Maždaug 25 metų amžiaus A.Davilla-Rivasas ir panašaus amžiaus jo draugas Rafa Munezas atvažiavo traukiniais iš Madrido į rytų Ukrainą, kur prisidėjo prie bataliono "Vostok" - žinomiausio ir gerai ginkluoto separatistų dalinio, besikaunančio su Ukrainos vyriausybės pajėgomis.

"Esu vienturtis sūnus, o mano motinai, tėvui ir šeimai labai skaudu, kad rizikuoju. Tačiau ... negaliu miegoti lovoje žinodamas, kas čia dedasi", - aiškino A.Davilla-Rivasas, užsidėjęs kepuraitę su prisegta sovietine raudona žvaigždute.

Ši žvaigždė ir ant R.Munezo riešo užrišta juostelė suteikia užuominų apie šių ispanų motyvus įsitraukti į karą, vykstantį už tūkstančių kilometrų nuo jų tėvynės.

To kaspino raudoną, geltoną ir purpurinę spalvas savo simboliu buvo pasirinkę respublikonai 1936-1939 metų Ispanijos pilietiniame kare, kuriame tūkstančiai užsieniečių prisidėjo prie kairiųjų stovyklos, galiausiai pralaimėjusios dešiniesiems.

A.Davilla-Rivasas sakė norintis grąžinti skolą po to, kai Stalino vadovaujama Sovietų Sąjunga palaikė ispanų respublikonus.

Kaip nurodo Jungtinės Tautos (JT), nuo balandžio vidurio jau daugiau negu 1,1 tūkst. žmonių žuvo per pilietinį konfliktą rytų Ukrainoje, dėl kurio Rusijos ir Vakarų šalių santykiai pašlijo labiausiai nuo Šaltojo karo pabaigos.

Ispanai - ne pirmieji užsieniečiai, įsitraukę į šį karą. Sukilėlių pusę palaiko kovotojai, atvykę iš Rusijos, Čečėnijos ir Pietų Osetijos, taip pat Serbijos.

Rusijos piliečiai taip pat užima aukšto rango postus separatistų vadovybėje. Tačiau jų paskelbtos "Donecko liaudies respublikos" vadovavimą perėmė ukrainietis, o tokiu žingsniu tikriausiai siekiama užgesinti Vakarų šalių kaltinimus, jog sukilėliams vadovauja Maskva.

Tuo tarpu Rusija praeitą mėnesį nurodė turinti informacijos, jog Kijevo vyriausybę palaikančiuose savanorių batalionuose esama "samdinių" iš Švedijos, Suomijos, Prancūzijos ir Baltijos šalių.

A.Davilla-Rivasas smerkė Vakarų šalis, kurios įvedė sankcijas Maskvai, kaltindamos teikiant pagalbą Ukrainos separatistams, ir sakė, kad jos sukurstė šį karą.

"Jungtinės Valstijos čia mėgina išprovokuoti Trečiąjį (pasaulinį karą) prieš Rusiją su jūsų žmonėmis", - teigė jis.

"Nukenčia paprasti žmonės, nes jie yra įstrigę tarp trijų imperinių galybių: Rusijos Federacijos, Europos Sąjungos (ES) ir, aišku, Jungtinių Valstijos, kurios į visa tai kiša pinigus", - pridūrė ispanas.

Vienas "Vostok" kovotojas sakė, kad džiaugiasi ispanų pagalba.

"Dabar mums reikia palaikymo, reikia kovotojų. Nepakenktų turėti daugiau automatinių ginklų - kad galėtume palaikyti ir pridengti vieni kitus“, - sakė jaunas rusvaplaukis kovotojas, norėjęs atskleisti savo vardo.