Spalio 8 d. pasirodė pranešimų, kad kai kurios iš paleistų raketų tikslo nepasiekė ir nukrito Irano teritorijoje, o tai rodo, kad Rusija nėra tobulai pasirengusi.

Vienas JAV pareigūnas sakė, kad Irane neva nukritusios raketos buvo sparnuotosios raketos „Kalibr NK“, kurias Rusija „pirmąsyk panaudojo kovinėje aplinkoje“.

Štai šiek tiek informacijos apie raketas, kurios buvo panaudotos.

Kokios tai raketos?

Maskva teigia paleidusi iš laivo sparnuotąsias raketas „Kalibr“, dar žinomas „3M-14s“ arba, kalbant NATO terminais, „SS-N-30s“ pavadinimu. Šios raketos – ganėtinai naujas jūrinių raketų šeimos narys. Jos tinkamesnės paleisti iš laivo į laivą arba trumpo nuotolio misijoms vykdyti nei kitos panašaus tipo raketos.

Kas yra sparnuotoji raketa?

Skirtingai nuo balistinės raketos, sparnuotoji raketa didžiąją atstumo dalį skrenda horizontalioje padėtyje, nedideliame aukštyje, kaip lėktuvas ar bepilotis orlaivis.

Šios raketos gali įveikti sudėtingas skrydžių trajektorijas, o kai kurios iš jų, pavyzdžiui, „Kalibr“, gali išvystyti viršgarsinį greitį artėdamos prie taikinio, taigi jas sudėtinga aptikti ir perimti.

Priklausomai nuo valdymo sistemų šio tipo raketos gali būti itin tikslios, lyginant su balistinėmis raketomis. Vis dėlto tenka pripažinti, kad sparnuotasias raketas pagaminti yra ganėtinai sudėtinga ir brangu.

Kaip buvo surengtas antpuolis?

Rusijos gynybos ministerija praneša, kad raketos buvo paleistos iš keturių laivų Kaspijos jūroje. Taip pat informuojama, kad įveikusios teritoriją virš Irano ir šiaurinės Irako dalies jos pasiekė taikinius.

Rusija dislokuoja savo karinius laivus Kaspijos jūroje, kuri atskirta nuo visų kitų pasaulio jūrų, jau apie 300 metų. Tarp šios flotilės karinių laivų šiuo metu nėra lėktuvnešių ar kitokių didelių laivų, tačiau yra fregatų ir „Buyan“ klasės korvečių, įskaitant ir du tik praėjusiais metais pradėtus eksploatuoti „Grad Sviyazhsk“ ir „Veliky Ustyug“ laivus.

Iš šių dviejų naujų laivų į takinius jūroje buvo paleistos sparnuotosios raketos praėjusį mėnesį vykusiuose karinio jūrų laivyno mokymuose.

Ar Jungtinės Valstijos naudoja panašius ginklus?

Taip, dažnai. Geriausiai žinomos amerikiečių sparnuotosios raketos „Tomahawk“. Jos panaudotos tiek Persijos įlankos karuose, paleistos į taikinius Afganistane, Balkanuose, Libijoje, Jemene, o pastaruoju metu naudotos Sirijoje.

NATO: Rusijos naudojamos raketos – pakankama priežastis nerimauti

Reaguodamas į Rusijos naikintuvų, Sirijoje vykdančių atakas iš oro, įvykdytus Turkijos oro erdvės pažeidimus, spalio 8 d. NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad NATO yra pasirengusi siųsti karius į Turkiją, kad šie gintų sąjungininkę nuo pavojų iš Pietų.

„NATO yra pasirengusi ir gali ginti visas sąjungininkes, įskaitant ir Turkiją, nuo bet kokių pavojų“, - prieš NATO šalių narių gynybos ministrų susitikimą Briuselyje žurnalistams sakė J. Stoltenbergas.

„NATO jau sureagavo didinama mūsų pajėgumus, galimybes, pasirengimą dislokuoti pajėgas, įskaitant ir Pietuose, įskaitant ir Turkijoje“, - patikino jis pabrėždamas, kad Rusijos naudojamos aviacinės ir sparnuotosios raketos – pakankama priežastis nerimauti.

J. Stoltenbergas ketvirtadienį pareiškė, kad Rusijos kariniuose veiksmuose Sirijoje esama „nerimą keliančios eskalacijos“.