Lėktuvai surengė mažiausiai 30 smūgių, kurių taikinys buvo „Užkariavimo armija“ (Jaish al-Fatah, JaF), nurodė Damasko režimą palaikanti televizija skubiame pranešime, pridūrusi, kad buvo smogta „kovotojams“.

Kaip praneša Libane esanti televizija „al-Mayadeen“, Rusijos naikintuvai ir ketvirtadienį bombardavo sukilėlių pozicijas kaimo vietovėse netoliese šiaurės vakarinio Džisr aš Šugūro miesto, skelbia „The Independent“.

Lėktuvai surengė mažiausiai 30 smūgių, kurių taikinys buvo „Užkariavimo armija“ (Jaish al-Fatah, JaF), nurodė Damasko režimą palaikanti televizija skubiame pranešime, pridūrusi, kad buvo smogta „kovotojams“.

„Keturi Rusijos karo lėktuvai smogė „Užkariavimo armijos“ bazėms Džisr aš Šugūre ir Džabal al Zavijoje Idlibo provincijoje“, – savo ruožtu sakė Sirijos saugumo šaltinis ir pridūrė, kad taip pat buvo taikomasi į „ginkluotų grupuočių“ ginklų arsenalus kaimyninėje Hamos provincijoje.

„Užkariavimo armija“ užėmė visą Idlibo provinciją ir pasistūmėjo į vakarus Latakijos, kuri yra Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo citadelė, link.

Šis sukilėlių aljansas taip pat nuožmiai priešinasi „Islamo valstybei“, kuri, kaip teigia Maskva, yra jos pagrindinis taikinys.

„Užkariavimo armijos“ narys socialinio tinklo „Twitter“ parašė, kad „Rusijos kiaulių aljansas pradėjo savo operaciją ... sugriaudamas mečetę Džisr aš Šugūre ir sulygindamas ją.“

Naujienų pranešime teigiama, kad Rusijos naikintuvai įvykdė mažiausiai 30 antskrydžių.

Ketvirtadienio rytą pasirodė pranešimų, kad virš Sirijos skaido Rusijos žvalgybos bepiločiai. Ekspertų teigimu, tokia situacija gali dar padidinti tarp Maskvos ir Vakarų tvyrančią įtampą.

Opozicijos aktyvistų teigimu, skrydžiai vykdomi virš teritorijų, kur veikia ne „Islamo valstybės“, o nuosaikesnės gru[uotės. Pats Kremlius primygtinai tvirtina, kad karinių veiksmų taikinys – išskirtinai „Islamo valstybė“.

Prieš trečiadienį virš Homso miesto Hamos provincijoje vykdytus antskrydžius Rusijos lėktuvai vykdė žvalgybinius skrydžius iš Latakijos uosto. Kritikai sako, kad Homsas nėra ta vieta, kur „Islamo valstybės“ teroristų koncentracija itin didelė.

Jamelis Salehas, priklausantis „Laisvosios Sirijos armijos“ batalionų koalicijai (jie iš Amerikos gavo paramą ginklais), teigia, kad rusai stengiasi skubiai eliminuoti Sirijos valdančiajam režimui pavojingiausias pajėgas.

Skelbiama, kad per susirėmimus Hamos provincijoje buvo sužeistos kelios dešimtys kovotojų. „Mes esame fronto linijoje su B. Assado armija. Mes nuosaikūs Sirijos revoliucionieriai, neturime nieko bendro su „Islamo valstybe“, kurie iš tikrųjų yra už šimtų kilometrų“, – sako J. Salehas.


Kremlius: atakos vyksta pagal sąrašą

Kremliaus atstovas spaudai ketvirtadienį pareiškė, kad Rusijos aviacija Sirijoje atakas rengia prieš gerai žinomas ekstremistines islamistų grupuotes ir kad kol kas anksti pasakyti, ar prezidentas Vladimiras Putinas patenkintas tuo, kaip vyksta karinė kampanija.

Kalbėdamas kitą dieną po to, kai Maskva pradėjo oro smūgių prieš kampaniją Sirijoje, Dmitrijus Peskovas spaudos konferencijoje sakė: „Tos organizacijos žinomos. Ir, aišku, taikiniai nustatomi koordinuojantis su (Sirijos) Ginkluotosiomis pajėgomis, apie ką, tiesą sakant, vakar kalbėjo Rusijos gynybos ministerijos atstovai.“

D.Peskovas žurnalistams patvirtino, kad esama konkrečių grupuočių sąrašo: „Yra, be abejo (toks sąrašas)“.

Jis neatsakė į klausimą, ar Sirijos gynybos ministerija gali patarinėti Rusijos pusei, kokius aviacijos smūgių taikinius pasirinkti.

„Taikiniai nustatomi koordinuojantis su Sirijos gynybos ministerija“, – pakartojo jis.

