Broliai Kouachi – pagrindiniai įtariamieji. 32 metų Cherifas Kouachi ir 34 metų Saidas Kouachi – Prancūzijos piliečiai.
Vasarą jie grįžo iš karo alinamos Sirijos, skelbia „USA Today“, tačiau vis dar neaišku, ar vyrai pastaruoju metu tikrai palaikė ryšius su tarptautinėmis teroristų organizacijomis.

Prancūzijoje ir toliau aktyviai vykstant įtariamųjų medžioklei, trečiasis įtariamas pareigūnams pasidavė. Jis – 18 metų Hamydas Mouradas.

Štai ką žurnalistams pavyko sužinoti apie vienu iš baisiausių nusikaltimų per visą šiuolaikinę Prancūzijos istoriją įtariamus asmenis.

Cherifas Kouachi

Jaunesnysis iš dviejų brolių buvo ieškomas Prancūzijos pareigūnų, be to, kurį laiką praleido kalėjime dėl ryšių su teroristais.

32 metų Prancūzijos pilietis 2008 metais buvo nuteistas trejiems metams kalėjimo. Jis buvo pripažintas kaltu priklausęs džihadistų verbavimo grupuotei Paryžiuje, kuri siųsdavusi kovotojus į konflikto apimtą Iraką.

Ch. Kouachi buvo sulaikytas 2005 metų sausį, jam buvo 22 metai. Pareigūnai jį sulaikė kaip tik tuo metu, kai jis kartu su kitu vyru rengėsi vykti į Siriją, iš kur tikėjosi pasiekti Iraką.

Vyro advokatas Vincetas Ollivieris tada sakė, kad jo klientas labiau primena žolę rūkantį chuliganą, o ne islamistą.

„Jis geria, rūko, neaugina barzdos, turi merginą, o ne žmoną“, – iš karto po kliento sulaikymo žurnalistams pasakojo advokatas, norėdamas paneigti jo kaip islamisto įvaizdį.

Teismas išgirdo, kad Ch. Kouachi Paryžiaus Adavos mečetėje susipažino su radikalių pažiūrų islamo skelbėju Faridu Benyettou ir pasidavė jo įtakai. Ch. Kouachi buvo rengiamas misijai Irake – rytais bėgiodavo viename iš Paryžiaus parkų, vienas vyras, su kuriuo taip pat susipažino mečetėje, jį išmokė naudotis Kalašnikovu, tuo metu skelbė „Le Monde“.

Ch. Kouachi teismui sakė, kad jį imtis veiksmų skatino pasipiktinimas žiauriu Amerikos karių elgesiu su belaisviais „Abu Ghraib“ kalėjime Irake, tačiau prisipažino, kad sulaikymo metu pajuto didžiulį palengvėjimą.

„Artėjant išvykimui, vis labiau norėjosi sprukti. Jeigu būčiau atsisakęs, rizikavau pasirodyti kaip bailys“, – jis sakė teisėjui, rašė „Le Monde“.

Buvo informacijos, kad Ch. Kouachi norėjo Prancūzijoje planuoti išpuolius prieš žydus, tačiau minėtasi islamo radikalas pabrėžė, kad „Prancūzija, skirtingai nei Irakas, nėra džihado žemė“, rašė „Bloomberg News“.

Kaltintojai teismui jokių įrodymų apie Prancūzijoje planuotus išpuolius nepateikė, rašė „New York Times“.

Ch. Kouachi ir dar šeši žmonės, tarp kurių ir F. Benyettou, buvo pripažinti kaltais ir nuteisti laisvės atėmimo bausme.

Ch. Kouachi kalėjime neatsidūrė – pusės jam skirtos trejų metų nelaisvės bausmės vykdymas buvo atidėtas, be to, dalį bausmės jis jau buvo atlikęs belaukdamas teismo, skelbė „Bloomberg“.

Į laisvę jis buvo paleistas dar prieš teismą.

Seniau picų išvežiotoju dirbęs vyras bylos svarstymo metu dirbo viename prekybos centre, žuvų skyriuje, informuoja Prancūzijos žiniasklaida. Jis teismui sakė, kad tuo metu jam labiausiai rūpėjo repo muzika.

2010 metais jam pateikti kaltinimai dėl nepavykusio bandymo iš kalėjimo ištraukti Smainą Aitą Ali Belkacemą – islamistą iš Alžyro, kuris buvo įkalintas dėl sprogdinimo Paryžiaus geležinkelio stotyje 1995 metais. Vėliau kaltintojai kaltinimus atmetė.

Ch. Kouachi gimė Paryžiuje, alžyriečių šeimoje. Tėvai mirė, kai jis ir brolis buvo dar labai maži. Augo Rene, ten ir studijavo. Galiausiai grįžo į Paryžių.

Saidas Kouachi

Apie vyresnįjį Kouachi brolį žinoma žymiai mažiau.

Skelbiama, kad 34 metų vyras taip pat turi Prancūzijos pilietybę. BFMTV skelbia, kad policijos pareigūnai tyrimo metu aptiko Saido Kouachi asmens dokumentą.

„Tai buvo jų vienintelė klaida“, – teigia BFMTV konsultantas policijos ir teisingumo klausimais Dominique Rizet .

Policijos pareigūnų išplatintoje S. Kouachi nuotraukoje vyras yra trumpais tamsiais plaukais ir barzda. Jis vilki pilką megztinį. Kaip ir brolis, jis gimė Paryžiuje, buvo žinomas policijos pareigūnams.

„Liberation“ skelbia, kad tuo metu, kai 2005 metais buvo sulaikytas Ch. Kouachi, abu broliai gyveno Paryžiuje kartu su vienu islamą priėmusiu prancūzu.

S. Kouachi policijos pareigūnų dėmesį patraukė tiriant 2010 metais planuotą pabėgimą iš kalėjimo, tačiau, pritrūkus įrodymų, tyrimas nutrūko, skelbė „Le Monde“. Kol kas tiksliai nežinoma, ar broliai pastaruoju metu turėjo ryšių su tarptautinėmis teroristų organizacijomis.

FTB ir JAV žvalgybos agentūros aiškinasi, ar jie palaikė ryšius su kitais teroristais, tikrina sukauptas duomenų bazes ir ieško sąsajų su „Islamo valstybe“ ir „al Qaeda“.

Hamydas Mouradas

Trečiasis įtariamasis jau pasidavė policijos pareigūnams, AFP sakė gerai informuotas šaltinis. 18 metų Hamydas Mouradas į policiją kreipėsi vėlų trečiadienio vakarą, kai pamatė, kad jo vardas minimas socialinėje žiniasklaidoje.

Vaikinas mokosi paskutinėje vidurinės mokyklos klasėje Šarlevilio-Mezjero mieste. Jį jau apklausė policijos pareigūnai, vaikinas sulaikytas.

Kol kas neaišku, koks galėjo būti vaikino vaidmuo šiame išpuolyje. Prancūzijos žiniasklaida cituoja jam artimus žmones, komentarus socialiniuose tinkluose, kurias remiantis galima daryti išvadą, kad tragedijos metu vaikinas buvo gimtojo miesto mokykloje.