Pirmasis ministras Alexas Salmondas trečiadienį sakė Škotijos parlamentui, kad nepriklausomybė atvertų geriausią kelią į didesnį klestėjimą, tačiau viena nauja apklausa rodo, kad jo argumentų populiarumas blėsta: 52 respondentų buvo esamos padėties išsaugojimo šalininkai, o nepriklausomybės siekį palaikė tik 32 proc. apklaustųjų.

A.Salmondui sakant savo kalbą giedrą rudens dieną Edinburge, nepriklausomybės priešininkai demonstravo ant mikroautobusų įrengtas dvi švieslentes, iš kurių viena rodė užrašą „Stiprybė – būti Jungtinės Karalystės dalimi“, o kita, pastatyta ant Kaltono kalvos, žadėjo „Sėkmingą parlamento darbą už Škotiją“.

Parlamente A.Salmondas pareiškė, kad jo Škotijos nacionalinė partijos (SNP) vyriausybė siūlo aiškų pasirinkimą.

„Šios vyriausybės argumentas – mūsų svarbiausias pareiškimas – jos žmonės, kurie gyvena ir dirba Škotijoje, yra žmonės, kurie tikriausiai priims teisingus sprendimus dėl Škotijos“, – sakė jis.

„Tai nėra argumentas, kuriuo būtų galima statistiškai manipuliuoti; tai nėra argumentas dienos antraštėms; tai nėra argumentas, atsiradęs iš baimės. Tai sveiko proto pozicija, grindžiama patirtimi“, – pridūrė jis.

Tradicinės krypties partijos, kurios uoliai ragina 5,3 mln. Škotijos gyventojų balsuoti už pasilikimą Jungtinėje Karalystėje, perspėjo, kad per ateinančius 12 mėnesių A.Salmondo laukia įnirtinga kova.

Opozicinės Škotijos leiboristų partijos lyderė Johann Lamont skundėsi, kad A.Salmondo vyriausybė visą dėmesį sutelkusi į nepriklausomybės kampaniją ir kad dėl to mažiau rūpinamasi kitais klausimais, tokiais kaip senstančios visuomenės problema.

Tai „ne vyriausybė, o kampanija“, pareiškė ji, išprovokuodama SNP įstatymų leidėjų pasipiktinimą ir tvirtindama, kad agitacija dėl nepriklausomybės „sustabdė“ šalį.

Tuo tarpu nepriklausomybės priešininkų lyderiu tapęs buvęs Didžiosios Britanijos finansų ministras Alistairis Darlingas (Alisteris Darlingas), stovėdamas ant Kaltono kalvos ir žvalgydamasis į švieslentėse rodomus šūkius bei įspūdingą Edinburgo ir pakrantės panoramą, sakė atmetantis A.Salmondo argumentus.

„Jeigu palygintume Škotijos ir Anglijos žmones, nemanau, kad jie yra tokie skirtingi. Nemanau, kad kirtus ribą ir patekus į Angliją, žmonės staiga tampa tikintys nesąžiningumu ir nelygybe“, – sakė leiboristų politikas.

A.Darlingas pareiškė esantis įsitikinęs, kad balsuodami ateinančių metų rugsėjo 18-ąją škotai atsižvelgs į privalumus, kuriuos teikia dalyvavimas Jungtinėje Karalystėje.