Valstybės perversmo organizavimu ir terorizmu įtariama Ukrainos liaudies deputatė Nadiežda Savčenko skelbia, kad Ukrainos tardymo izoliatorius niekuo nesiskiria nuo Rusijos, o kai kuriais aspektais net dar baisesnis.

Taip N. Savčenko kalbėjo Kijevo Ševčenkos teisme, kuris kovo 23 dieną jai skirs kardomąją priemonę, skelbia „Ukrainskaja pravda“.

Į žurnalistų klausimą, kaip pernakvojo sulaikymo centre, moteris atsakė: „Kaip ir rusiškame – nėra jokio skirtumo“.

Į klausimą, ar ketina skelbti bado streiką, ji neatsakė. Anot moters, sulaikymo centre visur stebėjimo kameros.

„Sulaikymo centre savo kameroje neturiu nė vieno kampelio, kur nebūtų žeminamas mano žmogiškasis orumas. Negaliu be kamerų nusirengti, negaliu nueiti į tualetą – visur filmuoja. Iš esmės kartais čia baisiau nei priešo sulaikymo centre“, – sako deputatė.

Teismo posėdyje N. Savčenko visgi paskelbė bado streiką. „Skelbiu bado streiką nuo šiandien ir dar kartą visiems netikintiems rodau, nes aš, kaip ir rusų kalėjimuose, esu filmuojama kamerų. Ir tik priešas turi įrodymų, kad aš badavau 83 dienas ir 6 dienas badavau sausai. Dabar ir ukrainiečių valdžia turės tokius įrodymus. Bet ukrainiečių valdžia yra ne mažiau nusikalstama nei rusų, ir taip pat pasistengs to neparodyti. Todėl aš nueisiu visą kelią, kurį nuėjau aną sykį Rusijoje, kai mane kankino priešas. Aš galiu jį nueiti, kai mane kankins savas priešas. Bet ar nuo to taps lengviau ukrainiečiams? Juk kalba eina ne tik apie mane, kol mes nepakeisime šitos sistemos, ji kankins visus“, - teisme sakė N. Savčenko.

N. Savčenko buvo sulaikyta ketvirtadienį. Tai įvyko po to, kai Ukrainos Aukščiausioji Rada panaikino jos teisinę neliečiamybę.

N. Savčenko pateikti kaltinimai pagal kelis baudžiamojo kodekso straipsnius. Remiantis Generalinės prokuratūros pranešimu, N. Savčenko ketino surengti valstybės perversmą ir užimti valdžią šalyje, rengė pasikėsinimą į prezidento, deputatų ir vyriausybės narių gyvybes, planavo įvykdyti teroristinį aktą Aukščiausioje Radoje.

Be to, N. Savčenko kaltinama talkinusi savarankiškai pasiskelbusiai Donecko liaudies respublikai, kurią teisėsaugininkai įvardija kaip teroristinę organizaciją, ir neteisėtai prekiavusi šaunamaisiais ginklais bei šaudmenimis.

N. Savčenko komiteto posėdyje pareiškė mananti, kad karinis pučas yra humaniškas ir kraujo praliejimo nereikalaujantis valdžios pakeitimo būdas.

„Tikiuosi, kad šį kartą valdžia pasieks tą momentą, kai supras galimumą ir negalimumą, pamėgins pati užmegzti dialogą su žmonėmis arba ramiai nusišalinti, be jėgos panaudojimo. – parlamentinio komiteto posėdyje sakė ji. – Pučas yra humaniškiausia valdžios keitimo taktika. Kariai nežudo, jie tik surengia apsuptį ir siekia, kad valdžia priimtų sprendimą, skirtą žmonėms, arba nusišalintų.“

DELFI primena, kad pagal oficialią valdžios atstovų pateikiamą versiją, N. Savčenko rengėsi kruvinam teroristiniam aktui, kurį ketino įvykdyti Ukrainos parlamento pastate.

„Tyrėjai turi nenuginčijamų įrodymų, kad Nadežda Savčenko asmeniškai planavo, asmeniškai verbavo, asmeniškai dalino nurodymus, kaip įvykdyti teroristinį aktą čia, šioje salėje, kovinėmis granatomis sunaikinant dvi ložes, minosvaidžiais nugriaunant Aukščiausiosios Rados kupolą ir automatais pribaigiant tuos, kurie išgyvens“ – tikino Ukrainos generalinis prokuroras Jurijus Lucenka.

Kovo 15 d. žiniasklaida informavo, kad N. Savčenko į Radą atvyko su ginklu ir granatomis. Internetinis leidinys lb.ua remdamasis kelių frakcijos „Liaudies frontas“ deputatų pateikta informacija pranešė, kad N. Savčenko į salę buvo užėjusi su ginklu, todėl ji buvo iš ten išvesdinta.

N. Savčenko byla jau dabar siejama su Vladimiro Rubano sulaikymu. Belaisvių išvadavimo centro „Karininkų korpusas“ vadovas V. Rubanas praėjusią savaitę sulaikytas prie suskirstymo linijos zonoje Donbase.

Anot jėgos struktūrų atstovų, sulaikytasis turėjo ginklų arsenalą, kurį ketino panaudoti didelio masto teroristiniam aktui Kijevo centre įgyvendinti. Dar paaiškėjo, kad N. Savčenko ir V. Rubanas ketino apšaudyti Ukrainos prezidento Petro Porošenkos kortežą tam panaudodami „Donecko liaudies respublikoje“ pagamintą ginklą „Topaz“.

„2017 m. gruodžio 2 d. N. Savčenko ir V. Rubanas atvyko į Chmelnyckio miestą, išbandė ginklą poligone, kur V. Rubanas išdėstė prezidento kortežo užpuolimo planą panaudojant stambaus kalibro snaiperio šaunamąjį ginklą „Topaz“, pramušantį bet kurio automobilio apsauginį sluoksnį ir gaminamą tik Donecko liaudies respublikoje.“ – sakė J. Lucenka. Pats V. Rubanas jam mestus kaltinimus neigia, o N. Savčenko savo ruožtu patikino ketinanti pasirūpinti jo paleidimu už užstatą.

Kalinta Rusijoje

N. Savčenko 2016 metais Rusijoje buvo nuteista kalėti 22 metus, kai Rusijos teisėsauga 2014-aisiais apkaltino ją prisidėjus prie dviejų rusų žurnalistų žūties.

Nadežda Savčenko

Pasak pareigūnų, N. Savčenko koregavo artilerijos ugnį Rytų Ukrainoje per vieną susirėmimą tarp Maskvos remiamų separatistų ir Ukrainos vyriausybės pajėgų. N. Savčenko, tuo metu priklausiusi vienam Ukrainos savanorių batalionui, teigė, kad separatistai ją paėmė į nelaisvę ir išvežė į Rusiją dar prieš tai, kai 2014 metų birželį buvo nužudyti du rusų žurnalistai.

Ukrainos karo pilotė tų pačių metų gegužę buvo iškeista į du Kijeve nuteistus rusus, kurie buvo įtariami prisidėję prie prorusiškų separatistų šalies rytuose. Ukrainoje ji yra tapusi pasipriešinimo prieš Rusijos agresija šalies rytuose simboliu.