Paklaustas, ar V.Putinas patenkintas tuo, kaip plėtojasi Rusijos oro kampanija, V.Peskovas atsakė: „Kol kas anksti apie tai kalbėti.“

Sergejus Šoigu, Vladimiras Putinas

Pranešama apie aukas

Opoziciją remiantys šaltiniai praneša, kad šiuo metu turima duomenų apie penkias antskrydžio prieš Džisr aš Šugūro miestą aukas. Tačiau kol kas neaišku, ar penki žmonės žuvo, ar buvo sužaloti.

Hizbollah“ naujienų kanalas „Al Manar“ pranešė, kad buvo suduoti keturi smūgiai „Užkariavimo armijos“ būstinėms Džisr aš Šugūro mieste ir Džabal al Zavijos mieste Idlibo provincijoje. Antskrydžių metų buvo atakuoti ir ginklų sandėliai Al Havašo kaime.

Rusija: naktinė operacija – sėkminga

Rusijos gynybos ministerijos atstovai teigia, kad „naktinė operacija Sirijoje buvo sėkminga“. Skelbiama, kad Rusijos lėktuvai atakavo keturis teroristinės organizacijos „Islamo valstybė“ objektus, teigiama socialiniame tinkle „Facebook“ išplatintame minėtosios ministerijos pranešime.

Oro pajėgos „sunaikino teroristų grupuočių būstines ir ginklų sandėlį Idlibo rajone ir vadavietę ... Hamos regione“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime.

Jame priduriamas, kad į šiaurę nuo Homso taip pat buvo sunaikinta sprogmenimis užminuojamų automobilių gamykla.

Taip pat pažymima, kad lėktuvai Su-24M ir Su-25 atliko aštuonis skrydžius. Pabrėžiama, kad antskrydžių taikiniai buvo toli nuo gyvenamųjų rajonų, informuoja lenta.ru.

Reikalauja nedelsiant nutraukti atakas

Saudo Arabijos diplomatas, kurio kalbą transliavo „al-Arabiya“ televizija, sakė, kad Saudo Arabija reikalauja, jog Rusija baigtų karines operacijas prieš taikinius Sirijoje, skelbia „Reuters“.

Jis taip pat pareiškė, kad „Islamo valstybės“ kovotojų nebuvo vietovėje, kurioje Rusija vykdė antskrydžius.

Trečiadienį Jungtinių Tautų (JT) Generalinėje Asamblėjoje kalbėjęs Saudo Arabijos ambasadorius Abdallah Al-Mouallimi sakė, kad jo šalies delegacija reiškia susirūpinimą dėl karinių operacijų, kurias Rusijos pajėgos įvykdė Homse ir Hamoje – vietose, kur nėra „Islamo valstybės“ pajėgų.

„Dėl šių atakų žuvo daug nekaltų žmonių. Mes reikalaujame nedelsiant nutraukti operacijas“, – sakė jis.

Ambasadorius taip pat pareiškė, kad šalys, norinčios prisidėti prie kovos su „Islamo valstybe“, neturėtų remti teroristinio Sirijos režimo.

DELFI primena, kad Rusija trečiadienį surengė antskrydžius karo draskomoje Sirijoje, kurie buvo jos pirmoji karinė intervencija už buvusios Sovietų Sąjungos ribų šiame regione nuo Afganistano okupacijos 1979 metais.

Rusijos karo aviacija kartu su Sirijos vyriausybės lėktuvais smogė taikiniams keliose provincijose. Šie antskrydžiai surengti Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui siekiant perimti iniciatyvą iš JAV vadovo Baracko Obamos stumiant konkuruojantį planą, kaip sutriuškinti „Islamo valstybės“ (IS) džihadistus Sirijoje.

Ir Maskva, ir Damaskas tvirtina, kad operacijos taikinys buvo IS kovotojai. Sirijos saugumo šaltinis nurodė, kad Hamos ir Homso provincijose buvo smogta „teroristų pozicijoms“ ir kad Rusija prisidėjo prie vyriausybės pajėgų antskrydžių Latakijos provincijoje, kuri yra Basharo al Assado režimo bastionas.

Tuo tarpu Jungtinės Valstijos pareiškė manančios, kad Rusija atakavo ne IS kovotojus, kaip tvirtina, bet opozicijos sukilėlius, kurie kelia grėsmę B.al Assado režimui.

Vienas JAV gynybos pareigūnas Vašingtone žurnalistams sakė, kad „nematėme jokių smūgių prieš ISIL; ką matėme, tai smūgius prieš Sirijos opoziciją“. ISIL yra alternatyvus „Islamo valstybės“ akronimas.

Gynybos sekretorius Ashtonas Carteris buvo atsargesnis. „Atrodo, kad buvo (smūgiuojama) rajonuose, kur galbūt nėra ISIL pajėgų“, – sakė Pentagono vadovas.

Bet jis apkaltino Rusiją kurstant puspenktų metų besitęsiantį Sirijos pilietinį konfliktą ir pareiškė, kad Maskvos karinis įsikišimas šioje karo draskomoje šalyje prilygsta „benzino pylimui į ugnį“ ir yra „pasmerktas žlugti“.