinio meno projekto, kurį įgyvendina menininkų iš Nyderlandų duetas „Haas&Hahn“, rezultatas.

Chuskaras, Ispanija
Visomis vaivorykštės spalvomis mirguliuojančių namų ir ištisų rajonų netrūksta visame pasaulyje. Kai kur spalvos miestuose atsirado kaip specialių projektų rezultatas (minėtasis „Haas&Hahn“ projektas lūšnynų rajone Rio de Žaneire ar „Sony Pictures“ iniciatyva, reklamuojant filmą „Smurfai“, mėlynai nuspalvinti visą kaimelį Ispanijos pietuose ).

Kitur spalvomis savo gyvenamąsias erdves tikrais meno kūriniais paverčia patys gyventojai (pavyzdžiui, Čilės Valparaiso miestas).

Nuo monochrominio Indijos miesto, išdažyto rožine spalva belaukiant britų princo vizito, iki visomis įmanomomis spalvomis padabinto „South Beach“ rajono Majamyje – visi šie urbanistiniai stebuklai suteikia naujų spalvų ir atspalvių juos supančiai gamtai: ar tai būtų asketiškos dykumos, ar didingi kalnai, ar akimis neaprėpiami vandens telkiniai. Tad leiskimės į spalvingą pažintinę kelionę.

Džaipuras, Indija

Džaipuras, Indija

Tikrai karališkas sutikimas: maharadža Sawai Ramas Singhas, belaukdamas Velso princo Edwardo, 1853 metais nurodė visą miestą perdažyti rožine spalva. Radžastano provincijos sostinė iki šių dienų neprarado rožinės dvasios. Kai kurių išskirtinių pastatų spalva vis dar mena tą istorinį diplomatinį vizitą, pavyzdžiui garsieji Vėjų rūmai (Hawa Mahal).

Ševšavenas, Marokas

Ševšavenas, Marokas

Po 4 valandų kelionės automobilio nuo Feso miesto pateksite į aukštai kalnuose esantį Ševšaveną, visame pasaulyje žinomą dėl įvairiais mėlynos atspalviais išdažytų namų. Kadaise miestelyje prieglobstį rado Ispanijos žydai, XVI amžiuje bėgę nuo inkvizicijos. Dabar dauguma jų emigravo į Izraelį, palikę dangiškų spalvų miestelį kitų džiaugsmui.

Isamalis, Meksika

Isamalis, Meksika

Meksikos turizmo departamentas Isamalio miestą vadina pueblo magico (magiškasis miestas), ir visai nesunku suprasti, kodėl. Kolonijinio stiliaus pastatai pulsuoja ryškiai geltona spalva. Būtent dėl šios spalvos atrodo, jog mieste visada šviečia saulė.

Keiptauno Bo Kaapo rajonas, Pietų Afrikos Respublika

Keiptauno Bo Kaapo rajonas, Pietų Afrikos Respublika

Ne, tai ne vaivorykštė vadinamosios Liūto uodegos kalvos (Lion‘s Rump) viršūnėje. Akis sužavėjusios spalvos priklauso istoriniam Keiptauno musulmonų rajonui, kur nuotaiką kelią ryškiai mėlynos, avietinės ir žaliosios citrinos spalvų koktelis. Miestelyje gyvena Cape Malay bendruomenė, kilusi iš vergų, kuriuos iš pietryčių Azijos XVII amžiuje atsigabeno olandai. Gyventojai namus ryškiomis spalvomis tapyti pradėjo švęsdami apartheido pabaigą.

Balatas, Stambulas

Balatas, Stambulas

Kadaise buvęs žydų kvartalas metams bėgant pritraukė pačių įvairiausių žmonių. Jo architektūra tokia užburianti, kad galima valandų valandas praleisti tiesiog klajojant gatvėmis su fotoaparatu rankoje ir akimis ryte ryti ryškiai geltonus ir rožinius pastatus, kurių langai padabinti raudonomis ar žaliomis užuolaidomis.

Chuskaras, Ispanija

Chuskaras, Ispanija

Ispanijoje esantis Chuskaro kaimelis atrodo tarsi nužengęs iš animacinio filmuko – iš tikrųjų, bent jau iš dalies taip ir yra. Dar visai neseniai šis kaimelis niekuo neišsiskyrė iš kitų. Tačiau 2011 metais Holivudo galingieji nusprendė, jog vietos gyventojai savo namus galėtų perdažyti mėlynai ir taip pareklamuoti animacinį filmą „Smurfai“ (Smurfs). Vėliau „Sony“ pasiūlė viską perdažyti juodai, tačiau vietiniai, supratę, kad turistus traukia ir pelną neša mėlyna spalva, referendume nusprendė mėlynos neatsakyti.

„South Beach“ rajonas, Majamis

„South Beach“ rajonas, Majamis

Neoninės šviesos, akį rėžiantys namų fasadai, įmantriausiais raštais ištapytos paplūdimyje budinčių gelbėtojų būdelės, art deco stiliaus pastatai – pasivažinėjimas „Ocean Drive“ gatve Majamyje tarsi kelionė po spalvų ir formų šalį. Ryškiai rožiniai ir žali namai bei ryškiai mėlynas vanduo puikiai dera.

Rio de Žaneiras, Brazilija

Rio de Žaneiras, Brazilija. favelapainting.com nuotr.

2010 metais du menininkai iš Nyderlandų „Haas&Hahn“ nusprendė vieną Rio de Žaneiro lūšnynų rajonų paversti savo trečiojo socialinio meno projekto drobe (daugiau apie projektą favelapainting.com). Paprašę jaunų ir kūrybingų vietinių pagalbos, menininkai Santa Marios lūšnyną pavertė tikra vaivorykšte.

Vilemstadas, Kiurasao

Vilemstadas, Kiurasao

Viena legenda byloja, jog XIX amžiuje, kai Kiurasao valdė olandai, tuometinis valdytojas kentėjo nuo migrenos, kurią, anot jo, sukėlė stipri Karibų saulė, atsispindinti nuo koloniją juosusių sienų. Kas buvo toliau? Buvo paskelbtas oficialus dokumentas, nurodęs vietos gyventojams namus ir kitus statinius perdažyti kokia nors spalva, bet tik ne balta. Dabar miestas priklauso UNESCO pasaulio paveldo fondui ir visa pasaulį žavi spalvotais pastatais.

Vernaca, Italija

Vernaca, Italija

2011 metais švelniai rožinius, žalsvus, gelsvus ir jūros mėlio spalvos šio miestelio statinius smarkiai nuniokojo potvynis. Nors žalą Vernacai ir dar keturiems miesteliams, kurie visi kartu sudaro garsiąsias Penkias žemes, stichija padarė nemenką žalą, jie sparčiai stojasi ant kojų ir puošiasi naujomis spalvomis.