Paaiškėjo, kad Th. May buvo asmeniškai sunerimusi dėl to, kas laukia Didžiosios Britanijos, jeigu referendume piliečiai pasirinks „Brexit“ scenarijų. Toks pokalbis likus mėnesiui iki balsavimo vyko su investicinės bankininkystės ekspertais.

Įrašą, kuriame užfiksuota, ką „Goldman Sachs“ bankininkams kalba premjerė, paviešino „The Guardian“. Jame politikė dėsto savo nuogąstavimus, kas laukia Didžiosios Britanijos, jeigu teks pasitraukti iš Europos Sąjungos. Šie pareiškimai kaip diena ir naktis skiriasi nuo dabartinės viešos britų premjerės pozicijos ir kalbų.

Gegužės 26 dieną minėtame banke apsilankiusi tuometinė vidaus reikalų sekretorė puikiai suprato, kad šaliai žymiai naudingiau pasilikti Europos Sąjungoje. Bankininkus ji patikinusi, kad šiuo metu Didžiajai Britanijai labai palankus metas imtis lyderės vaidmens ir išreiškusi viltį, kad britai balsuos ne už šalies praeitį, o už šviesą ateitį. Valandą trukusio susitikimo su įtakingiausiais Londono Sičio bankininkais metu Th. May taip pat išreiškė nerimą dėl galimos „Brexit“ žalos Didžiosios Britanijos ekonomikai.

„Manau, kad ekonominiai argumentai labai aiškūs. Net neabejoju 500 mln. prekybos bloko svarba kiekvienam iš mūsų. Kaip jau sakiau kiek anksčiau, verslas Didžiojoje Britanijoje investuoja todėl, kad Didžioji Britanija yra Europos Sąjunga“, – kalbėjo Th. May.

„Jeigu nebūtume Europos dalis, greitai atsirastų verslų ir bendrovių, kurios imtų kelti klausimą, ar nereikia savo veiklos perkelti į kontinentinę Europą. Taigi ekonominė narystės nauda akivaizdi“, – teigė politikė.

Tokie Th. May pareiškimai pavasario pabaigoje itin kontrastuoja su dabartiniais jos teiginiais. Didžiosios Britanijos Konservatorių partijos suvažiavime premjerė pareiškė norinti didžiausią dėmesį šiuo metu skirti imigracijos klausimo sprendimui, o ne bendrosios rinkos temai. Savo kalboje ji pareiškė, kad britų bendrovėms reikalinga „maksimali prekybos ir veiklos bendrojoje rinkoje laisvė“, tačiau už ją Didžioji Britanija neturėtų mokėti „ir vėl atsižadėdama imigracijos kontrolės“ ar nusileisdama Liuksemburgo reikalavimams.

Lankydamasi „Goldman Sachs“, Th May taip pat kalbėjo esanti tikra, kad Didžioji Britanija saugiausia bus tik Europos Sąjungos sudėtyje – tą užtikrina Europos arešto orderis ir dalijimosi žvalgybine informacija schema.

„Yra daugybė dalykų, kuriuos darome kaip Europos Sąjungos valstybė narė – jie padeda mums jaustis saugiau“, – dar pavasarį sakė Th. May.

Th. May „Goldman Sachs“ lankėsi kaip kviestinė viešnia ir atsakinėjo į įvairius klausimus. Ji gana šiltai atsiliepė apie tuometinį Didžiosios Britanijos ministrą pirmininką Davidą Cameroną ir pripažino, kad iš anksčiau vykusio Europos Sąjungos viršūnių susitikimo jis grįžo išreikalavęs šaliai svarbių nuolaidų.

Nuo klausimo, ar pati norėtų vadovauti Didžiosios Britanijos vyriausybei, ji tada išsisuko ir toliau dėstė argumentus, kodėl britai turėtų pasilikti Europos Sąjungoje. Th. May žodžiai: „Tai viena iš svarbiausių mano žinučių dėl artėjančio referendumo. Neturėtume balsuoti, bandydami atkartoti praeitį, turėtume balsuoti galvodami, kaip sukurti šviesią ateitį“.

„Golman Sachs“ oficialiai patvirtino, kad Th. May pavasarį bendravo su bendrovės personalu, tačiau honoraras jai nebuvo mokamas. Politikė į banką atvyko priėmusi jo vykdytos programos „Talks@GS“ kvietimą. Šios programos tikslas – supažindinti bendrovės darbuotojus su įkvepiančiais savo srities profesionalais.