„Tarp žuvusiųjų taip pat buvo 17 moterų, o aukų skaičius gali dar padidėti, nes yra dingusių žmonių“, – nurodė SOHR.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba vėliau trečiadienį turi aptarti Vakarų parengtą rezoliucijos projektą, kuriame smerkiamas šis aviacijos smūgis.

Tačiau veto teisę turinti Maskva gynė savo sąjungininką Damaską ir sakė, kad nors antskrydį įvykdė Sirijos lėktuvai, chemikalai buvo dalis „teroristų“ sukauptų „toksiškų medžiagų“ atsargų, kurių sandėlis tapo šio smūgio taikiniu.

Buvusio „al Qaeda“ padalinio „Fateh al Sham Front“ vadovaujamos sukilėlių grupės pažadėjo atkeršyti už antradienio smūgį Idlibo provincijoje esančiame Chan Šeichtūne.

Vašingtonas pakomentavo ataką Sirijoje

JAV Valstybės departamentas apkaltino Rusiją ir Iraną, kad šie neįstengia priversti Sirijos vyriausybės laikytis įsipareigojimų, pasirodžius pranešimams apie įtariamą cheminę ataką Idlibo provincijoje, nusinešusias dešimtis žmonių gyvybių.

„Įvyko neleistina ataka prieš nekaltus žmones, įskaitant vaikus ir moteris“, – žurnalistams antradienį telefonu sakė vienas aukšto rango JAV Valstybės departamento atstovas.

„Rusija ir Iranas yra (šalys), garantuojančios, kad Sirijos režimas laikysis paliaubų. Tačiau neįstengiama ar nenorima priversti režimo laikytis savo įsipareigojimų“, – pareiškė jis.

Diplomatas nurodė, kad JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas aptars šį klausimą Maskvoje „po poros savaičių“.

Vis dėlto Valstybės departamento atstovas pabrėžė, kad Vašingtonas palaiko Sirijos konflikto sureguliavimo procesą, dėl kurio tariamasi Astanoje bei Ženevoje.

Rusija rado paaiškinimą atakai Sirijoje

Rusijos kariškiai trečiadienį pareiškė, kad Sirijos vyriausybės aviacija ankstesnę dieną atakavo „teroristų“ ginkluotės sandėlį šalia sukilėlių kontroliuojamo Chan Šeichūno miesto Idlibo provincijoje, o šis antskrydis gali būti susijęs su pranešimais apie numanomą ataką, esą nusinešusią dešimtis žmonių, tarp jų daug civilių, gyvybių.

Rusijos gynybos ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas, remdamasis Maskvos vykdomos Sirijos oro erdvės stebėsenos duomenimis, sakė, kad antradienį nuo 11 val. 30 min. iki 12 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku Damasko vyriausybės aviacija smogė dideliam ginkluotės sandėliui ir karinės technikos susitelkimo vietai Chan Šeichūno rytiniame pakraštyje.

„Šio sandėlio teritorijoje buvo dirbtuvės, kuriose gaminti sviediniai, pripildyti nuodingųjų medžiagų. Iš šio itin didelio arsenalo šaudmenys buvo gabenami kovotojams į Irako teritoriją“, – sakė I. Konašenkovas.

„Faktas, kad jie buvo naudojami teroristų, ne kartą buvo įrodytas tiek tarptautinių organizacijų, tiek šios šalies valstybės institucijų“, – sakoma atstovo pranešime.

Didesnę Idlibo provincijos dalį kontroliuoja sukilėlių aljansas, kuriam priklauso ir buvusi tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ atšaka „Fateh al Sham Front“.