"Jeigu jie oficialiai nustatys sąlygą rinktis iš ES ir Kosovo, mes atsisakysime savo Europos kelio", - interviu "Večernje novosti" sakė T.Nikoličius.

"Šiuo metu ES mus per atstumą laiko vien dėl Kosovo. Jie gali laikyti mus per atstumą dar 100 metų, bet tai nepakeis mūsų pozicijos dėl mūsų pietinės provincijos", - pridūrė jis, pakartodamas oficialią Serbijos poziciją, jog Kosovas vis tiek yra Serbijos dalis nepaisant to, kad 2008 metais paskelbė nepriklausomybę.

Serbijos prezidentas sakė, kad jeigu Belgradas gautų naujas sąlygas dėl stojimo į ES, "kurios nebuvo taikomos kitoms šalims" kandidatėms, tai dar labiau atitolintų Belgradą nuo Bendrijos.

"Tokiu atveju verčiau jie mums pasakytų: "Mes jūsų nenorime", - sakė T.Nikoličius.

Praėjusią savaitę lankydamasis Belgrade, ES plėtros komisaras Štefanas Fuele sakė, kad Briuselis turėtų pradėti stojimo derybas su Serbija, "kai tik ji padarys reikšmingą pažangą dėl svarbaus prioriteto - matomo ir pastovaus santykių su Kosovu pagerėjimo".

Dėl didelio tarptautinio spaudimo Belgradas ir Priština 2011 metų kovą pradėjo dialogą, kuriam tarpininkauja ES, ir pasiekė kelis susitarimus, palengvinančius kasdienį Kosovo gyventojų gyvenimą.

Vienašališkai 2008 metais paskelbtą Kosovo nepriklausomybę, kurią kategoriškai atmeta Serbija, jau pripažino maždaug 90 valstybių, tarp jų - Jungtinės Valstijos ir 22 iš 27 ES narių.