Slovakija, Čekija, Vengrija ir Rumunija įnirtingai priešinosi privalomoms kvotoms paskirstyti prieglobsčio prašytojus iš Italijos ir Graikijos – valstybėms, kurios labiausiai kenčia nuo pabėgėlių antplūdžio, tačiau Bendrijos vidaus reikalų ministrai prieštaringai vertinamą susitarimą priėmė dauguma balsų.

R.Fico netrukus po to, kai paaiškėjo, kad ES narės privalės priimti pabėgėlius, pareiškė pateiksiąs dėl šio sprendimo ieškinį Liuksemburge įsikūrusiam Europos Teisingumo Teismui.

Slovakija kol kas yra vienintelė šalis, kuri ėmėsi teisinių veiksmų. Čekija ir Rumunija pareiškė, kad jos nesibylinės, o vengrai pažadėjo apsvarstyti tokią galimybę.

„Mes nesutinkame su privalomomis kvotomis ir šiandien oficialiai išreiškėme šią nuomonę“, – sakė R.Fico spaudos konferencijoje, surengtoje centriniame šalies Nitros mieste.

Pasak Teisingumo ministerijos, ieškinį teisininkai turėtų parengti per du artimiausius mėnesius.

Slovakija pagal ES pabėgėlių paskirstymo planą, kurį laiko padrąsinimu migrantams važiuoti į Europą, turėjo priimti 802 migrantus.

R.Fico sakė nesibaiminantis, kad kvotų sistema gali būti taikoma prieš Slovakijos valią, nes techniškai ji nėra vykdytina.

Slovakija nėra tokia šalis, į kurią veržtųsi migrantai, todėl Bratislava pareiškė negalėsianti jų išlaikyti, jeigu jie panorės keltis į Vokietiją ar kitą turtingesnę ES šalį.