Pirmasis į pastatą įėjo geltoną liemenę su užrašu „Žiniasklaida“ vilkintis asmuo. Separatistai pasijuokė: „Tik pažiūrėkit, žiniasklaida drąsesnė nei mes“, skelbia UNIAN.

„Išeikite, niekas jūsų nelies. Mums reikia jūsų viršininko“, - užsibarikadavusiems milicininkams šaukė separatistai. Įsibrovėliai akimirksniu pasklido po pirmąjį pastato aukštą ir ėmė laužyti duris.

Skelbiama, jog separatistai reikalauja milicijos pareigūnų skubiai atiduoti ginklus. „Mes ginklų neatiduosime“, - teigia pastarieji. Gatvėje girdisi šūksniai „Rusija“ ir „Berkut“.

„Jeigu milicija nepereis į liaudies pusę, po dviejų dienų surengsime masinį susišaudymą“, - grasina vienas separatistas.

Per interviu Rusijos žurnalistams vyras, prisistatęs Donecko liaudies respublikos deputatu, papasakojo apie prie milicijos nuovados vykstančio mitingo motyvus: „Šiandien mes turime iškelti savo respublikos vėliavą“. Deputatas taip pat užsiminė apie pasirengimą pakeisti miesto valdžią ir paskirti savąjį merą.

Ukrainos televizijos reportaže buvo matomas greitosios pagalbos medikai, teikiantys pagalbą žmonėms, kurie veikiausiai buvo sužeisti per pagrindinės milicijos būstinės šturmą tame Donecko regiono mieste, turinčiame apie 300 tūkst. gyventojų.

Įvykiai Horlivkoje yra naujausi neramumai Ukrainos rytiniuose ir pietiniuose regionuose, kuriuose prorusiškos ginkluotos jėgos užėmė arba blokavo vyriausybinius pastatus bent devyniuose miestuose, reikalaudamos didesnės autonomijos nuo centrinės vyriausybės ir glaudesnių ryšių su Rusija.

Oleksandras Sapunovas, vienas iš pastato Horlivkoje šturmo dalyvių, sakė, kad aktyvistai kovoja prieš Kijevo vyriausybės statytinius, įskaitant vietos milicijos vadą, ir norintys paskirti savo lyderius.

„Žmonės atėjo jam pasakyti, kad jis (milicijos viršininkas) yra Kijevo chuntos marionetė ir kad jie jo nepriims“, – pabrėžė O.Sapunovas.

Vienas iš maištininkų vėliau paskelbė, kad dalis milicininkų perėjo į jų pusę, pasilikdami savo ginklus, ir toliau dirbs tvarkos sergėtojais.

Šimtai žmonių prie pastato skandavo „Referendumas!“ ir „Rusija!“

Vienas vyras užlipo ant stogo, norėdamas iškelti Rusijos vėliavą. Jį pradėjo vytis milicininkas, išlindęs pro stoglangį, ir tas vyras nukrito nuo stogo. Po kelių minučių tas pats milicininkas buvo išneštas iš pastato sukruvinta galva ir įkeltas į greitosios pagalbos automobilį.

Vidaus reikalų ministro pavaduotojas Mykola Velyčkovyčius pirmadienį pripažino, kad kai kurie milicininkai rytiniuose regionuose pereina į protestuotojų pusę.

„Rytuose matėme milicijos sabotažo atvejų“, – jis sakė žurnalistams.

Kijevo vyriausybė ir Vakarų pareigūnai kaltino Maskvą kurstant tuos protestus, sakydami, kad tie įvykiai panašūs į scenarijų Kryme, kuris buvo aneksuotas Rusijos praeitą mėnesį.

Nuo vasario pabaigos, kai Kremliaus palaikomas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pabėgo į Rusiją, Maskva ragino Kijevą atlikti konstitucinę reformą, pagal kurią Ukraina taptų federacine valstybe.

Tuo tarpu Ukrainos vyriausybės paskelbto ultimatumo prorusiškiems kovotojams sudėti ginklus ir palikti užimtus pastatus terminas praėjo be jokių pasekmių, ir kol kas nepastebima, kad būtų imamasi kokių nors jėgos veiksmų prieš maištininkus.

Vyriausybė kol kas niekaip nekomentavo fakto, kad ultimatumo terminas išseko.

Tačiau naujienų agentūra „Interfax“ citavo neramios Donecko srities gubernatorių Serhijus Tarutą, kuris sakė, kad regione vyksta „antiteroristinė operacija“.

S.Taruta neatskleidė detalių, kokių veiksmų bus imtasi per šią operaciją. Gubernatorius neturi įgaliojimų paskelbti tokią operaciją, todėl tikėtina, kad jis tą įsakymą gavo iš aukštų saugumo pareigūnų Kijeve.

Pasak S.Tarutos, tos akcijos tikslas – „apsaugoti taiką ir tvarką mūsų krašte, kurią šiuo metu iš mūsų ciniškai ir šaltakraujiškai atiminėja ginkluoti, agresyvūs fanatikai“.

