Kaip rašo CNN, dauguma ekspertų sutinka, kad JAV oro smūgiai gali pabloginti situaciją Sirijoje ir sukelti dar daugiau bėdų.

„Esminis klausimas yra ne smūgio taktika, bet strateginės pasekmės" - sako Strateginių ir tarptautinių studijų centro ekspertas Anthony Cordesmanas, anksčiau dirbęs JAV Gynybos departamente.

Dauguma ekspertų sutaria, kad JAV greičiausiai taikysis į Sirijos režimo ginklų arsenalą, o ne į vietas, kur, kaip manoma, saugomos cheminio ginklo atsargos. Pastaroji galimybė būtų pats blogiausias scenarijus, kadangi tokiu atveju chemikalai tik išplistų pavėjui, teigia buvęs britų karinių pajėgų pareigūnas Hamishas de Brettonas-Gordonas.

JAV pareigūnai yra sakę, kad oro smūgiais gali būti taikomasi į karines vadavietes, karinius oro uostus, taip pat artilerijos baterijas bei raketų paleidimo įrenginius, naudojamus cheminio ginklo pernešimui.

CNN paprašė ekspertų išskirti pagrindinius galimo JAV smūgio Sirijai padarinius.

Al Qaeda ekstremistai bus paskatinti?

„Ribota JAV ataka gali pakenkti Sirijos režimo karinių pajėgų moralei, paskatinti dezertyravimą ir susiskaldymą", - sako Vašingtono instituto Artimųjų Rytų politikai atstovas Jeffrey White.

Tačiau ekspertai pažymi, kad opozicija gali būti padrąsinta tokių JAV veiksmų: blogai tai, kad tarp opozicijos yra ir su Al Qaeda susijęs Al Nusros frontas, sako ekspertai.

„Šiuo atveju parama opozicijai yra kaip prancūziškas bučinys Al Qaedai", - teigia buvęs Pentagono atstovas Michaelis Rubinas, dabar dirbantis Amerikos verslumo institute.

„Jeigu laimės opozicija, laimės ir Al Qaeda", - sako analitikas.

„Egzistuoja reali tikimybė, kad destabilizavus B. al Assado režimą bus įgalinti džihadžiai ir su Al Qaeda susijusios sukilėlių grupės", - teigia ir analizės „Ginklai ir jų įtaka Sirijai: didesnio JAV įsitraukimo spąstai" autorė Erica Borghard.

„Šios grupuotės yra kur kas efektyvesnės kariniu požiūriu nei JAV paramą gaunantys sukilėliai", - priduria analitikė.

Jos teigimu, JAV bus sunku nusitaikyti į Al Nusros frontą, jeigu būtų nuspręsta smūgiuoti Sirijai, nes ši grupuotė neveikia kaip reguliarios karinės pajėgos.

Sirijos režimas gali sužvėrėti

Ekspertai teigia, kad galimos JAV atakos tikslas - aiškiai parodyti, kad cheminio ginklo naudojimas Sirijos pilietiniame kare yra nepriimtinas. Jų nuomone, prezidentas Barackas Obama, kalbėdamas apie „raudonąją liniją", nejuokauja.

Analitikų teigimu, tikėtini JAV smūgiai nesunaikins B. al Assado režimo, nors ribotos atakos turi savų pavojų.

„Kosmetinių veiksmų ėmimasis gali būti blogiau nei nieko nedarymas", - sako Karo studijų instituto vyresnysis karinių jūrų pajėgų analitikas Christopheris Harmeris.

Jo nuomone, tai būtų tarsi žinia B. al Assadui, kad iš dalies jis turi imunitetą ir kad gali tęsti karinę kampaniją, išskyrus cheminių ginklų naudojimą prieš civilius.

Tuo tarpu kai kurie ekspertai sako, jog JAV atakavus režimą B. al Assadas atsakys iš naujo panaudodamas cheminį ginklą.

Barackas Obama
„Sirijos karinių oro pajėgų infrastruktūros ir kitų karinių įrengimų sunaikinimas gali priversti režimą imtis ekstremalios gynybos siekiant išgyventi - tarp jų ir cheminio ginklo panaudojimo prieš sukilėlius", - sako Tarptautinių santykių tarybos atstovas Edas Husainas.

„Sirijoje dabar bus iš abiejų pusių kaunamasi iki paskutinio kraujo lašo", - teigia analitikas.

Remiantis Jungtinėmis Tautomis, Sirijos konflikte nužudyta jau daugiau nei 100 tūkst. žmonių, dauguma žuvo nuo konvencinės ginkluotės. Sukilėlių vadovybė paskelbė, kad per rugpjūčio 21 d. ataką nuo cheminio ginklo žuvo daugiau nei 1300 žmonių. Jungtinės Tautos paskelbė, kad per šią ataką žuvo šimtai žmonių - galbūt daugiau nei tūkstantis.

Jungtinės Valstijos tvirtina esančios įsitikinusios, kad cheminį ginklą panaudojo Sirijos režimas, tačiau Tarptautinių santykių tarybos analitikas E. Husainas sako, kad tai nėra šimtaprocentinis faktas.

Sirijos režimas dėl cheminio ginklo panaudojimo kaltina sukilėlius.

E. Husainas sako, kad jeigu sukilėliai iš tikrųjų būtų taip pasielgę siekdami į konfliktą įtraukti JAV, tada Jungtinių Valstijų ataka būtų bergždžia: „Tada smūgiai į režimo karinę infrastruktūrą nesulaikytų sukilėlių nuo šio ginklo naudojimo".

