Naujienų agentūra KCNA nurodė, kad vėlai ketvirtadienį per skubų posėdį Kim Jong Unas paskelbė „pusiau karinę padėtį“.

Šiaurės Korėja pagrasino imtis veiksmų, jei Seulas pasienyje nenutrauks prieš Pchenjaną nukreiptų transliacijų.

Padidėjus įtampai, Šiaurės Korėja dažnai griebiasi grasinančios retorikos. Panašius pareiškimus ji yra skelbusi ir anksčiau.

BBC korespondentas Pietų Korėjoje Steve`as Evansas pažymi, kad nors tokie agresijos proveržiai dažnai baigiasi šūviais, šį kartą retorika yra griežtesnė ir naudojamos ne kulkos, bet artilerijos sviediniai.

KCNA nurodo, kad Kim Jong Unas per skubų centrinės kariuomenės komisijos posėdį savo kariams liepė nuo penktadienio 17 val. vietos (11 val. 30 min. Lietuvos) laiku „būti visiškai pasiruošus bet kokiai karinei operacijai bet kuriuo metu“.

Evakuojami gyventojai

Kiek anksčiau Šiaurės Korėja įspėjo, kad imsis ryžtingų karinių veiksmų, jei Pietų Korėja per „48 valandas“ nenutrauks propagandinių transliacijų pasienyje ir neišmontuos transliavimo įrangos.

Tačiau atskirame laiške Pchenjanas pareiškė norįs išspręsti šį klausimą, nors šias transliacijas ir laikąs karo paskelbimu, praneša Pietų Korėjos susivienijimo ministerija.

Įtampa išaugo ketvirtadienį, kai Šiaurės Korėja per sieną paleido kelis artilerijos sviedinius, kad taip išreikštų protestą prieš propagandines transliacijas.

Pietų Korėja atsakė artilerijos ugnimi. Pranešimų apie žuvusiuosius nėra.

Pietų Korėja nurodė evakuoti gyventojus palei savo vakarinę sieną.

Abi Korėjos techniškai tebekariauja, nes 1950 – 1953 metų karas baigėsi tik paliaubomis, o ne susitarimu dėl taikos.

Pietų Korėja ir Jungtinės Valstijos pirmadienį taip pat pradėjo kasmetines bendras karines pratybas. Šios šalys jas vadina gynybinėmis, nors Šiaurės Korėja jas interpretuoja kaip invazijos repeticiją.