Šiaurės Korėjos antradienį paleistos balistinės raketos pasiektas aukštis „smarkiai viršijo“ 2,5 tūkst. km, pranešė Japonijos gynybos ministerija, o analitikai sako, kad pagal teoriškai pasiekiamą nuotolį šis aparatas priskirtinas prie tarpžemyninių balistinių raketų (ICBM).

„Nustatyta, kad raketa pasiekė daug didesnį negu 2,5 tūkst. km aukštį, skrido apie 40 minučių, įveikė 900 km ir nukrito Japonijos jūroje, mūsų šalies išskirtinėje ekonominėje zonoje“, – sakoma ministerijos pranešime. Tai yra rekordinis aukštis.

„Štai ir viskas. Tai yra ICBM“, – sakė Kalifornijos mieste Monterėjuje įsikūrusio Midlberio tarptautinių studijų instituto Rytų Azijos branduolinių ginklų neplatinimo programos direktorius Jeffrey Lewisas.

„ICBM, galinti smogti Ankoridžui (Aliaskoje), ne San Fransiskui, bet vis dėlto“, – pridūrė jis.

Raketa buvo paleista 9 val. 40 min. vietos laiku (3 val. 40 min. Lietuvos laiku) iš Bangjono esančio Šiaurės Pjongano provincijoje.

Vėliau antradienį Šiaurės Korėja paskelbė sėkmingai išbandžiusi tarpžemyninę balistinę raketą, o šis pasiekimas neva yra dešimtmečius puoselėtų ambicijų kulminacija.

„Istorinį“ raketos „Hwasong 14“ bandymą stebėjo šalies lyderis Kim Jong Unas, per specialią laidą paskelbė valstybinės Korėjos televizijos pranešėja, vilkinti tradicinius korėjiečių drabužius.

Pranešime nepamiršta pasigirti ir pagąsdinti, kad Šiaurės Korėjos raketos galėtų pasiekti bet kurį taikinį.

D. Trumpas pasipiktino

JAV ekspertai sakė, kad šis raketa galėtų pasiekti Aliaską. Naujausias bandymas išprovokavo JAV prezidento Donaldo Trumpo įtūžį: Baltųjų rūmų vadovas per „Twitter“ paragino Pchenjano pagrindinę sąjungininkę Kiniją „kartą ir visiems laikams užbaigti šią nesąmonę“.

Jis parašė: „Šiaurės Korėją ką tik paleido dar vieną raketą. Ar šis vaikinas neturi ką veikti gyvenime geresnio? Sunku patikėti, kad Pietų Korėja ir Japonija ir toliau su tuo taikstysis. Greičiausiai Kinija reaguos rimtai į Šiaurės Korėja ir užbaigs šią nesąmonę kartą ir visiems laikams“.

Šiaurės Korėja jau seniai siekia pasigaminti raketą, galinčią nenešti atominę kovinę galvutę ir smogti taikiniams JAV žemyninėje dalyje. D. Trumpas savo ruožtu žadėjo, kad to „niekada nebus“.

Faktas, kad Pchenjanas jau turi veikiančią tarpžemyninę raketą (ICBM) privers Vašingtoną iš naujo įvertinti šios šalies keliamą strateginę grėsmę.

Tuo metu Rusijos kariuomenė antradienį pareiškė, kad Šiaurės Korėjos anksčiau šią dieną išbandyta raketa atrodo esanti „vidutinio nuotolio“, nors Pchenjanas tvirtina paleidęs tarpžemyninę balistinę raketą.

„Balistinio objekto skrydžio parametrai atitinka vidutinio nuotolio balistinės raketos taktines ir technines charakteristikas“, – sakoma Rusijos naujienų agentūrų išplatintame Gynybos ministerijos pranešime.

Paleidimą stebėjo Šiaurės Korėjos lyderis

„Istorinį“ raketos „Hwasong 14“ bandymą stebėjo šalies lyderis Kim Jong Unas, per specialią laidą paskelbė valstybinės Korėjos centrinės televizijos pranešėja, vilkinti tradicinius korėjiečių drabužius.

Šiaurės Korėja yra „stipri branduolinė valstybė“, turinti „labai galingą ICBM, galinčią smogti bet kurioje pasaulio vietoje“, sakė ji.

Vis dar abejojama, ar Šiaurės Korėja pajėgi pasigaminti pakankamai mažų branduolinių užtaisų, kad juos būtų galima sumontuoti raketos kovinėje galvutėje. Be to, Pchenjanas veikiausiai dar nėra sukūręs technologijos, leidžiančios kovinei galvutei pakartotinai įskrieti į Žemės atmosferą ir tiksliai smogti pasirinktam taikiniui.

Tačiau ši izoliuota skurdi valstybė padarė didelę pažangą kuriant raketų technologijas nuo Kim Jong Uno atėjimo į valdžią. Jaunasis lyderis prižiūrėjo tris branduolinių užtaisų bandymus ir daugybę raketų bandomųjų paleidimų.

