Valstybinė Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA) pranešė, kad šalies pareigūnai penktadienį vyko namo iš Jungtinių Tautų konferencijos dėl neįgalių žmonių teisių, bet buvo „tiesiog apiplėšti“.

„Oro uoste daugiau kaip 20 asmenų, tvirtinusių, kad priklauso JAV Krašto saugumo departamentui, grupė ir policijos pareigūnai lyg gangsteriai įvykdė žiaurų išpuolį norėdami atimti diplomatinį krepšį iš KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) diplomatų, turėjusių galiojančią diplomatinio kurjerio pažymą“, – naujienų agentūrai pranešė Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos atstovas.

„Diplomatams ryžtingai pasipriešinus, jie panaudojo fizinį smurtą, pagriebė diplomatinį krepšį ir pasišalino“, – teigė jis.

JAV krašto apsaugos departamento atstovas Davidas Lapanas sekmadienį nurodė, kad departamento pareigūnai konfiskavo kelis įrenginius ir paketus iš trijų šiaurės korėjiečių, kurie, pasak JAV valstybės departamento, nebuvo akredituoti Šiaurės Korėjos misijos JT nariai ir neturėjo diplomatinės neliečiamybės.

„Minėtas paketas neturėjo jokios diplomatinės apsaugos nuo patikrinimo“, – teigė D. Lapanas. Jis nurodė, kad tie Šiaurės Korėjos piliečiai bandė jėga atgauti konfiskuotus daiktus, bet jiems sutrukdė Krašto apsaugos departamento pareigūnai.

„Minėtą agresiją pradėjo šiaurės korėjiečiai, – sakė jis. – Tie asmenys buvo paleisti be jokių tolesnių incidentų, bet vėliau jie atsisakė lipti į savo lėktuvą be konfiskuotų daiktų.“

Kol kas neaišku, kodėl buvo paimti tie daiktai. Valstybės departamentas pranešime patvirtino Krašto apsaugos departamento tvirtinimus, kad tas paketas neturėjo jokios diplomatinės apsaugos ir kad minėti asmenys nebuvo akredituoti Šiaurės Korėjos diplomatai JT. Visgi daugiau detalių pateikta nebuvo.

Šis incidentas įvyko praėjus kelioms dienoms po to, kai į gimtąją Ohajaus valstiją iš Šiaurės Korėjos buvo sugrąžintas komos ištiktas Otto Warmbier pažeistomis smegenimis. 22 metų Virdžinijos universiteto studentas iš Sinsinačio šalyje buvo kalinamas pusantrų metų nuo pernai kovo už tai, kad iš viešbučio pavogė politinį plakatą.

Pchenjanas tvirtina, kad studento komą sukėlė botulizmas ir migdomieji vaistai, tačiau JAV gydytojai tvirtina neradę jokių botulizmo – retos ligos, kuria susergama apsinuodijus maistu ar dėl į žaizdą patekusių bakterijų – požymių.