Šios šaudynės tapo daugiausiai gyvybių nusinešusiu tokio pobūdžio incidentu per pastaruosius du dešimtmečius šioje Balkanų šalyje, sukrėsto, anot policijos, pasibaisėtino nusikaltimo.

Policija nurodė, kad užpuolikas buvo 60-metis Liubiša Bogdanovičius, kuris daugumą savo aukų nušovė į galvą, kai jos miegojo, o vėliau mėgino nužudyti savo žmoną ir nusižudyti.

Jiedu buvo sunkiai sužeisti, o trečias sužeistasis vėliau mirė ligoninėje, Serbijos policijos vadas Miloradas Veliovičius antradienį sakė žurnalistams įvykio vietoje.

Pasak jo, žudiko aukomis tapo šeši vyrai, šešios moterys ir vaikas, tarp jų - L.Bogdanovičiaus motina ir jo 42 metų sūnus.

"12 žmonių žuvo įvykio vietoje, o 13-asis mirė ligoninėje", - nurodė M.Veliovičius.

Kaip teigė aukų kaimynai, nužudytas vaikas buvo berniukas. Dauguma aukų buvo L.Bogdanovičiaus artimieji.

Šio išpuolio, įvykdyto Velika Ivančos kaime, esančiame už maždaug 50 kilometrų į pietus nuo Belgrado, motyvai kol kas neaiškūs.

Užpuoliko žmona, kalbėdama su policija ligoninėje, sakė, kad jos vyras yra "ūmaus būdo", tačiau negalėjo įvardyti tikėtino atakos motyvo, sakoma pranešime, paskelbtame dienraščio "Večernje novosti" tinklalapyje.

"Negalėjau įsivaizduoti, kad jis taip pasielgs. Nebuvo jokių užuominų", - laikraštis citavo Javorką Bogdanovič.

"Jis buvo ūmaus būdo, tačiau to nebūčiau įsivaizdavusi. Visi buvom kaip viena didelė šeima", - aiškino moteris.

Belgrado greitosios pagalbos ligoninės gydytojai sakė, kad užpuoliko žmonos būklė "sunki, bet stabili", tuo tarpu jos vyras "tebėra komoje", rašo "Večernje novosti".

L.Bogdanovičius apie 5 val. vietos (6 val. Lietuvos) laiku ėjo iš namo į namą ir metodiškai šaudė savo aukas penkiuose namuose, esančiuose ant kalvos kaimo pakraštyje, nurodė policija. Tie namai yra už maždaug 10 metrų vienas nuo kito.

Manoma, kad užpuolikas pirmiausiai nušovė savo sūnų ir motiną, tuomet sužeidė savo žmoną, o vėliau tęsė šaudynes ir galiausiai nukreipė ginklą į save, atvykus policijos patruliams.

Apie 1 700 gyventojų turinčios kaimo žmonės antradienį buvo sukrėsti, o kai kurie verkė, mėgindami suprasti šių žudynių priežastį.

Kaimynai sakė, kad L.Bogdanovičius, kuris kovėsi kaip serbų karys per karą Kroatijoje praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje ir turėjo leidimą šaunamajam ginklui, pernai neteko nekvalifikuoto darbo ir ėmėsi ūkininkavimo.

"Man atrodė, kad sapnuoju. Kai pabudau, pamačiau savo motiną, nužudytą prie namo durų", - Aleksandras Stekičius pasakojo žurnalistams.

Jo motina buvo nušauta, kai vyras miegojo kitame kambaryje, o jo tėvas buvo išėjęs į darbą.

"Nubėgau pas pirmąjį kaimyną ir vėl pamačiau nužudytą moterį prie durų ... Išsigandau ir nubėgau į savo senelės namus, tačiau pamačiau dar vieną nužudytą kaimyną", - 29 metų vyras prisiminė ašarodamas.

Policininkai A.Stekičiui buvo trumpam uždėję antrankius, palaikę jį užpuoliku.

Kad ir kokie tragiški būtų šie įvykiai, A.Stekičius žudiką apibūdino kaip "gerą žmogų".

"Jis būtų musės nenuskriaudęs... Nežinau, kas nutiko", - pridūrė jis.

Pastebimai sukrėsti kaimo gyventojai atkartojo jo nuomonę, sakydami, kad L.Bogdanovičius buvo "geriausias kaimynas" - "darbštus, visuomet pasiruošęs padėti".

Kaimynai sakė, kad L.Bogdanovičiaus tėvas nusižudė, kai jo sūnus buvo dar vaikas, o keli jo artimieji anksčiau yra gydyti psichiatrijos klinikose.

Žudiko brolis Radmilo Bogdanovičius, kurio namas yra ant kalvos netoli nusikaltimo vietos, tvirtino, kad "nebuvo nieko, kas galėjo tapti užuomina apie šią tragediją".

"Klausiu savęs vieno dalyko: kodėl, kodėl jis tai padarė? Kaip jis galėjo tai padaryti, kaip?!" - 62 metų vyras kūkčiodamas sakė naujienų agentūrai AFP sode prie savo geltonų plytų namo, kuriame mėtėsi vaikų žaislai.

"Jis buvo nuoširdumo pavyzdys; vaikystėje jis buvo baikštus... Nesuprantu, kas jam nutiko... Jis buvo normalus vyras - kažkas tikriausiai jame nutrūko... Visas kaimas sukrėstas", - pridūrė brolis.

Radmilo Bogdanovičius, kurio akys buvo paraudusios nuo ašarų, prisiminė, kad jo brolis buvo paveiktas įvykių per 1991-1995 metų karą Kroatijoje, kuriame jis dalyvavo.

"Kai tik pradėdavau kalbėti ta tema, jis visuomet atsakydavo: "Neduok Dieve tau patirti tai, ką išgyvenau", - teigė užpuoliko brolis.