Po naujausio raketos bandymo, bet dar prieš Pchenjanui paskelbiant apie ICBM sukūrimą, D. Trumpas per „Twitter“ klausė: „Ar šis vaikinas gyvenime neturi geresnio užsiėmimo?“

Jungtinės Tautos ne kartą skelbė sankcijas Pchenjanui dėl jo ginklavimosi programų, bet Šiaurės Korėja tvirtina, kad branduoliniai ginklai jai būtini, siekiant atgrasyti potencialią karinę invaziją.

Pasiekiama „visa Aliaska“

„Neatpažinta balistinė raketa“ buvo paleista iš vietovės netoli Panghjono Šiaurės Pjongano provincijoje ir vėliau nukrito Japonijos jūroje, sakoma Pietų Korėjos kariuomenės Jungtinio štabų vadų komiteto pranešime.

JAV kariuomenės Ramiojo vandenyno štabas patvirtino, kad bandymas buvo įvykdytas, bet teigė, kad buvo paleista vidutinio nuotolio balistinė raketa. Pasak kariškių, ji buvo sekama 37 minutes, bet Šiaurės Amerikai pavojaus nesukėlė.

Japonijos gynybos ministerija nurodė: „Nustatyta, kad raketa pasiekė daug didesnį negu 2,5 tūkst. km aukštį, skrido apie 40 minučių, įveikė 900 km i nukrito Japonijos jūroje, mūsų šalies išskirtinėje ekonominėje zonoje.“

Nevyriausybinės organizacijos „Susirūpinusių mokslininkų sąjunga“ (Union of Concerned Scientists) atstovas Davidas Wrightas tinklaraštyje „Allthingsnuclear“ rašo, kad prieinami duomenys apie šį bandymą rodo, jog naujoji raketa „standartine trajektorija galėtų toliausiai nuskrieti apytikriai 6 700 kilometrų“.

„Toks nuotolis nebūtų pakankamas pasiekti žemesnes 48 valstijas arba dideles Havajų salas, bet leistų pasiekti visą Aliaską“, – pabrėžė jis.

Didėjanti grėsmė

Raketa nukrito 200 jūrmylių (370 km) pločio Japonijos išskirtinėje ekonominėje zonoje, sakoma Tokijo gynybos ministerijos pranešime.

Japonijos premjeras Shinzo Abe sakė žurnalistams: „Šis paleidimas aiškia rodo, kad grėsmė padidėjo.“

JAV, Japonijos ir Pietų Korėjos lyderiai surengs pasitarimą per šią savaitę Vokietijoje vyksiantį Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą, pridūrė Sh. Abe.

„Taip pat raginu (Kinijos) prezidentą Xi Jinpingą ir (Rusijos) prezidentą (Vladimirą) Putiną imtis konstruktyvesnių priemonių“, – pridūrė jis.

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas, pasisakantis tiek už dialogą su Šiaurės Korėją, tiek už sankcijas, praeitą savaitgalį apsilankė Vašingtone ir susitiko su D.Trumpu. Jis taip pat pasmerkė naujausią raketos bandymą ir sakė, kad tai yra „neatsakinga provokacija“.

„Neprotinga“

Vašingtonas, įsipareigojęs užtikrinti Pietų Korėjos saugumą, laiko šioje šalyje daugiau kaip 28 tūkst. karių, turinčių ginti ją nuo komunistinės kaimynės. Anksčiau šiais metais labai padidėjo nerimas, kad Korėjos pusiasalyje gali įsiplieksti ginkluotas konfliktas, kai D. Trumpo administracija užsiminė, jog yra svarstoma galimybė imtis karinių priemonių.

Jungtinės Valstijos taip pat įtūžo dėl Šiaurės Korėjos kalinto Otto Warmbier mirties. Šis amerikietis studentas Pchenjano buvo kalinamas apie pusantrų metų, o birželį grąžintas namo ištiktas komos ir galiausiai mirė.

D. Trumpas vylėsi, kad Kinija padidins spaudimą Pchenjanui, naudodamasi įtaka savo diplomatinei sąjungininkei.

Praeitą savaitę jis pareiškė, kad Pekino pastangos žlugo, bet po naujausio raketos bandymo tviteryje parašė: „Galbūt Kinija imsis sunkių veiksmų prieš Šiaurės Korėją ir kartą bei visiems laikams baigs šią nesąmonę!“

Tačiau viena buvusi demokratės Hillary Clinton užsienio politikos patarėja perspėjo, kad tokie D. Trumpo komentarai gali susilpninti JAV karinio potencialo įtikinamumą ir iškelti klausimų dėl Vašingtono įsipareigojimų savo sąjungininkams Seule ir Tokijuje.

Ji pridūrė: „Veltis į kovą tviteryje su branduolinių ginklų turinčiu diktatoriumi nėra protinga – tai nebėra televizijos realybės šou.“