„Jie yra teroristai, ir mes neleisime jiems valdyti mūsų krašto“, – perspėjo gubernatorius, nepateikdamas daugiau operacijos detalių.

Šturmui vadovavo Rusijos armijos kariškis

Horlivkos miesto milicijos valdybos pastato Donecko srityje šturmui vadovavo Rusijos armijos kariškis, rašo pravda.com.ua.

„12.50 val. pajėgų padalinyje, vidiniame kieme asmuo kamufliažine uniforma, prisistatęs rusų kariuomenės papulkininkiu iš Simferopolio ir pateikęs rusišką pasą, „pristatė“ naują viršininką – asmenį civiliais drabužiais Aleksandrą Šulženko“, – informavo Odesos srities tarybos deputatas Aleksejus Gončarenko savo tinklaraštyje leidinyje „Ukrainskaja pravda“, rašo unian.net.

O iš nusiaubto pastato išvedė viršininką. Jis neatidavė separatistams ginklo, buvo įsodintas į automobilį.

A. Gončarenko teigimu, Horlivka buvo vienas iš nedaugelio miestų Donecko srityje, kur milicija, vadovaujama pulkininko Andrejaus Kriščenko, priešinosi separatistams. Tačiau per dvi paras niekas neatėjo jiems į pagalbą, ir milicijos padalinys palūžo.

A. Gončarenko papasakojo, kad milicijos padalinį šturmavo 200 – 250 asmenų, kurie buvo kaukėti, segėjo Georgijaus kryžius. Jie buvo apsiginklavę akmenimis, lazdomis, metaliniais skydais, Molotovo kokteiliais.

Vyriausybė ruošiasi puolimui

DELFI primena, kad Ukrainoje pirmadienį suėjo Kijevo vyriausybės nustatytas terminas, iki kurio prorusiški separatistai turėjo sudėti ginklus ir palikti užimtus vyriausybinius pastatus rytiniuose miestuose, priešingu atveju grasinant surengti didelę "antiteroristinę operaciją".

Pirmadienį 9 val. vietos (ir Lietuvos) laiku suėjus Kijevo nustatytam terminui, vienas „Reuters“ korespondentas rytiniame Slovjansko mieste pranešė nepastebėjęs jokių ženklų, jog sukilėliai būtų paklusę šiam ultimatumui.

Supykęs dėl vieno saugumo pareigūno žūties ir dviejų jo ginklo draugų sužalojimo netoli Slovjansko, laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas sekmadienį perspėjo sukilėlius, kad neįvykdžius vyriausybės reikalavimų bus surengta didelio masto saugumo pajėga operacija.

Rusiją aneksavo Krymo regioną, kai Kremliaus palaikomas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pabėgo iš šalies po kelis mėnesius vykusių provakarietiškų jėgų protestų.

O.Turčynovas ir kiti lyderiai kaltina Maskvą kurstant ir organizuojant separatistų neramumus Slovjanske ir kituose rytiniuose Ukrainos miestuose, kuriuose gyvena daug rusakalbių.

"Neleisime Rusijai pakartoti Krymo scenarijaus Ukrainos rytiniuose regionuose", - O.Turčynovas pareiškė sekmadienio vakarą.

Proeuropietiškos Kijevo valdžios sprendimas panaudoti jėgą gali dar labiau padidinti konfrontaciją su Rusija. Rusijos užsienio reikalų ministerija nurodymą surengti planuojamą karinę operaciją vadina nusikalstamu įsakymu ir ragina Vakarų šalis spausti savo sąjungininkus Ukrainos vyriausybėje.

Slovjanske Rusijos vėliava pirmadienį ryte tebebuvo iškelta ant milicijos būstinės – vieno iš dviejų pastatų, kuriuos laiko užėmę separatistai. Ginkluoti kaukėti vyrai tebebudėjo prie barikadų, pastatytų prie milicijos skyriaus iš smėlio maišų.

Atvažiavęs sunkvežimis, regis, atgabeno daugiau padangų, kurios kraunamos ant barikadų, kad jas sutvirtintų.

Mieste tvyrojo didelė įtampa. Žmonės mėgino dirbti kaip įprasta, tačiau švietimo įstaigos buvo uždarytos, o tėvams buvo patarta neišleisti vaikų iš namų.

38 metų banko darbuotojas Oleksejus Myzenka buvo savo įprastoje darbo vietoje, bet nurodė, kad kartu su žmona paragino savo sūnų, studijuojantį rytiniame Charkovo mieste, neiti į paskaitas pirmadienį.

"Nenorime, kad jam kas nutiktų, - sakė O.Myzenka. - Aišku, kad kai kurie žmonės išsigandę. Tačiau ji vis tiek laukia eilėse savo pensijų."

O.Myzenka pridūrė, kad jo žmona, dirbanti mokytoja, telefonu gavo miesto administracijos perspėjimą, kad pamokos atšaukiamos iki atskiro pranešimo.

62 metų Iryna Zemlianskaja, dirbanti vaistininke, sakė: "Aš einu į darbą. Jie žadėjo panaudoti jėgą daug kartų, tačiau nieko nepadarė. Niekas daugiau nebebijo."