Netoli stovintis „Islamo valstybės“ kovotojas anglų kalba su britišku akcentu praneša, kad žurnalistas bus nužudytas dėl JAV oro pajėgų atakų Irake. 

„Šio Amerikos piliečio gyvybė, Barackai Obama, priklauso nuo kito tavo sprendimo“, - angliškai pareiškė kovotojas.

Nors paskelbto vaizdo įrašo autentiškumas nebuvo oficialiai patvirtintas, britų užsienio reikalų ministras teigia, kad jis nesuklastotas. Anot „Global News“, du JAV pareigūnai pareiškė neabejojantys, kad auka įraše yra J. Foley. Be to, žurnalisto šeima patvirtino jo mirtį.

Vaizdo įrašas buvo pašalintas iš „YouTube“ ir kitų interneto portalų.

40-metis J.Foley buvo pagrobtas Sirijos šiaurinėje Idlibo provincijoje 2012 metų lapkričio 22 dieną; jį nužudė džihadistų smogikai.

J.Foley buvo patyręs korespondentas, kūręs reportažus apie karą Libijoje, vėliau išvyko į Siriją, apimtą sukilimo prieš Basharo al Assado režimą. Jis bendradarbiavo su naujienų portalu „GlobalPost“, naujienų agentūra „Agence France-Presse“ (AFP) ir kitomis žiniasklaidos priemonėmis.

D. Britanijos užsienio reikalų ministras: vaizdo įrašas įrodo, jog IS verbuoja britus

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras Philipas Hammondas teigė, kad vaizdo įrašas, kuriame „Islamo valstybės“ (IS) kovotojas britišku akcentu įvykdo amerikiečių žurnalisto egzekuciją, patvirtina informaciją dėl IS verbuojamų britų, skelbia BBC.

„Mes esame visiškai tikri, kad didelis Didžiosios Britanijos piliečių skaičius yra susijęs su siaubingais nusikaltimais, vykdo džihadą su IS ir kitomis ekstremistų organizacijomis“, - sakė F. Hamondas.

F. Hamondas pažymėjo, kad dėl britų ryšių su teroristais IS „kelia tiesioginę grėsmę“ Jungtinės Karalystės saugumui.

BBC praneša, kad IS užverbavo iki 400 naujokų iš Didžiosios Britanijos, 69 asmenys, kaip įtariama, susiję su IS, jau buvo sulaikyti šalyje.

B. Obama „Islamo valstybę“ pavadino vėžiu

JAV prezidentas Barackas Obama trečiadienį pasmerkė „Islamo valstybės“ smogikus, kurie nukirto galvą amerikiečių žurnalistui, pavadino jų judėjimą vėžiu ir pareiškė, kad „jų ideologija bankrutuoja“.

„Visą pasaulį sukrėtė žiaurus James'o Foley nužudymas“, – pasakė B.Obama Martos Vynuogyne kitą dieną po internete smogikų išplatinto vaizdo įrašo, kuriame matyti, kaip J.Foley nukertama galva. Jis pridūrė, kad paskambino J.Foley artimiesiems ir pareiškė jiems užuojautą.

„Turi būti bendros pastangos šiam vėžiui pašalinti, kad jis neišplistų. Reikia aiškiai atmesti tokias nihilistines ideologijas“, – sakė B.Obama.

„Viena, dėl ko mes visi galime sutarti, yra tai, kad tokiai grupei kaip ISIL neturi būti vietos XXI amžiuje“, – nurodė jis, panaudodamas anglišką santrumpą, kuri reiškia „Irako ir Levanto islamo valstybę“.

B.Obama sakė, kad minėta grupuotė neigia tikrą religiją, kelia grėsmę ir musulmonams ir nemusulmonams.

„Jų aukos yra daugiausia musulmonai; jų netikėjimas moko žmones žudyti nekaltuosius. Joks dievas nepritars tam, ką jie padarė vakar ir ką jie daro kiekvieną dieną“, – kalbėjo JAV prezidentas.

„Islamo valstybė“, kurios kariai žygiavo per šiaurinę Irako dalį, šį vaizdo įrašą paskelbė kaip perspėjimą Vašingtonui, bet B.Obama pareiškė, kad Jungtinės Valstijos ir toliau darys tai, „ką privalo daryti savo žmonėms apsaugoti“.

JAV pareigūnų nuomone, vaizdo įrašas yra autentiškas.

JT vadovas žurnalisto egzekuciją pavadino pasibjaurėtinu nusikaltimu

Ban Ki-moonas
JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas trečiadienį griežtai pasmerkė žurnalisto James Foley nužudymą, kurį pavadino pasibjaurėtinu nusikaltimu.

„Generalinis sekretorius griežčiausiai smerkia siaubingą žurnalisto James'o Foley nužudymą, pasibjaurėtiną nusikaltimą, kuris išryškina „Islamo valstybės ir Levanto“ teroro kampaniją, kuri tęsiama prieš Irako ir Sirijos žmones“, – sakė Ban Ki-moono atstovas.

JT generalinis sekretorius pareiškė užuojautą J.Foley artimiesiems, draugams ir kolegoms bei pasakė, kad kaltieji turi būti patraukti teismo atsakomybėn.