Pirminiais duomenimis, prezidento rinkimuose grubiomis populistinėmis tiradomis garsėjantis 71 metų politikas išsiveržė į priekį, o jo pagrindiniai varžovai jau pripažino pralaimėję, rašo newsru.com.

Nekomercinės stebėtojų organizacijos PPCRV pirminiais duomenimis, R. Duterte surinko 36,68 proc. rinkėjų balsų, remdamasi naujienų agentūra AFP skelbia „Yahoo News“. Už valdančiosios Liberaliosios partijos kandidatą Manuelį Roxasą savo balsus atidavė 23,32 proc. rinkėjų. Taigi atotrūkis tarp jų siekia 5 mln. balsų. Senatorė Grace Poe kovoje dėl šalies prezidento posto užėmė trečiąją vietą, surinkusi 21,66 proc. balsų. Šie duomenys buvo gauti suskaičiavus 91 proc. balsavimo biuletenių.

Sužinojęs pirminius rinkimų rezultatus, R. Duterte pareiškė, kad priima savo šalies gyventojų palaikymą su „kraštutiniu nuolankumu“. „Jaučiuosi dėkingas Filipinų tautai“, - pažymėjo politikas.
Be to, R. Duterte savo politiniams varžovams, palaikusiems dabartinio prezidento Benigno Aquino pusę, pasiūlė susitaikyti. „Noriu ištiesti savo ranką ir leiskite mums dabar pradėti gydymo procesą“, - pareiškė prezidento rinkimų lyderis, kurio stilius lyginamas su JAV respublikonų kandidatu į prezidentus Donaldu Trumpu.

Senatorė G. Poe dar išvakarėse pripažino savo pralaimėjimą. „Sveikinu merą Dutertę. Sprendžiant iš plaukiančių balsavimo rezultatų, aiškiai matyti, kad jis yra pirmaujantis kandidatas ir kad pirmenybę jam atidavė dauguma mūsų piliečių“, - sakė G. Poe.

M. Roxasas taip pat pripažino pralaimėjęs. „Visiškai akivaizdu, kad meras Duterte bus sekantis prezidentas. Linkiu jums sėkmės“, - savo šalininkams teigė jis.

Filipinuose vyksta tik vienas prezidento rinkimų etapas. Valstybės vadovu tampa daugiausia balsų surinkęs kandidatas. Pagal šalies konstituciją, prezidentas savo pareigas gali eiti tik vieną šešerių metų kadenciją. Naujasis šalies lyderis bus prisaikdintas birželio 30 dieną, kai baigsis B. Aquino įgaliojimai.

R. Duterte rinkimų kampanijos metu žadėjo per pusmetį išnaikinti nusikalstamumą ir kovoti su korupcija. Artėjant rinkimų dienai, politikas ne kartą minėjo „Davao mirties būrius“ – linčiuotojų grupes, kurios medžiodavo mieste nusikaltėlius ir narkotikų prekeivius, kol jis ėjo mero pareigas.

Teisėsaugininkai yra suskaičiavę, kad nuo 1998 iki 2005 metų „mirties būriai“ nužudė 300 žmonių.

Be to, per debatus televizijoje R. Duterte yra pažadėjęs užmušti savo paties vaikus, jeigu jie pradės vartoti narkotikus. Politikas tikino, kad jei bus išrinktas į valstybės vadovo postą, bus griežtas prezidentas ir susidoros su nusikalstamumu.

Grubūs R. Duterte pasisakymai, kuriuose dažnai niekinamos žmogaus teisės, kėlė jo priešininkų pyktį ir kritiką. Analitikai tvirtino, kad keiksmais persmelkta šio kandidato priešrinkiminė kampanija rezonuoja su Filipinų visuomene, kurioje tvyro sumaištis, aukštas nusikalstamumo lygis, o žemiausių gyventojų sluoksnių, dirbančių miniatiūriniam elitui, galimybės yra ribotos.

R. Duterte Mindanao saloje esančio Davao miesto mero pareigas ėjo septynias kadencijas – iš viso 22 metus.