Jaunesnis negu 20 metų karys pasidavė Pietų Korėjos pasieniečiams apie 8 val. vietos (2 val. Lietuvos) laiku, perėjęs sieną ties Hvačonu į šiaurės rytus nuo Seulo, pranešė Pietų Korėjos gynybos ministerija.

Kario veiksmus tiria pareigūnai, o ministerija pažadėjo vėliau atskleisti daugiau detalių.

Šis pabėgimas padidino įtampą tarp Šiaurės ir Pietų Korėjos pasieniečių palei 4 km pločio ir 248 km ilgio demilitarizuotą zoną, bet jokių konfliktų nekilo, nurodė naujienų agentūra „Yonhap“.

Šimtai šiaurės korėjiečių kasmet pabėga iš savo izoliuotos tėvynės, bet atvejai, kai perbėgėliai kerta sausumos sieną, aptvertą spygliuotų vielų tvoromis ir iš abiejų pusių saugumą dešimčių tūkstančių karių, yra reti.

Dauguma šiaurės korėjiečių, norinčių išvengti represijų ir skurdo tėvynėje, pirmiausiai pereina prasčiau saugumą sieną su Kiniją, vėliau pasiekia kurią nors Pietryčių Azijos šalį ir atvyksta į Pietų Korėją.

Retai nutinka, kad dezertyrams pavyktų pabėgti per demilitarizuotą zoną, paskutinį kartą toks atvejis užfiksuotas 2012 metais.

Dauguma bėglių renkasi perėją į Kiniją, tada per Pietryčių Aziją keliauja į Pietų Korėją. Tokiu būdu iš Šiaurės Korėjos pabėgo apie 28 tūkstančius žmonių.

250 kilometrų ilgio demilitarizuota zona yra akylai saugoma tūkstančių pareigūnų, saugumą užtikrina minos ir spygliuota viela.