Šalies Užsienio reikalų ministerija pareiškime antradienį nurodė, kad Pchenjano branduolinė programa yra „būtina atgrasymo priemonė“ prieš „provokacinę“ JAV užsienio politiką Šiaurės Korėjos atžvilgiu.

„Nelogiška mūsų situaciją lyginti su Irano branduolinės programos sutartimi, kadangi mes visada patiriame provokuojančius JAV karinius veiksmus, įskaitant masines bendras karines pratybas ir rimtą branduolinę grėsmę“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime, kuriame priduriama, kad dėl to šalis yra visai „nesuinteresuota leistis į dialogą ar atsisakyti branduolinių ginklų “.

Praėjusią savaitę šešios galingiausios pasaulio šalys (JAV, Rusija, Kinija, Vokietija, Prancūzija, Didžioji Britanija) ir Iranas susitarė dėl Teherano branduolinės programos apribojimo. Diplomatai pranešė, kad pagal naująjį susitarimą, Teheranas turės apriboti savo branduolinę programą, o Vakarai jam panaikins ekonomines sankcijas. Pirmadienį Jungtinių Tautų (JT) Saugumo taryba priėmė JAV pateiktą rezoliuciją, atveriančią kelią planuojamam sankcijų Teheranui panaikinimui.

Šiaurės Korėjai taip pat pritaikytos JAV, Europos Sąjungos ir JT sankcijos dėl šalyje vykdomos branduolinės programos.