Pirminę versiją, jog lėktuvas nukrito dėl blogų oro sąlygų ir beveik nulinio matomumo sparnu kliudęs beržą, atmeta Lenkijos Seimo parlamentinės grupės katastrofos priežastims tirti komisijos pirmininkas Antonis Macierewiczius. Jis laikosi nuomonės, jog tragedija įvyko dėl sprogimo lėktuve.

Duodamas interviu dienraščiui „Rzeczpospolita“, politikas tikino, kad Krokuvos teisminės ekspertizės specialistai susipažinę su lėktuvo juodosiomis dėžėmis, priėjo prie išvados, kad orlaivis nekliudė beržo, nes garsai paskutinėmis sekundėmis „priminė stumdomų daiktų garsus dar prieš tai, kai lėktuvas pasiekė tą vietą, kur augo beržas“, todėl A.Macierewicziaus vadovaujama grupė „formuluja hipotezę apie sprogimą kaip katastrofos priežastį“.

Žibalo į sąmokslo teorijos ugnį praėjusių metų rudenį įpylė žurnalistas Cezary Gmyzas. Jis dienraštyje „Rzeczpospolita“ paskelbė žinutę, jog lėktuve rasta trotilo ir nitroglicerino pėdsakų. Kilus politinei audrai, žurnalistas ir dienraščio vyriausiasis redaktorius buvo atleisti iš darbo.

Tačiau prieš kelias dienas tas pats žurnalistas savaitraštyje „Do Rzeczy“ tikina, kad lėktuve taip pat rasta oktogeno ir heksogeno – šiuolaikinės sprogstamosios medžiagos. Lenkijos karinė prokuratūra, tirianti lėktuvo katastrofos priežastis, patvirtino, kad ant kai kurių prietaisų atsirado užrašai apie šias chemines medžiagas, tačiau prokuratūros nuomone, tai nereiškia, jog jos buvo lėktuve.

Tuo tarpu lenkų žurnalistas sako, jog mėginiai iš lėktuvo apie du mėnesius be jokios apsaugos išbuvo Maskvoje ir todėl tikėtina, kad Lenkijos centrinė kriminalistikos laboratorijos specialistai mėginiuose nieko neras.

Po Lenkiją sklando dar vienas gandas: kažkas esą matė tris katastrofą išgyvenusius žmones, tačiau nei apie juos, nei apie jų likimą nieko nežinoma.