Pagal paliaubų susitarimą, apie kurį praėjusią savaitę paskelbė JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, JAV ir Rusija pradėtų bendrai taikytis į džihadistus, jeigu naujausias karo veiksmų nutraukimas Sirijoje truks septynias dienas.

Tačiau Pentagono pareigūnams perspektyva dalytis net ribota informacija su rusais kelia nerimą ir daugelis nė nesitiki, kad Maskva gerbs taikos susitarimo sąlygas.

„Visi yra pasirengę sparčiai įgyvendinti šį susitarimą, jei tai peržengs tą slenkstį, bet mes taip pat esame pasirengę pasitraukti, jei jis neišsilaikys“, – sakė vienas JAV gynybos pareigūnas.

AFP apie galimą JAV ir Rusijos karinį bendradarbiavimą kalbėjosi su keliais Pentagono ir kitų institucijų pareigūnais. Visi jie nesutiko skelbti savo pavardžių.

Pagal esamus planus JAV pareigūnai numato įsteigti Jungtinį sutarties įgyvendinimo centrą (Joint Implementation Center), kad būtų galima dalytis informacija apie taikinius smūgiams iš oro.

Centras būtų įkurtas Ženevoje, ir Pentagonas užtikrins, kad su Rusija nebūtų dalijamasi jokia JAV žvalgybine informacija apie tai, kaip surandami taikiniai.

Vietoje kokių nors bendrų smūgių iš oro bendradarbiavimas – bent jau iš pradžių – apsiribotų keitimusi taikinių sąrašais, pabrėžė pareigūnai.

Kitas JAV gynybos pareigūnas sakė, kad planai vis dar yra labai preliminarūs. Net jei paliaubos tęsis septynias dienas, Pentagonas nebūtinai iš karto pradės bendradarbiauti su Rusija.

„Laikas yra trumpas, bet yra pasitikėjimo praraja, didesnė už tą laiką“, – sakė jis.

Koordinavimas dėl IS taikinių

Pagal paliaubų, kurios įsigaliojo pirmadienį vakare, susitarimą, Sirijos režimas privalo susilaikyti nuo kovų „nuosaikiųjų“ sukilėlių rajonuose.

Be laikino kovų nutraukimo, susitarimu taip pat norima suteikti itin reikalingą pagalbą šimtams tūkstančių beviltiškoje padėtyje esančių civilių gyventojų.

Ugnies nutraukimas netaikomas rajonams, kuriuose yra „Islamo valstybė“ (IS) ir „Jabhat Fateh al Sham“ („Sirijos užkariavimo frontas“), anksčiau vadinęsis „Nusros frontu“.

JAV vadovaujamos koalicijos ir Rusijos pajėgos tada pradėtų koordinavimą dėl IS ir „Jabhat Fateh al Sham“ objektų smūgiams.

„Neturiu priežasčių labai optimistiškai (galvoti), kad šios (paliaubos) laikysis. Jei taip bus, tada mūsų pareiga visomis išgalėmis pasistengti, kad jos veiktų“, – sakė pirmasis iš minėtų gynybos pareigūnų.

Rusija, kuri į brutalų Sirijos pilietinį karą įsitraukė pernai rugsėjį, parėmė prezidento Basharo al Assado pajėgas antskrydžiais prieš sukilėlius ir padėjo jam išsilaikyti valdžioje.

Tuo tarpu Jungtinės Valstijos vadovavo plačiai karinei koalicijai, kuri kovoja su IS Šiaurės Sirijoje ir Irake.

Jokio šiuolaikinio precedento

Kad koalicijos ir rusų lėktuvai nesusidurtų vieni su kitais perpildytoje Sirijos oro erdvėje, abi šalys jau susitarė dėl „supratimo memorandumo“, siekdamos išvengti bet kokių nelaimingų atsitikimų ore.

Tačiau naujasis susitarimas bendravimą pastūmėtų keliais žingsniais į priekį, nes anksčiau abi šalys nesidalijo informacija apie taikinius.

Pareigūnai sakė, kad šiame šimtmetyje nėra precedento, kai JAV ir Rusija būtų taip bendradarbiavusios.

Daug kam Pentagone labai neramu, turint omenyje dažnus neatitikimus tarp Rusijos žodžių ir matomų faktų, kaip, pavyzdžiui, Rytų Ukrainoje: Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir toliau neigia, kad remia ten jau daugiau kaip dvejus metus vykstantį prorusiškų separatistų sukilimą.

„Pamatysime, – sakė trečias gynybos pareigūnas. – Šiaip ar taip, gan greit sužinosime. Arba jie gerbs (paliaubas), arba ne, ir mes veiksime atitinkamai.“

Pentagono vadovas Ashtonas Carteris abejoja. Prieš paliaubų paskelbimą praėjusią savaitę jis sakė, kad Rusija turi „aiškią ambiciją sugriauti principinę tarptautinę tvarką“.

Pentagono pareigūnai ypač nerimauja dėl to, kad Rusija naudoja nevaldomą amuniciją, kurios pataikymo tikslumas yra ribotas, todėl buvo ne vienas pranešimas apie masines civilių gyventojų aukas.

Dar vienas JAV gynybos pareigūnas sakė, jog „absoliučiai“ svarbu, kad bet koks karinis bendradarbiavimas „civilių aukų prevenciją iškeltų kaip svarbų prioritetą“.

Strateginių studijų centro „Center for a New American Security“ Artimųjų Rytų ekspertai Ilanas Goldenbergas ir Nicholas Herasas pirmadienį sakė, kad civilių gyventojų aukos yra reikšmingiausias naujųjų paliaubų klausimas.

„Nėra mechanizmo B. al Assado režimui ir Rusijai nubausti, jeigu jie atakuoja civilius (gyventojus), neleidžia humanitarinei pagalbai pasiekti apsiaustų opozicijos bendruomenių ar grįžta prie sistemingo taikymosi į JAV remiamas ir priimtinas ginkluotas opozicijos grupes“, – sakoma jų pareiškime.