Vadas mirė praėjusį mėnesį po septyniolikos valdymo metų – tai sukėlė netikrumo bangą dėl šalies ateities.

Šiaurės Korėjos režimas velionio atminimui surengė daugybę puikiai surežisuotų ceremonijų, kurias plačiai nušvietė valstybės valdomos žiniasklaidos priemonės. Pasaulį apskriejo vaizdai, kaip sniegu nuklotose Pchenjano gatvėse gedinčiųjų minios muša sau per krūtines bei klykia iš širdgėlos.

Praėjusį savaitgalį valstybės valdoma Centrinė Korėjos naujienų agentūra užsipuolė „klaidingą informaciją“, esą „per atminimo renginius neraudoję piliečiai siunčiami į koncentracijos stovyklas“.

Agentūra tokius pareiškimus priskyrė „parsidavėliškai kontroliuojamai žiniasklaidai“, priklausančiai grupei „išdavikų“, kurie, kaip manoma, susiję su Pietų Korėjos prezidentu Lee Myung-baku (Li Men Baku).

Centrinė Korėjos naujienų agentūra turi omenyje praėjusią savaitę Pietų Korėjos naujienų tinklalapyje „Daily NK“ pasirodžiusią informaciją. Šis tinklalapis praneša apie įvykius Šiaurės Korėjoje, remdamasis čia turimais šaltiniais.

„Daily NK“ praėjusią savaitę citavo šaltinį Šiaurės Korėjoje, kurio tapatybė neatskleidžiama: „Valdžia skiria mažiausiai šešis mėnesius pataisos darbų kolonijoje kiekvienam, kuris nedalyvavo gedulo laikotarpio organizuotuose renginiuose arba dalyvavo, tačiau neverkė ar darė tai nenuoširdžiai“.

Centrinė Korėjos naujienų agentūra išreiškė pasipiktinimą, kad „Daily NK“ pranešimas sutapo su paties Pchenjano išplatinta žinia apie amnestiją, kuri buvo suteikta kaliniams minint dviejų pastarųjų Šiaurės Korėjos diktatorių – Kim Jong Ilo ir jo tėvo Kim Il Sungo (Kim Ir Seno) – gimtadienius.

„Taip blogai elgtis galėtų tik niekingi vyrukai, beatodairiškai siekiantys nepadoriai užgaulioti ir skleisti melą“, - sakoma agentūros pranešime.

Šiaurės Korėja nepatikslino, kiek kalinių bus paleista remiantis potvarkiu dėl amnestijos, kuris įsigalios vasario 1 dieną.

Tarptautinės organizacijos spėja, kad Šiaurės Korėjos režimas už grotų laiko maždaug 200 tūkstančių politinių kalinių.