S. Sotloffas dingo Sirijoje 2013 metais. Jis pasirodė praėjusį mėnesį paskelbto JAV žurnalisto Jameso Foley egzekucijos įrašo pabaigoje. Po J. Foley egzekucijos S. Sotloffo motina kreipėsi į IS lyderį Abu Bakrą al-Baghdadi, prašydama išgelbėti jos sūnaus gyvybę.

Naujausiame įraše 31 metų Stevenas Sotloffas, kuris ramiai kalbėjo žvelgdamas į kamerą, sakė, jog tapo JAV prezidento Baracko Obamos sprendimo tęsti aviacijos smūgius Irake prieš džihadistų taikinius auka.

Penkių minučių trukmės vaizdo įrašo, kurį internete aptiko teroristų tinklalapius stebinti organizacija SITE ir kurį gavo naujienų agentūra AFP, matoma, kaip kovotojas grasina nužudyti kitą įkaitą, kuris buvo įvardytas kaip Didžiosios Britanijos pilietis Davidas Cawthorne'as Hainesas.

„Aš grįžau, Obama – ir grįžau dėl tavo arogantiškos užsienio politikos „Islamo valstybės“ atžvilgiu“, – pareiškė juodai apsirengęs džihadistas, laikydamas kovinį peilį ir kalbėdamas su Londono akcentu.

Jis turėjo omenyje praeitą mėnesį paskelbtą vaizdo įrašą, kuriame buvo parodyta, kaip nužudomas JAV žurnalistas Jamesas Foley. Pastarajam beveik lygiai taip pat galvą nupjovė kovotojas, kaip įtariama, atvykęs iš Britanijos.

Tas kovotojas pasmerkė pastaruosius JAV aviacijos smūgius teritorijoje aplink Mosulo užtvanką šiaurės Irake, todėl akivaizdu, jog šis įrašas buvo nufilmuotas vėliau negu buvo nužudytas 40-metis J.Foley.

„Kol jūsų raketos toliau smogia į mūsų žmonių kaklus, taip ir mūsų peiliai smogs į jūsų žmonių kaklus“, – pareiškė kovotojas, sugriebdamas įkaitą už galvos ir perrėždamas jam gerklę.

S.Sotloffo plaukai ir barzda buvo ilgesni, lyginant ankstesniu IS vaizdo įrašu, kur jam buvo grasinama mirtimi dėl JAV smūgių sunitų ekstremistų grupuotei, kuri paskelbė islamo „kalifatą“ savo kontroliuojamuose Irako ir Sirijos regionuose.

Perspėdamas Britaniją žudikas pareiškė: „Naudojamės proga perspėti tas vyriausybes, kurios prisijungia prie šio Amerikos blogio aljanso prieš „Islamo valstybę“, atsitraukti ir palikti mūsų žmones ramybėje“.

S.Sotloffo šeima, kuri gyvena Majamyje, per atstovą Baraką Barfi paskelbė pareiškimą, kuriame sakoma: „Šeima žino apie šią siaubingą tragediją ir gedi privačiai. Viešų šeimos komentarų šiuo sunkiu metu nebus“.

Po J.Foley nužudymo S.Sotloffo motina Shirley įrašė vaizdo pranešimą „Islamo valstybės“ lyderiui Abu Bakrui al Baghdadi, kuriame maldavo palikti jos sūnų gyvą ir tvirtino, kad jis niekaip negali paveikti JAV politikos.

JAV atstovė sakė, kad Vašingtonas bando patvirtinti to „pasibjaurėjimą keliančio“ įrašo autentiškumą, o britų ministras pirmininkas Davidas Cameronas sakė, kad jame užfiksuotas „absoliučiai šlykštus, niekingas veiksmas“.

Buvę S.Sotloffo darbdaviai iš „Time“ ir „Foreign Policy“ pagerbė žmogų, kuris daugelio pagarbą pelnė bebaimiu darbu Sirijoje ir platesniame regione, įskaitant ankstesnį darbą Libijoje.

„Twitter“ paskelbdamas straipsnį, kurį S.Sotloffas buvo parašęs iš apsiausto sukilėlių anklavo Sirijos Alepo mieste, „Foreign Policy“ redaktorius Artimiesiems Rytams Davidas Kenneris pavadino jį „drąsiu ir talentingu reporteriu“.

Naujausias brutalus nužudymas, kuris buvo įvykdytas po naujų pranešimų apie tolesnius žiaurius IS nusikaltimus prieš kalinius irakiečius ir sirus, padidins spaudimą B.Obamai griežtinti savo poziciją šios grupuotės atžvilgiu.

B.Obama, kuris trečiadienį ryte atvyko į Estijos sostinę, o ketvirtadienį Velse dalyvaus NATO viršūnių susitikime, kol kas nekomentavo S.Sotloffo nužudymo ar situacijos Irake ir Sirijoje.

Baltieji rūmai: egzekucijos vaizdo įrašas yra autentiškas

Vaizdo įrašas, kuriame matoma, kaip džihadistų kovotojas įvykdo egzekuciją JAV žurnalistui Stevenui Sotloffui, yra autentiškas, trečiadienį paskelbė Baltieji rūmai.

„JAV žvalgybos bendruomenė išanalizavo neseniai paskelbtą vaizdo įrašą, rodantį JAV pilietį Steveną Sotloffą, ir padarė išvadą, kad jis autentiškas“, – sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovė Caitlin Hayden.

B. Obama: vaizdo įrašai neįbaugins Jungtinių Valstijų

JAV prezidentas Barackas Obama trečiadienį pareiškė, kad jo šalies neįbaugins džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojų „šiurpus“ smurtas, kai dar vienas JAV žurnalistas buvo nužudytas nupjaunant galvą.

Prezidentas pažadėjo, kad „teisingumas bus įvykdytas“, kai JAV patvirtino, jog vaizdo įrašas, kuriame rodoma laisvai samdomo žurnalisto Steveno Sotloffo egzekucija, yra autentiškas. Tas įrašas buvo paskelbtas praėjus vos dvi savaitėms po to, kai kitame vaizdo įraše buvo parodytas analogiškas amerikiečio reporterio James Foley nužudymas.

Per Estijoje surengtą spaudos konferenciją B.Obama sakė, jog tų žurnalistų žūtis tik suvienys amerikiečius. Pasak jo, amerikiečiai to neužmirš, o jų šalis turi ilgas rankas.

S.Sotloffo egzekucijos vaizdo įraše matoma, kaip kaukėtas kovotojas perspėja B.Obamą, jog tolesni Amerikos aviacijos smūgiai Irake prieš IS taikinius išprovokuos kitų pagrobtų vakariečių žudymą.