Dienraščio žurnalisto pokalbis buvo paskelbtas antradienį. Kiti pokalbio dalyviai skelbė tik oficialią versiją.

Nepanoręs skelbti nei savo vardo, nei laipsnio italų žurnalistui separatistas papasakojo, jog jų vadai pareiškė, kad pataikė į Kijevo karinį lėktuvą.

„Tikėjomės, jog pamatysime ukrainiečius, besileidžiančius su parašiutais, o susidūrėme su žmonių lavonais“, – vienas separatistų pirmadienį Torezo stotyje, kur stovėjo traukinys su žuvusiųjų lavonais, pasakojo italų žurnalistui Lorenzo Cremonesi.

„Ketvirtadienį po pietų mūsų vadai davė įsakymą sėsti į sunkvežimius su dideliu kiekiu ginklų ir amunicijos. Kelioms minutėms praėjus išgirdome galbūt dešimtis sprogimų danguje. „Pataikėme į Kijevo fašistų lėktuvą“, – pasakė jie mums ir įsakė būti atsargiems, nes esą dalis įgulos iššoko su parašiutais“, – sakė separatistas.

Pasak jo, tarp debesų buvo matyti kažkokie balti daiktai. Jis aiškino, kad su savo kariais ieškojo ant žemės ir ant medžių parašiutų.

„Vienu metu pamačiau medžiagos skiautelę ir kai ją pakėliau išvydau mergytės, kuri neturėjo nei penkerių metukų, kūnelį. Tada supratau, kad tai buvo keleivinis lėktuvas, o ne karinis. Ir žuvo civiliai. Tai patvirtino krūvos lagaminų ir krepšių“, – italų žurnalistui sakė pašnekovas.

Kiti pokalbyje dalyvavę separatistai vienbalsiai pateikė tik oficialią versiją. „Tai ne mes numušėme lėktuvą, nes neturime tokių ginklų, kurie galėtų pasiekti taip aukštai. Tai padarė Kijevo banditai“, – sakė jie.

DELFI primena, kad traukinys, vežantis dalies iš 298 žmonių, žuvusių per praeitą savaitę įvykusią Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofą rytų Ukrainoje, jau pasiekė Kijevo vyriausybės kontroliuojamą teritoriją, antradienį pranešė Nyderlandų premjeras.

Premjero Marko Rutte pranešime sakoma, kad traukinys, kuriuo vežami aukų palaikai, 2 val. Grinvičo (5 val. Lietuvos) laiku išvyko iš prorusiškų separatistų kontroliuojamo Donecko.

Lėktuvo aukų pirmieji palaikai trečiadienį bus atskraidinti į Nyderlandus, antradienį pranešė premjeras Markas Rutte.

„Rytoj pirmasis lėktuvas (su palaikais) išskris į Eindhoveną“ pietų Nyderlanduose, M.Rutte sakė žurnalistams po to, kai į Ukrainos šiaurės rytinį Charkovo miestą atvyko traukinys, atvežęs aukų kūnus iš prorusiškų sukilėlių kontroliuojamos teritorijos.

„Charkove atliekami pasiruošimai, kad atpažinimą būtų galima atlikti Nyderlanduose kiek įmanoma geriau“, – nurodė M.Rutte ir pridūrė, kad šis procesas gali tęstis kelis mėnesius.

„Kai tik bus atpažinta kuri nors auka, pirmiausiai ir skubiausiai bus informuota šeima ir niekas kitas. Tai gali trukti savaites arba mėnesius“, – pažymėjo premjeras.