Maždaug 300 savanoriškai IS palikusių arba sučiuptų kovotojų, kurių gretose yra ir daug europiečių, laikomi stovykloje, kurią valdo sukilėlių grupė „Jaysh al-Tahrir“.

Sukilėlių grupės vadovas Mohammadas al-Ghabi britų transliuotojui BBC sakė: „Mes stengėmės juos reabilituoti ir pakeisti jų mąstyseną“. M. al Ghabi taip pat teigė, kad tie, kas norėjo grįžti namo, galėjo susisiekti su savo šalių ambasadomis ir dėl to susitarti tarpininkaujant sukilėlių grupei.

Tarp stovykloje laikomų asmenų yra Prancūzijos, Nyderlandų ir Lenkijos piliečių, taip pat ir kovotojų iš Šiaurės Afrikos, Artimųjų Rytų bei Vidurinės Azijos.

Vyrai, moterys ir vaikai yra laikomi viename šiaurinės Idlibo provincijos kaimelyje.

M. al Ghabi teigimu, stovykloje gyvenančių žmonių skaičius pradėjo augti po to, kai sukilėliai ir Turkijos pajėgos šiaurės Sirijoje pradėjo vykdyti operaciją „Eufrato skydas“.

„Anot mūsų kalbintų perbėgėlių, IS per pastaruosius septynis ar aštuonis mėnesius pamažu byrėjo pati savaime. Tačiau operacija „Eufrato skydas“ grupuotę dar labiau susilpnino ir, mūsų pajėgoms greitai veržiantis į priekį, ji ėmė irti“, – kalbėjo M. al Ghabi.

BBC komanda neturėjo galimybės apsilankyti stovykloje, tačiau gavo medžiagos iš jos vidaus. Stovykla įrengta labai paprastai, o joje gyvenantys kaliniai sako, kad jais rūpinamasi gerai, tačiau daugelis jų norėtų išvykti.

BBC taip pat pasiekė informacija apie Sirijoje tiesiamą požeminį geležinkelį, kuris turėtų padėti šiai ir kitoms sukilėlių grupėms bei Didžiosios Britanijos ir kitų Europos šalių žvalgybų tarnyboms aptikti, sugauti ir atgal grąžinti IS rėmėjus.