Sirijos atsakas gali paliesti Izraelį

Svarstydami scenarijus, kaip gali pasisukti įvykiai, jeigu JAV nuspręstų smogti Sirijai, analitikai yra įsitikinę, kad pačioms Jungtinėms Valstijoms Sirija neatsakys jokiais kariniais veiksmais.

„Jie gali bandyti sunaikinti JAV bombonešius, jeigu jie bus naudojami. Tačiau režimas neturi pajėgumų prieš sparnuotąsias raketas", - teigia Cato instituto atstovas Benjaminas Friedmanas.

„Režimo pajėgas varžo būtinybė kovoti prieš sukilėlius, be to, režimas stokoja karinių oro pajėgumų ir raketų, galinčių patikimai sunaikinti kokius nors JAV svarbius taikinius", - pridūrė B. Friedmanas.

Jo teigimu, net jeigu Sirija ir gebėtų pasiekti JAV svarbų taikinį, tai tik padėtų pakeisti JAV visuomenės nuomonę dėl pilno JAV įsitraukimo į Sirijos konfliktą - o tai mažiausia, ko nori B. al Assado režimas.

Basharas al Assadas
„Sirijai paprasčiau taikytis į Izraelį, bet Izraelio atsakas sukels baisias pasekmes", - teigia B. Friedmanas.

„Košmariškiausias scenarijus būtų, jeigu B. al Assadas atsakytų panaudodamas cheminį ginklą prieš Izraelį ar kitą kaimynę", - sakė Amerikos verslumo instituto analitikas M. Rubinas.

Izraelio gyventojai pastaruoju metu ėmė masiškai apsirūpinti dujokaukėmis.

Tačiau B. Friedmano teigimu, tikėtinesnis scenarijus, kad Izraeliui smogs Libano „Hezbollah".

„Atsakydama į ataką Sirijai, Libane įsikūrusi teroristinė organizacija gali paleisti raketas į Izraelį, kaip tai padarė 2006-aisiais. Tai gali priversti JAV labiau įsitraukti į konfliktą regione. Kita vertus, prisiminimai apie tuometinį Izraelio atsaką „Hezbollah" gali atgrasinti nuo puolimo", - svarstė analitikas.

Tarptautinės pasekmės: protestai, neramumai

Oro smūgiai Sirijos režimui gali lemti naujus neramumus kitose Artimųjų Rytų vietose ir visame pasaulyje, sako Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos šalių rizikos ir prognozavimo skyriaus vadovas IHS institute Firas Abi Ali.

Jo teigimu, Libane „Hezbollah" rėmėjai labiau norėtų smogti musulmonams sunitams, nes yra įsitikinę, kad sunitai remia Vakarus ir Izarelį bei yra nusiteikę prieš šiitišką „Hezbollah" ir Sirijos alavitų režimą.

Pasak eksperto, neramumai gali kilti kai kuriose Artimųjų Rytų valstybėse. Jo nuomone, Sirija tikrai parems įvairias grupuotes Jordanijoje, kad šios sprogdintų prekybos centrus, viešbučius ar vyriausybinius pastatus.

F. Abi Ali nuomone, taip pat egzistuoja didelė Irano finansuojamų teroristinių atakų rizika nuo Indijos iki Tailando ir Brazilijos.

Jo teigimu, Rusija irgi norės paerzinti JAV ir gali įsitraukti į įvairias prieš JAV nukreiptas kampanijas.

Sirija gali tapti B. Obamos karu?

Ekspertai atkreipia dėmesį, kad galimos atakos prieš Sirijos režimą pasekmės pačioms Jungtinėms Valstijoms gali būti baisios.

„Intervencija į Sirijos pilietinį karą gali tapti B. Obamos karu Sirijoje, kurį jis paliktų naujam prezidentui po 2016 m. rinkimų. Civilių mirtys gali būti neišvengiamos ir savo televizorių ekranuose mes matysime ne Sirijos režimą naudojantį cheminį ginlą prieš savo piliečius, bet Amerikos bombas, žudančias žmones dar vienoje musulmoniškoje valstybėje", - sakė E. Husainas iš Tarptautinių santykių tarybos.

A. Cordesmanas teigia, kad tokiu atveju JAV susilauktų Sirijos išpuolių Jungtinėse Tautose dėl nelegalios agresijos jos atžvilgiu, pasaulio žiniasklaidos antraštės mirgėtų kaltinimais dėl civilių žūčių.

„Bjauriausia yra tai, kad JAV gali būti įtrauktos į Siriją labiau nei norėtų. Tai gali reikšti tiek neskraidymo zonų užtikrinimą virš Sirijos, tiek dar platesnę paramą sukilėliams. Resursų prasme tai gali būti dar brangesnė operacija nei Libijoje 2011 m. - ir daug rizikingesnė", - teigia E. Borghard.

Tačiau nieko nedarymas - irgi ne atsakymas, sako A. Cordesmanas. „Paprasčiausiai žiūrėti, kaip Sirija panyra į ginkluotą ir skaldantį konfliktą irgi neišeina, tai neatitinka JAV interesų regione", - sako analitikas.

Tuo tarpu Amerikos verslumo instituto analitikas M. Rubinas teigia, kad bet koks JAV apsisprendimas situacijos jau nebepagerins: „Nėra scenarijaus, kuris užbaigtų žudynes ir pagerintų situaciją. Laikas prevencijai buvo prieš dvejus metus".

Naujausias žinias apie Siriją skaitykite čia: