Sausį kai kuriose žiniasklaidos priemonėse pasirodė žinia, kad Šiaurės Korėja gali išbandyti tarpžemyninę balistinę raketą. Tokia žinia sukėlė Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo pasipiktinimą socialiniame tinkle „Twitter“.

„Šiaurės Korėja ką tik pareiškė, kad jau baigia kurti branduolinį ginklą, gebantį pasiekti kai kurias Jungtinių Valstijų teritorijas. To nebus!“ – tuomet rėžė Amerikos prezidentas.

Kinija gauna daugybę pinigų ir turto iš visiškai vienpusės prekybos su JAV, tačiau nepadeda susikalbėti su Šiaurės Korėja. Puiku!“ – pašaipiai rašė D. Trumpas.

Šiaurės Korėja tuo metu beveik nesureagavo į šias žinutes. Galiausiai valstybinė žiniasklaida išplatino pranešimą, kuriame leidžiama suprasti, kad šalies vadovas Kim Jong Unas savo raketas bandys kada tik panorėjęs. Tuomet sekė tylos laikotarpis.

Dabar aišku, kad Šiaurės Korėja neketino trauktis. Tiesiog turėjo parengusi įtemptą bandymų planą šiems metams ir neketino jo keisti vien dėl to, kad kažkoks „juokdarys“ rašinėjo neapykantos persmelktas žinutes socialiniame tinkle „Twitter“.

Visus šiuos metus Šiaurės Korėja bandė naujas raketas, kurios buvo pristatytos balandžio 15 dieną Kim Ir Seno gimtadieniui paminėti skirtame parade. Šalis jau išbandė mažo ir vidutinio nuotolio balistines raketas bei priešlaivinę sparnuotąją raketą. Ekspertai skaičiuoja, kad Šiaurės Korėja beveik kas savaitę išbando kokią nors raketą.

Kol kas Šiaurės Korėja dar neišbandė minėtojo parado pačioje pabaigoje pristatytą tarpžemyninę balistinę raketą. Praėjusią savaitę Pchenjanas tarsi pavėluotai sureagavo į ankstesnes D. Trumpo žinutes socialiniame tinkle „Twitter“.

Šiaurės Korėjos laikraštis „Rodong Sinmun“ išspausdino straipsnį, kuriame primenama, kad „D. Trumpas šių metų pradžioje teigė, kad Korėjos liaudies demokratinė respublika niekada negaus prieigos prie branduolinio ginklo, kuris gali pasiekti JAV žemyninę teritoriją. Nepaisant to, šalies atlikti strateginiai ginklų bandymai aiškiai įrodo, kad iki tarpžemyninės raketos bandymo liko nedaug laiko“.

Jeigu vis dar kyla klausimų, tai straipsnyje dar sakoma: „Korėjos liaudies demokratinė respublika yra už maždaug 10 tūkst. 400 kilometrų nuo Niujorko. Tai nedidelis nuotolis jos smūgiui šiandien“.
Šiaurės Korėja sausį dar nebuvo pasirengusi išbandyti šios raketos, tačiau dabar viskas pasikeitė.

Paslaptingoji KN-08 raketa

Kokią tarpžemyninę raketą Šiaurės Korėja galėtų paleisti? Šiuo metu daugiausia dėmesio susilaukia raketa, kurią Pchenjanas noriai demonstruoja nuo 2012 metų. Ją Jungtinės Valstijos yra pavadinusios KN-08. Praėjusiais metais Šiaurės Korėja išbandė KN-08 raketos variklį. Jeigu ši raketa veiks, o dėl to labai abejojama, ji galėtų pasiekti Niujorką.

Visuomet yra staigmenos tikimybė. Šiaurės Korėja yra pademonstravusi dvi skirtingas sunkiasvores transporto priemonės, kurios galėtų būti pakankamo dydžio tarpžemyninei raketai nešti, tad galima teigti, kad šalis kuria ne vieną tokią raketą.

Taip pat gali būti, jog kalbame raketa su nauju varikliu, kuris skraidino „Hwasong-12“ raketą, ar dar didesnę balistinę raketą. Tai būtų staigmena. Bet visuomet būna pirmas kartas. Tiesa, net jei tarpžemyninė raketa ir būtų išbandyta, greičiausiai bandymas būtų nesėkmingas. Juk galiausiai raketų mokslas – ne vaikų žaidimai.

Nepaisant to, pirmasis bandymas turėtų priversti Ameriką sunerimti. Tai būtų ženklas, kad ilgai vykdyta Amerikos politika, kuria siekta nuginkluoti Šiaurės Korėją, artėja prie pabaigos.

„Rodong Sinmun“ straipsnyje teigiama, kad Vašingtono „priešiška politika pasibaigs,... kai Korėjos liaudies demokratinė respublika atliks pirmąjį tarpžemyninės balistinės raketos, gebančios pasiekti bet kurią žemyninės Amerikos vietą, bandymą“.

Nors abejojama, kad D. Trumpo priešiškumas išnyks, frazė „priešiška politika“ yra specifinis Šiaurės Korėjos terminas. Ir minėtame straipsnyje iš dalies sakoma tiesa: Šiaurės Korėjos įvykdytas tarpžemyninės balistinės raketos bandymas užbaigtų branduolinio arsenalo su aiškiai apibrėžtu strateginiu vaidmeniu kūrimą.

Tai būtų paskutinis žingsnis sukuriant arsenalą, kuris galėtų atgrasyti Ameriką nuo invazijos. Jeigu atgrasymo priemonės nesuveiktų ir prasidėtų invazija, Pchenjanas jau yra parengęs planų, kaip panaudotų branduolinį ginklą prieš JAV pajėgas Pietų Korėjoje ir Japonijoje.

JAV pareigūnai ne kartą yra sakę, kad tokia grėsmė yra mažai tikėtina. „Galbūt jis turi pajėgumų įvykdyti branduolinę ataką ir iš karto mirti“, – yra sakęs vienas JAV pareigūnas. Pats D. Trumpas yra sakęs Filipinų prezidentui Rodrigo Duterte, kad „mes turime gerokai daugiau smogiamosios galios, dvidešimt kartų daugiau nei Kim Jong Unas. Tačiau nenorime jos naudoti“.

Griežtai kalbėti slepiantis už išmaniojo telefono ekrano ir vandenyno yra lengva. Štai kodėl Kim Jong Unas nori raketos, kuri perskristų vandenyną ir galėtų smogti rankai, rašančiai grasinančias žinutes socialiniame tinkle „Twitter“.

Žinoma, D. Trumpas gali ir toliau sau burnoti, tačiau jo grasinimai pasibaigs tuomet, kai Šiaurės Korėja galės pagrasinti Niujorkui. Ar tokiu atveju D. Trumpas iškeis „Trump Tower“ į Seulą ar Tokiją? Juk tuo metu Niujorke gali būti jo žmona Melania ir sūnus Barronas.