Pernai vasarį tarpininkaujant Prancūzijai ir Vokietijai bei dalyvaujant Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pasiektame susitarime dėl paliaubų taip pat numatyta virtinė politinių, ekonominių bei socialinių priemonių konfliktui Rytų Ukrainoje užbaigti.

„Tai galėtų būti padaryta laikotarpiu nuo dabar iki šios administracijos kadencijos pabaigos, jei būtent rusai parodys pakankamą politinę valią“, – sakė B. Obamos nacionalinio saugumo patarėja ir buvusi JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose Susan Rice per dienraščio „The Washington Post“ organizuotą diskusiją.

„Viliamės, kad jei rusai iš tiesų nori tai išspręsti, o mes turime pagrindo tikėti, kad jie gali to norėti, mums užteks laiko, lėšų ir priemonių tai padaryti“, – pridūrė ji.

Maskvos ir Vašingtono santykiai yra įtempti nuo tada, kai 2014 metais Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį ir ėmė kurstyti prorusiškų separatistų konfliktą Rytų Ukrainoje.

Įtampa dar padidėjo pernai rudenį, kai Rusija įsitraukė į pilietinį karą Sirijoje, paremdama prezidento Basharo al Assado pajėgas. Tuo pat metu JAV vadovaujama koalicija šioje karo draskomoje šalyje vykdė atskirą karinę kampaniją prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ .

Rusijos remiamos Damasko režimo pajėgos pastarosiomis savaitėmis priartėjo prie JAV palaikomų ir su „Islamo valstybe“ kovojančių kurdų bei arabų pajėgų Sirijos šiaurėje. Tai padidino jų susidūrimo tikimybę, pajėgoms artėjant prie IS bastiono Rakos.

Jungtinės Valstijos tvirtina nekoordinuojančios savo veiksmų su Rusija, tačiau S.Rice pripažino, kad abi valstybės palaiko glaudžius kontaktus.

„Palaikome labai glaudžius kontaktus su rusais, praktiškai kiekvieną dieną“, – sakė nacionalinio saugumo patarėja.

„Komunikuojame su jais įvairiais kanalais, kuriuos įsteigėme Šveicarijoje, kur komunikuojame kiekvieną dieną dėl incidentų vietoje, humanitarinės prieigos... Darbo grupių lygiu mūsų kariškiai, civiliai ir žvalgybos ekspertai dabar kalbasi kiekvieną dieną“, – sakė S. Rice.