Palyginę abiejų kalbų ištraukas, pastebėtumėme, kad D. Trumpo sutuoktinės pasisakymas kone žodis į žodį atkartoja M. Obamos kalbą, kurią ji beveik prieš aštuonerius metus sakė Demokratų partijos suvažiavime.

Skandalas netrukus kalbos žinutę nustūmė į antrą planą. Svarbu tai, kad Melanios kalba turėjo būtų itin sklandus ir patrauklus jos prisistatymas rinkėjams. Pagrindinis dėmesys kalboje buvo skirtas jos imigracijos į Jungtines Valstijas temai ir meilei vyrui.

Šaltinis Respublikonų partijoje, gerai susipažinęs su kalbų ruošimu, sako, kad prie Melanios kalbos dirbo nemažai specialistų, kurie siūlė pakeitimų ir konsultavo, kaip turėtų skambėti jos teiginiai.

D. Trumpo rinkimų štabas paviešino pareiškimą dėl su Melianos kalba susijusio ažiotažo, tačiau jame apie kaltinimus plagiavimu neužsiminta nė žodeliu.

„Ruošdama šią nuostabią kalbą, Melanios komanda įkvėpimo sėmėsi iš jos gyvenimo istorijos, nemažai pačios D. Trumpo žmonos pamąstymų. Melanios kaip imigrantės patirtis ir neišmatuojama meilė Jungtinėms Valstijoms – visą kalbą lydėjęs leitmotyvas, kuris tikrai pasiteisino“, – teigia vyresnysis D. Trumpo rinkimų štabo ryšių su visuomene patarėjas.

Pati Melania Trump NBC žurnalistui Mattui Laueriui sakė: „Vieną kartą perskaičiau tą kalbą, tik vieną kartą, nes pati ją parašiau... minimaliai naudojausi kitų pagalba“.

Kaip ten bebūtų, geriau vieną kartą perskaityti, nei šimtą kartų išgirsti iš aplinkinių šaltinių. Pateikiame M. Trump ir M. Obamos kalbų ištraukas.

M. Trump kalba, pasakyta Respublikonų partijos suvažiavime liepos 18 dieną:

„Nuo pat mažų dienų tėvai man skiepijo pamatines vertybes – dėl gyvenimo tikslų reikia sunkiai dirbti, žodžiai įpareigoja – duoto žodžio reikia laikytis, svarbu gerbti kitus žmones. Jie mokė pavyzdžiais iš kasdieninio gyvenimo. Tai pamokos, kurias stengiuosi perduoti ir mūsų sūnui.

Privalome šias gyvenimo pamokas perduoti ir ateities kartoms. Privalome, nes norime, kad mūsų vaikai žinotų – vienintelės mūsų pasiekimų ribos yra tai, kiek stiprus noras įgyvendinti savo tikslus ir noras dirbti, kad jie virstų realybe“.

M. Obamos kalba, pasakyta Demokratų partijos suvažiavime rugpjūčio 25 dieną:

„Tiek mano, tiek Baracko asmenybes formavo tos pačios šeimoje ugdytos vertybės: sunkus darbas, siekiant užsibrėžtų tikslų, būtinybė nepamiršti, kad žodžiai įpareigoja – duoto žodžio reikia laikytis, pagarba kitiems žmonėms – net ir tiems, kurių nepažįsti, net ir tiems, su kurių nuomone nesutinki.

Savo gyvenimą su Baracku kūrėme remdamiesi būtent šiomis vertybėmis, mūsų tikslas jas perduoti ateities kartoms. Tai svarbu, nes norime, kad mūsų vaikai – visos mūsų tautos vaikai – žinotų, kad vienintelės pasiekimų ribos yra troškimo įgyvendinti svajonę stiprumas ir noras dirbti, bandant įgyvendinti užsibrėžtą tikslą“.


Reakcija

„Tiesą sakant, mane tiek nuliūdino ir įskaudino prieš tai sakytos kalbos, kad ta nuplagijuota dalis vieni juokai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė buvęs Obamos kalbų rašytojas Jonas Favreau.