Rinkėjai parėmė premjerą nepaisydami blankaus darbo ekonomikos srityje ir suteikė jo Liberalų demokratų partijai (LDP) bei jos sąjungininkams daugiau kaip pusės aukštųjų parlamento rūmų kontrolę.

Analitikai sako, kad su mažų nacionalistinių partijų parama Sh.Abe dabar gali turėti galimybes prastumti pataisą dėl konstitucinio draudimo Japonijos kariams dalyvauti karo veiksmuose.

„Man palengvėjo, kad mes galėjome užsitikrinti daugiau kaip ... pusę vietų, dėl kurių buvo varžomasi“, – vėlai sekmadienį privačiai televizijai TBS sakė Sh.Abe.

Japonijos konstitucijoje, kurią po Antrojo pasaulinio karo įvedė okupacinės JAV pajėgos, įrašytas draudimas naudoti agresiją sprendžiant tarptautinius konfliktus.

Šios nuostatos bendrai visuomenėje yra populiarios, bet jas keikia tokie dešiniojo sparno atstovai kaip Sh.Abe, kurie laiko jas atgyvenusiomis ir baudžiamosiomis.

Preliminarūs sekmadienio balsavimo rezultatai rodo, kad LDP ir budistų remiama jos sąjungininkė „Komeito“ dabar užima daugiau kaip pusę vietų aukštuosiuose parlamento rūmuose – mažiausiai 147.

Su mažų partijų, kurios taip pat remia konstitucijos keitimą, parama Sh.Abe dabar gali gauti dviejų trečdalių daugumą, kurios reikia abiejuose rūmuose norint prastumti konstitucijos pataisą.

Tačiau stebėtojai pažymi, kad gali būti sunku gauti pritarimą persvarstymui iš koalicijos partnerių, kurie tradiciškai vengė nacionalistinės pozos.

Be to, toks pasiūlymas vis tiek turėtų būti pateiktas referendumui, o visuomenės nuomonės tyrėjai sako, jog didžioji dauguma japonų yra atsargūs dėl šalies pacifistinės pozicijos švelninimo.

Populiarus konservatyvus dienraštis „Yomiuri Shimbun“ pataisos šalininkų bloko išsiplėtimą pavadino „pažanga“, bet atsargiai vertino permainų perspektyvą.

„Dar per anksti pataisos pasiūlymui būti realistiškam, nes partijų nuomonės dėl konkrečių persvarstymo punktų skiriasi“, – pirmadienį rašoma jo redaktoriaus skiltyje.