B. al. Assadas teigė, kad Sirijos kariuomenė visus cheminius ginklus atidavė, praneša AFP, cituodama Sirijos diktatoriaus žodžius.

Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas pareiškė, kad jo vyriausybė dar 2013 metais atidavė visas turėtas cheminio ginklo atsargas ir todėl negalėjo būti susijusi su praėjusią savaitę buvusia zarino ataka.

„Nebuvo jokio įsakymo jokiai atakai... Mes atidavėme savo arsenalą prieš kelerius metus. Net jeigu turėtume jį, nepanaudotume“, – sakė B.al-Assadas išimtiniame interviu naujienų agentūrai AFP Damaske trečiadienį.

Jis nurodė, kad po įtartos cheminės atakos į karinį aerodromą smogusi JAV raketų salvė nesumažino Sirijos vyriausybės pajėgumo tęsti smūgius.

„Mūsų ugnies galia, mūsų pajėgumai atakuoti teroristus dėl šių smūgių nesumažėjo“, – pabrėžė jis.

B.al-Assadas taip pat perspėjo leisiąs tik „objektyvų“ tos cheminės atakos tyrimą, kurį norėtų atlikti išorės ekspertai.

„Mes galime leisti tik tokį tyrimą, kuris būtų objektyvus, kai mes įsitikinsime, kad nešališkos šalys dalyvaus šioje delegacijoje ir kad jos nepanaudos to tyrimo politiniu tikslu“, – pabrėžė jis.

Sirijos vyriausybės sąjungininkė Rusija trečiadienį vetavo JT Saugumo Tarybos rezoliuciją, reikalaujančią, kad Sirija bendradarbiautų su tarptautiniais ekspertais, tirsiančiais minėtą cheminę ataką.

Sirija teigia, kad JAV ataka pataikė į nuodingų dujų saugyklą, žuvo šimtai

Sirijos karinės pajėgos skelbia, kad JAV vadovaujamos koalicijos ataka, įvykdyta trečiadienio vakarą, buvo nukreipta prieš „Islamo valstybei“ priklausančią nuodingų dujų saugyklą. Į aplinką patekusios nuodingos medžiagos pražudė „šimtus“ žmonių. Koalicijos pajėgos neigia minėtoje teritorijoje vykdžiusios ataką, skelbia reuters.com.

Kariuomenės pareiškime, kuris ketvirtadienį buvo parodytas per Sirijos valstybinį transliuotoją, teigiama, kad incidentas Deir al Zoro provincijoje įrodė, jog su „Islamo valstybe“ ir „Al Qaeda“ siejami maištininkai „turi cheminį ginklą“.

Kol kas informacijos autentiškumo patikrinti neįmanoma.

JAV karinių oro pajėgų pulkininkas Johnas Dorrianas, koalicijos pajėgų atstovas, sako, kad tu metu minėtoje provincijoje jokių antskrydžių nebūta.

„Sirijos teiginiai neteisingi, tai gerai apgalvota dezinformacija, turinti konkretų tikslą“, – elektroniniame laiške „Reuters“ teigia atstovas.

Praeitą savaitę Jungtinės Valstijos paleido sparnuotųjų raketų į Sirijos aviacijos bazę. Tai buvo atsakas į cheminę ataką, dėl kurios Vašingtonas kaltina šalies prezidentą Basharą al Assadą.

Sirija ir jos sąjungininkė Rusija neigia Damasko kaltę. Maskva sako, kad nuodingos dujos, panaudotos per ataką, priklauso Sirijos teroristams.

JAV surengta raketinė ataka buvo pirmasis kartas, kai Vašingtonas specialiai ir tiesiogiai taikiniu pasirinko Sirijos valdžią.