Be G7 šalių lyderių į 11 000 gyventojų turinčią Taorminą atvyko Europos Sąjungos (ES), Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Afrikos šalių atstovų, taip pat 4 000 žurnalistų.

Tarp G7 konferencijos temų bus kova su terorizmu, ekonomikos ir aplinkosaugos klausimai. Susitikimo šeimininkė Italija ketina partnerėms pateikti dokumentą „piliečių saugumo“ tema. Tai 15 punktų pareiškimas, kuriame G7 smerkia „Islamo valstybę“ (IS) ir jos rengiamus teroro aktus.

G7 viršūnių susitikime pirmą kartą dalyvauja JAV prezidentas Donaldas Trumpas. Klubui be JAV dar priklauso Japonija, Kanada, Prancūzija, Didžioji Britanija, Italija ir Vokietija.

Svečių saugumu rūpinasi 7 000 policininkų, karabinierių ir kareivių. Tarnybos baiminasi smurtinių neramumų per protestus, nukreiptus prieš G7. Šeštadienio popietę Džardini Naksose netoli Taorminos planuojama demonstracija, kurioje laukiama iki 4 000 dalyvių.

D. Tuskas ragina išlaikyti sankcijas Rusijai

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas paragino Didžiojo septyneto lyderius išlaikyti sankcijas Rusijai dėl konflikto kurstymo Ukrainoje, tačiau Baltieji rūmai pareiškė dar „neturintys pozicijos“ šiuo klausimu.

Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos, tuo metu vadovaujamos prezidento Baracko Obamos, skyrė Maskvai sankcijas dėl 2014-aisiais įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos bei prorusiškų separatistų palaikymo Rytų Ukrainoje vykstančiame konflikte.

Tačiau dar neaišku, ar B. Obamos įpėdinis Donaldas Trumpas, kuriam metami kaltinimai, kad Rusija įsikišo į pernai vykusią rinkimų kampaniją ir sudarė palankias sąlygas jo pergalei, ir toliau palaikys tas sankcijas.

„Nuo mūsų pastarojo G-7 viršūnių susitikimo Japonijoje nepastebėjome nieko, kas liudytų apie pokyčius mūsų sankcijų politikoje Rusijos atžvilgiu“, – žurnalistams Sicilijoje sakė D. Tuskas, atsakingas už 28 ES šalių politikos koordinavimą.

„Kreipsiuosi į kitus G-7 lyderius, kad būtų patvirtinta šį politika“, – pridūrė jis prieš prasidedant septynių turtingųjų demokratinių valstybių viršūnių susitikimui, vykstančiam Italijos Taorminos mieste. D. Trumpas yra vienas iš keturių pirmąkart šios grupės susitikime dalyvaujančių lyderių.

D. Tuskas jau matėsi su D. Trumpu ketvirtadienį Briuselyje, tačiau sakė, kad nepasiekė jokios „bendros pozicijos dėl Rusijos“. Visgi jų nuomonės dėl Ukrainos konflikto sutapo.

Kovą JAV valstybės departamentas sakė, kad Vašingtono „su Krymu susijusios sankcijos galios tol, kol Rusija grąžins šio pusiasalio kontrolę Ukrainai“.

Tačiau vyriausiasis D. Trumpo patarėjas ekonomikos klausimais Gary Kohnas ketvirtadienį nebuvo toks kategoriškas.

„Šiuo metu neturime pozicijos“, – sakė jis žurnalistams prezidentiniame lėktuve „Air Force One“, kai kartu su D.Trumpu ir jo delegacija skrido į Siciliją. Italija yra D.Trumpo pirmosios kelionės į užsienį nuo kadencijos pradžios paskutinė stotelė.

„Jis turi daug variantų“, – pridūrė G. Kohnas, tačiau daugiau detalių nepateikė.

Protestuotojai ragina atkreipti dėmesį į klimatą ir skurdą

Aplinkosaugos ir kovos su skurdu aktyvistai penktadienį surengė protestus viename Sicilijos paplūdimyje ir jūroje netoli Taorminos miesto, kur vyksta Didžiojo septyneto (G-7) lyderių susitikimas.

Aplinkosaugos organizacijos „Greenpeace“ ir kovos su skurdu organizacijų susivienijimo „Oxfam“ nariai penktadienį Džardinio-Nakso miestelio pakrantėje atlikinėjo įvairius triukus, siekdami paraginti G-7 lyderius kovoti su klimato kaita. Šis klausimas yra vienas opiausių dvi dienas truksiančio susitikimo dienotvarkėje.

„Greenpeace“ aktyvistai aštuoniomis baidarėmis išplaukė į jūrą ir išvyniojo plakatus su įvairiomis žinutėmis. Tarp jų buvo ir frazė „Pirmiausia – planeta Žemė“. Pakrantėje jie atidengė gelbėjimosi liemene aprengtą Laisvės statulą, simbolizuojančią migrantų antplūdį bei kylančio vandenyno lygio, vieno iš klimato kaitos padarinių, pavojus.

Tuo tarpu „Oxfam“ aktyvistai dėvėjo septynių susitikime dalyvaujančių lyderių kaukes ir laikė plakatą su užrašu „Paryžiaus susitarimas“. JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) yra pagrasinęs, kad jo šalis pasitrauks iš šio susitarimo, įpareigojančio šalis kovoti su klimato kaita.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)