O. Warmbier buvo kalinamas Šiaurės Korėjos sunkiųjų darbų stovykloje, bet jį ištiko koma ir antradienį vakare jis buvo parskraidintas į Jungtines Valstijas.

Šis 22 metų Virdžinijos universiteto studentas iš Sinsinačio Šiaurės Korėjoje buvo kalinamas pusantrų metų, už tai, kad iš viešbučio pavogė politinį plakatą. O. Warmbier teismas buvo skyręs 15 metų sunkiųjų darbų.

Jo šeima sakė, kad Kim Jong Uno režimas jį „baugino ir žiauriai su juo elgėsi“.

„Otto Frederickas Warmbier, kuris buvo sunkiųjų darbų stovykloje, 2017 metų birželio 13 dieną buvo išsiųstas namo remiantis humanitariniais pagrindais, pagal tą pačią dieną priimtą KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) Centrinio teismo sprendimą“, – sakoma trumpame valstybinės Korėjos centrinės naujienų agentūros pranešime.

O. Warmbier buvo paleistas po virtinės slaptų diplomatinių kontaktų tarp Vašingtono ir Pchenjano, kurių kulminacija buvo JAV valstybės departamento specialiojo pasiuntinio Šiaurės Korėjos klausimais Josepho Yuno kelionė į Pchenjaną siekti O. Warmbier paleidimo.

„Josephas Yunas nuvyko į Pchenjaną parlydėti p. Warmbier namo“, – trečiadienį Seule žurnalistams sakė valstybės sekretoriaus pavaduotojas politiniams klausimams Thomas Shannonas.

Pasak O. Warmbier tėvų Fredo ir Cindy, jiems buvo nurodyta, kad jų sūnus komos būklės yra nuo 2016 metų kovo. Esą jų sūnus netrukus po teismo susirgo botulizmu, jam buvo duota migdomųjų tabletė, kurią išgėręs jis nugrimzdo į komą.

„Otto būklė šiuo metu nėra gera“, – trečiadienį televizijai „Fox News“ sakė Fredas Warmbier. Į JAV kariniu lėktuvu parskraidintas jo sūnus buvo nuvežtas tiesiai į Sinsinačio universiteto medicinos centrą skubiai gydyti.

O. Warmbier Šiaurės Korėjoje paskirtą 15 metų sunkiųjų darbų bausmę JAV griežtai pasmerkė kaip neproporcingą vaikino tariamai įvykdytam nusikaltimui. JAV kaltino Šiaurės Korėją, kad ji naudojasi O. Warmbier kaip politiniu įkaitu.

Remdamasis vienu JAV aukšto rango pareigūnu laikraštis „The New York Times“ pranešė, jog pareigūnai neseniai gavo žvalgybinės informacijos, rodančios, kad O. Warmbier buvo ne kartą mušamas.

Šiuo metu Šiaurės Korėja laiko dar tris JAV piliečius, tarp jų – du vyrus, kurie dėstė užsienio krikščioniškų organizacijų finansuojamame universitete Pchenjane. Trečias laikomas JAV pilietis yra korėjiečių kilmės pastorius, apkaltintas šnipinėjimu Pietų Korėjai.