Mariupolis žymi svarbią geopolitinę Luhansko-Donecko-Mariupolio liniją, kuri plačiu frontu atveria priėjimą prie Azovo jūros.

Prie Ukrainos Mariupolio miesto Rusijos kariai rengiasi dar vienam įsiveržimui į Ukrainos gilumą, skelbia naujienų agentūra UNIAN.

Skelbiama, kad netoliese minėtojo miesto pastebėta 60 Rusijos tankų, informuoja TSN.ua. Kaip pažymi žurnalistai, kariai karinę techniką perdažė vadinamosios Naujosios Rusijos spalvomis. Šiuo metu Rusijos pajėgų karių grupės iš Novoazovsko juda į Mariupolį. Ukrainos Bezymianos gyvenvietėje jie Iš minosvaidžio apšaudė Ukrainos pajėgų postą. Kaip skelbia Ukrainos žvalgyba, rusai įsitvirtino minėtoje gyvenvietėje ir šiuo metu yra maždaug 20 kilometrų atstumu nuo Mariupolio.

„Mums tenka nuolat keisti pozicijas, nes šaudymo sekėjai nuolat į mus nukreipia priešo ugnį. Ką tik sulaikėme vieną šaudymo sekėją, kuris į mus nukreipdavo „Grad“ sistemą“, - pasakoja vienas Ukrainos karys.

„Iš Rusijos teritorijos įvažiavo 50 tankų, o pas mus tik 7 prieštankinė kovos mašinos. Viskas, daugiau neturime, kaip pasipriešinti tankams. Dar turime kelis 1962 metų gamybos kulkosvaidžius (...)“, - sako kitas karys.

„Vyksta įsiveržimas iš Rusijos, tai akivaizdu. Tuo įsitikinome dar vakar, kai į Novoazovską įriedėjo tankai su Rusijos vėliava ir kariais“, - pasakoja Ukrainos kariai.

Rusijos pajėgos įsitvirtina Novoazovske, galimas naujas puolimas

Ukrainos antiteroristinės operacijos (ATO) zonoje padėtis per pastarąją parą žymiai pablogėjo. Rusijos reguliariosios armijos daliniai ir separatistų kovotojai tęsia puolimą Ukrainos teritorijoje.

Apšaudę iš sistemų „Grad“ Novoazovsko miestą ir jį užėmę, rusai pradėjo stiprinti savo pozicijas, skelbia TSN.

Šiuo metu mieste yra apie 30 karinės technikos vienetų su Rusijos vėliavomis, skelbia Ukrainos Nacionalinė saugumo ir gynybos taryba.

Ukrainos kariai, siekdami išsaugoti gyvybes, atsitraukė. Rusų kontrolėn taip pat perėjo virtinė gyvenviečių Novoazovsko, Starobeševsko ir Amrosijivsko rajonuose.

Vienas nuožmiausių mūšių vyksta prie Ilovaisko.

Didžiulė priešo grupė ruošiasi smogti jungtinėms ATO pajėgoms. Luhanske sustiprinti separatistų kovotojų iš Rusijos atvyko šarvuota technika ir kariškiai, rašo unian.net.

Tęsiasi susirėmimai Ukrainos Luhansko, Ilovaisko, Lutuhynės ir Stanyčko Luhanskės rajonuose. Tokią informaciją suteikia grupės „Informacinis pasipriešinimas“ koordinatorius Dmitrijus Tymčukas savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“, informuoja naujienų agentūra UNIAN.

„Visuose sektoriuose Ukrainos kariai vykdo aktyvius veiksmus, stiprina bazių, strategiškai svarbių postų ir inžinerinės paramos punktų apsaugą ir saugumą“, - teigiama pranešime.

D. Tymčukas taip pat pažymėjo, kad Mariupolio rajone Antiteroristinės operacijos pajėgos vykdo vietovės stiprinimą inžinerinėmis pajėgomis ir priemonėmis, minuoja kelius, kuriais galėtų riedėti Rusijos tankai.

Gyventojai: į Luhanską įvažiavo trys karinės technikos kolonos

Į Luhanską įvažiavo trys karinės technikos kolonos iš Rusijos.

Apie tai pranešė pilietinės iniciatyvos organizacijos „Prava sprava“ vadovas Dmitrijus Snegiriovas.

Anot jo, kaip rašo UNIAN, šią informaciją jam pateikė vietos gyventojai ir jo vadovaujamos visuomeninės organizacijos nariai.

„Šiandien per Aukštąją karinę aviacinę šturmanų mokyklą į Luhanską įvažiavo trys karinės technikos kolonos iš Rusijos. Iš viso koloną sudaro 250–300 karinės technikos vienetų“, - informavo D. Snegiriovas.

Ukrainos kariai pateko į pasalą

Iš savanorių batalionų ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kovotojų sudaryta Ukrainos karių kolona, mėgindama ištrūkti iš apsupties, pateko į pasalą.

Apie tai socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė bataliono „Donbass“ vadas Semionas Semenčenka. „Mėgindama ištrūkti iš apsupties, mūsų brolių kolona (visi batalionai ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pastiprinimas) pateko į pasalą“, - pranešė S. Semenčenka.

Jo teigimu, kaip rašo UNIAN, Ukrainos kariai šiuo metu aktyviai kovoja ir jiems būtina skubi pagalba.

S. Semenčenka pridūrė, kad jis perdavė visus duomenis, įskaitant ir karių buvimo vietą, Nacionalinės gvardijos pajėgų vadui ir Ukrainos vidaus reikalų ministrui.

V. Putinas kreipėsi į separatistus

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kreipėsi į separatistų vadovybę. Jis paragino sukurti humanitarinį koridorių Ukrainos kariams, atsidūrusiems apsuptyje prie Ilovaisko, rašo unian.net.

„Raginu pasipriešinimo pajėgas atverti humanitarinį koridorių Ukrainos kariškiams, patekusiems į apsiaustį, siekiant išvengti beprasmių aukų – suteikti jiems galimybę netrikdomai išeiti iš kovos veiksmų rajono, grįžti pas savo šeimas, grąžinti juos motinoms, žmonoms ir vaikams, skubiai suteikti medicinos pagalbą sužeistiesiems per karinę operaciją“, – sakoma V.Putino pranešime.

Rytų Ukrainoje veikiančių prorusiškų sukilėlių lyderis Aleksandras Zacharčenka penktadienį pareiškė atsižvelgęs į Rusijos prezidento Vladimiro Putino prašymą ir sutikęs atidaryti humanitarinį koridorių, kuriuo galėtų atsitraukti apsupti Ukrainos kariai.

Tačiau separatistų paskelbtos „Donecko liaudies respublikos“ premjeras A.Zacharčenka sakė televizijai „Rossija 24“, kad Ukrainos vyriausybės kariai turėtų palikti savo karines mašinas ir šaudmenis.

„Labai gerbdami Vladimirą Vladimirovičių Putiną, prezidentą šalies, kuri mums padeda – visų pirma morališkai, esame pasiruošę suteikti Ukrainos daliniams, apsuptiems tuose katiluose, humanitarinius koridorius – su sąlyga, kad bus atiduota sunkioji ginkluotė ir šaudmenys, kad tie ginklai ir šaudmenys ateityje negalėtų būti naudojami prieš mus“, – televizija citavo sukilėlių lyderį.