Norvegijos sociologijos profesorius Johanas Galtungas išgarsėjo tada, kai nuspėjo Sovietų Sąjungos žlugimą ir rugsėjo 11-osios teroro aktą. Dabar jis tvirtina, kad D. Trumpo vadovavimo laikotarpiu JAV dominavimas neišvengiamai sumažės ir šaliai teks pasitraukti iš galingųjų pasaulio valstybių sąrašo, rašo „The Independent“.

2000-aisiais metais jo prognozė apie JAV didybės žlugimą iki 2025-ųjų metų sukėlė aršias diskusijas. Nepaisant to, šalį valdant George‘ui Bushui, J. Galtungas savo nuomonę pakeitė. Jis ėmė tvirtinti, kad JAV pragaištis ištiks dar anksčiau – 2020-aisiais metais. Dabar gi profesorius sako, kad susitaikyti su liūdna realybe teks tada, kai JAV prezidentu bus išrinktas populistinius šūkius žarstantis ekscentriškasis milijardierius.

D. Trumpo išrinkimas sutampa su vienu iš galutinių nuosmukio etapų, apie kuriuos sociologas rašo 2009-aisiais metais išleistoje knygoje „The Fall of the American Empire - and then What?“ (Jungtinių Valstijų imperijos žlugimas. O kas tada?). Joje J. Galtungas numatė prieš šalies nuosmukį įvyksiantį fašistinių nuotaikų įsivyravimą.

Anot J. Galtungo, D. Trumpo išrinkimas paspartins žlugimą. Visgi profesorius pripažįsta, kad verta pažiūrėti, ko D. Trumpas imsis būdamas prezidentu. J. Galtungas sako, kad kritinis D. trumpo požiūris į NATO taip pat rodo, kad JAV neteks supervalstybės statuso.