Sirijos rytines ir šiaurines teritorijas kontroliuojantys "Islamo valstybės" kovotojai po daugiau kaip savaitę trukusių kautynių sekmadienį užėmė Tabkos karinių oro pajėgų bazę. "Syrian Observatory for Human Rights" duomenimis, praėjusį antradienį prasidėjęs mūšis buvo vienas kruviniausių per visus ketverius Sirijos pilietinio karo metus, jo metu žuvo mažiausiai 346 islamistai ir 170 Sirijos kariuomenės tarnautojų. Manoma, kad į nelaisvę taip pat pateko 150 besitraukiančių karių.

Sirijos užsienio reikalų ministras Walidas al-Moualemas pirmadienį vykusios televizijos transliacijos metu teigė esantis pasirengęs bendradarbiauti su JAV, Didžiąja Britanija ir kitomis šalimis "teroristų veržimuisi sustabdyti", tačiau įspėjo, kad bet kokia tarptautinė kampanija Sirijoje turi būti suderinta su Damasko atstovais.

Pareigūno teigimu, Artimųjų Rytų regiono šalys turėtų pasidalinti savo turima žvalgybine informacija su Sirija ir tikino, kad vien karinių oro pajėgų antskrydžiais "Islamo valstybės" nugalėti negalima.

Vokietijos užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovai nedelsdami atmetė galimybę dėl islamistų keliamos grėsmės užmegzti diplomatinius santykius su Sirijos prezidentu Basharu al-Assadu.

"Prezidento B. Al Assado režimas pilietinio karo metu vykdė neįtikėtiną neteisybę kiekviename žingsnyje. Žuvo beveik 200 tūkst. žmonių, - spaudai kalbėjo Vokietijos URM atstovas Martinas Schaeferis. - Labai sunku įsivaizduoti, kaip visa tai būtų galima ignoruoti. "Realpolitik" (vokiškas terminas praktiškai ir racionaliai politikai apibūdinti, - ELTA) teigia, kad "Islamo valstybė" yra blogesnė už B. Al Assadą, todėl dabar į lovą turėtume gultis su tuo, kuris nėra toks blogas. Tai pernelyg paprasta (...)".