Kaip skelbia „Dožd“, abu socialiniai tinklai yra pasirengę būti užblokuoti Rusijos teritorijoje.

Tokia situacija susiklostė po to, kai „Facebook“ ir „Twitter“ priėmė sprendimą neblokuoti Rusijos opozicijos veikėjo Aleksejaus Navalno rėmėjų paskyrų.

Tai televizijos kanalui „Dožd“ pranešė net keli šaltiniai. Nei „Facebook“, nei „Twitter“ vadovai jokių oficialių pareiškimų šiuo klausimu kol kas nepateikė, skelbia newsru.com.

Šaltiniai „Dožd“ sakė, kad situacija buvo svarstoma „Facebook“ būstinėje Kalifornijoje.

Ten ir priimtas sprendimas neblokuoti A. Navalno rėmėjų paskyrų. Tokią informaciją minėtajai televizijai patvirtino ir vienas iš paskyros, skirtos išreikšti palaikymą A. Navalnui, įkūrėjas Leonidas Volkovas.

Kitas pašnekovas sako, kad pirmadienį „Twitter“ taip pat priėmė sprendimą neblokuoti paskyrų, skirtų A. Navalno rėmėjų akcijoms. Naudotojams bus persiųstas iš Rusijos informacinių technologijų ir masinių komunikacijų srities priežiūros tarnybos gautas reikalavimas ištrinti su akcijomis susijusią informaciją, tačiau jokių kitų priemonių imtasi nebus.

Be to, šaltinis sakė, kad šiuo metu „sprendžiami žymiai rimtesni klausimai nei žinučių blokavimas“.

Penktadienį Maskvos teisme vyko A. Navalno ir jo brolio bylos svarstymas. Vyrai kaltinami pinigų vagyste. Prokuratūra opozicionieriui siūlo 10 metų nelaisvės bausmę, o jo broliui Olegui – aštuonerių.

Rusijos informacinių technologijų ir masinių komunikacijų srities priežiūros tarnyba šalies generalinės prokuratūros prašymu socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „VKontakte“ užblokavo opozicionieriaus palaikymo akcijų organizatorių paskyras.

Nuosprendis byloje bus skelbiamas sausio 15 dieną. Pranešama, kad prieš blokavimą paskyra „Narodnyj schod“ turėjo 12 tūkst. sekėjų.

Vienas iš akcijos organizatorių L. Volkovas socialiniame tinkle „Twitter“ išvakarėse paskelbė, kad blokuojama ir jo žinutė „Živoj Žurnal“, kuri taip pat susijusi su protesto akcija.

„Vieni interneto paslaugų tiekėjai blokuoja tik žinutę, o kiti – visą žurnalą. Labai malonu, juk mano pasisakymas ir buvo skirtas Rusijos informacinių technologijų ir masinių komunikacijų srities priežiūros tarnybos veiksmų teisėtumo analizei dėl „Facebook“ paskyros blokavimo“, – sakė L. Volkovas.

Vienas iš buvusių „VKontakte“ savininkų, Pavlo Durovo brolis Nikolajus, sakė, kad socialinio tinklo vadovybė iš minėtosios tarnybos per kelias valandas gavo net 53 laiškus, kuriuose reikalaujama ištrinti visas paskyras ir grupes, kuriose šmėžuoja žodis „Navalnas“.

Be to, jis pažymėjo, kad žinybos registre paskyrų, kurias reikia blokuoti, nėra. N. Durovas tokius reikalavimus pavadino neteisėtais. Jis mano, kad „VKontakte“ vadovybė į reikalavimus reaguos tik po pasitarimo su akcininkais.

„VKontakte“ atstovas spaudai Georgijus Lobuškinas radijo stočiai „Echo Moskvy“ sakė, kad socialinio tinklo vadovybė dažnai sulaukia prašymų blokuoti vieną ar kitą paskyrą. Jis pridūrė, kad N. Durovo žodžių dėl paskyrų, kuriose minima A. Navaldo pavardė, negali nei patvirtinti, nei paneigti.

Savo nuomonę dėl Rusijos pareigūnų reikalavimo blokuoti konkrečias paskyras išreiškė ir buvęs Jungtinių Valstijų ambasadorius Rusijoje Michaelas McFaulas. Savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ jis tai pavadinu „siaubingu precedentu“ ir paragino socialinių tinklų vadovybę šią klaidą ištaisyti. Pasipiktinimą išreiškė ir įtakingas amerikiečių laikraštis „The Washington Post“.