Tačiau derybininkas Abbasas Araqchi atmetė galimybę išsiųsti Irano branduolinių medžiagų atsargas į užsienį, nors tai yra esminis pasaulio galybių reikalavimas. Jis taip pat tvirtina, kad turi būti atšauktos visos Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijos ir sankcijos Irano atžvilgiu.

„Pasiekti susitarimą įmanoma. Daugeliui klausimų rasti sprendiniai. Tebedirbame dėl dviejų arba trijų klausimų. ... Derybos – galutinėje fazėje ir yra labai sudėtingos“, – A.Araqchi sakė žurnalistams Lozanoje.

„Esame nusiteikę optimistiškai; galimybė užsitikrinti sutartį yra. Vis dėlto reikia, kad kita pusė priimtų būtinus sprendimus ir pademonstruotų savo politinę valią“, – pridūrė jis.

Tačiau Irano diplomatas perspėjo: „Mūsų programoje nekalbama apie prisodrinto urano atsargų išvežimą, ir mes neketiname išsiųsti jų į užsienį. ... Negali būti jokių klausimų dėl atsargų išsiuntimo į užsienį.“

Jeigu Iranas būtų įtikintas išsiųsti į užsienį savo sukauptas mažai prisodrinto urano atsargas, jam taptų daug sunkiau pasigaminti branduolinių ginklų tuo atveju jei šiitiška respublika turėtų tokių ambicijų. Dabar Irano turimų urano atsargų pakaktų keliems atominiams užtaisams pagaminti, jeigu ta medžiaga būtų toliau sodrinama.

Ši sąlyga, kartu su apribojimais, nustatytais naudojamų urano sodrinimo centrifugų skaičiui, pratęstų vadinamąjį proveržio laiką, kurio Iranui prireiktų sukaupti pakankamai skiliųjų medžiagų atominei bombai pasigaminti.

Iranas neigia norintis susikurti branduolinį arsenalą, bet S.Araqchi sekmadienį, likus dviem dienoms iki galutinio termino sudaryti politinį pagrindų susitarimą, sakė, kad Teheranas bet kokiu atveju reikalauja atšaukti sankcijas „pagal tikslią programą“.

„Visos sankcijos turi būti atšauktos – ES, Jungtinių Valstijų, JT Saugumo Tarybos. Yra šešios (JT Saugumo Tarybos) rezoliucijos, kurios turi būti panaikintos“, – pabrėžė S.Araqchi.

Pasaulio galybės pasiruošusios įšaldyti sankcijas, o ne jas panaikinti – ir ne iškart, o per tam tikrą laiką, siekiant užtikrinti, kad Iranas nepažeistų planuojamos sutarties. Tačiau tokį scenarijų gali būti sudėtinga įgyvendinti JT sankcijų atžvilgiu, perspėja ekspertai.