Paaiškėjo, kad jos gaminamos sniego patrankos naudojamos ant Masiko perėjos slidinėjimo kurorto šlaitų, nors Europos Sąjunga (ES) yra paskelbusi sankcijas, turinčias neleisti neturtingai Šiaurės Korėjai gauti jokių prabangos prekių arba įrangos.

„Nenumanau, kaip jos atsidūrė Šiaurės Korėjoje. Mes jų Šiaurės Korėjai tiesiai nepardavėme“, – bendrovės „Areco“ vadovas Johanas Erlingas sakė dienraščio „Dagens Nyheter“ penktadienio numeriui.

Kim Jong Unas antradienį išbandė vieną slidininkų keltuvą jo asmeniškai globojamame projekte, kuris yra įgyvendinamas „žaibo greičiu“ ir, kaip teigė lyderis, yra „pasaulio dėmesio centre“, nurodė pranešė valstybinė žiniasklaida.

Kurorto nuotraukose matomos kai kurios iš jo trasų, kurių bendras ilgis, kaip pranešama, yra 110 kilometrų. Slidinėjimo komplekse taip pat įrengtas viešbutis, sraigtasparnių nusileidimo aikštelės ir keltuvai, o kai kuriose trasose matomos „Areco“ sniego patrankos.

J.Erlingas sakė, kad jį nustebino šie faktai ir kad ketvirtadienį paskambino „Areco“ įrangos platintojui Kinijoje, kuris jį patikino, kad „nepardavė sniego patrankų tai šaliai“.

Tikėtina, kad Šiaurės Korėja įsigijo jau naudotą įrangą, todėl jos įsigijimo kelius būtų sunku atsekti, konstatavo J.Erlingas.

Šiaurės Korėjos slidinėjimo kurortas jau buvo patekęs į pirmuosius puslapius rugpjūtį, kai Šveicarija blokavo Pchenjano planus įsigyti slidininkų keltuvų už 7,6 mln. dolerių, vadindama tuos užmojus stalinistinio režimo „propagandos projektu“.

Tačiau apkūnaus sudėjimo Šiaurės Korėjos lyderis nenuleido rankų, siekdamas pademonstruoti, kad jo šalyje statomi „pasaulinio lygio“ pramogų parkai.

Spalį Kim Jong Unas atidarė vandens pramogų kompleksą su uždarais ir atvirais baseinais, čiuožynėmis ir pirtimis. Rugsėjį jis žiūrėjo „keturmačius“ filmus naujame kino teatre, įrengtame viename renovuotame pramogų parke, kur taip pat išbandė amerikietiškųjų kalnelių atrakcioną.

Šveicarijoje išsilavinimą įgijęs apie 30 metų lyderis perėmė šalies vairą iš savo tėvo – veterano lyderio Kim Jong Ilo – kai jis mirė 2011-ųjų gruodį.

ES yra paskelbusi sankcijas Šiaurės Korėjai, pagal kurias Pchenjanui draudžiama pirkti Europoje pagamintas prabangos prekes ir įrangą, kuri gali būti naudojama propagandai. Šis eksporto draudimas taikomas slidinėjimo, golfo, nardymo ir vandens sporto įrangai bei kitoms prekėms.