Šių organizacijų atstovės trečiadienį Briuselyje Europos Parlamento (EP) nariams pristatė svarbiausiais šios politikos rekomendacijas.

Prostitucija yra smurto forma, kliūtis lyčių lygybei ir atviros durys nusikalstamumo plėtrai“, - BBC sakė šios kampanijos atstovė spaudai.

Tačiau priešininkai tvirtina, kad toks žingsnis tik paskatintų prostitucijos industriją trauktis dar giliau į pogrindį.

Šiai kampanijai vadovaujanti organizacija „Europos moterų lobizmas“ (The European Women's Lobby, EWL), siekia, kad ES šalys įgyvendintų šešis svarbiausius punktus, įskaitant tuos, kurie kriminalizuotų visas sąvadavimo formas ir sukurtų efektyvias pasitraukimo programas sekso darbuotojoms.

„Kalbant apie prostituciją svarbiausia suprasti, kad seksualiniai santykiai už pinigus yra smurto forma, kuri turėtų būti nepriimtina“, – BBC sakė EWL atstovė spaudai Pierrette Pape.

„Jeigu tai suprasime, tuomet galime įgyvendinti visapusiškas strategijas, kurios pakeistų mentalitetą ir užtikrintų lyčių lygybę tarp vyrų ir moterų“, - pažymėjo ji.
EWL nurodo Švediją kaip sėkmingą pavyzdį, teigdama, kad prieš dešimt metų uždraudus mokėti už seksualines paslaugas, gatvės prostitucijos mastai šioje šalyje sumažėjo perpus.

Tačiau Olandijoje, kur šis sektorius yra legalizuotas, sekso darbuotojų sąlygos beveik nepagerėjo, sakė P. Pape.

Jos teigimu, atėjo metas šį klausimą spręsti tarptautiniu lygiu, peržengiant kiekvienos šalies vidaus įstatymus.

„Tai problema, kuri neturi politinių ar geografinių ribų“, - teigė ji, pridurdama, kad ES kova su prekyba žmonėmis nebus efektyvi, jegu nebus sprendžiamas ir prostitucijos klausimas.

„Sutartyse jau yra teisinis pagrindas tarpnacionaliniams moterų ir vaikų seksualinio išnaudojimo nusikaltimams spręsti“, – sakė P. Pape.

Kol kas šį pasiūlymą palaiko 36 Europos Parlamento nariai, nurodė ji.

Kritikai savo ruožtu tvirtina, kad prostitucijos kriminalizavimas taip pat padidins išžaginimų ir smurto riziką.