Kaip pranešama tai 21-erių metų amžiaus Dylanas Roofas. Jį sulaikė Šiaurės Karolinoje, informuoja CNN.

21 m. D. Roofas iš Pietų Karolinos valstijos, Leksingtno, įtariamas trečiadienį nušovęs žmonių Emanuelio afrikiečių metodistų episkopalinėje bažnyčioje Čarlstone.

Liudininkų teigimu, įtariamasis atsistojo ir pareiškė atėjęs šaudyti juodaodžių. Manoma, kad jis šaudė iš pistoleto.

Policija ieškojo informacijos apie D. Roofą. Nuotraukoje socialiniame tinklalapyje jis vilkėjo švarką su apartheido (Pietų Afrikos Respublikos baltųjų vyriausybės 1948–1990 m. vykdyta rasinės segregacijos politika) laikų Pietų Afrikos ir buvusios britų kolonijos Rodezijos (kurią valdį baltųjų mažuma iki 1980 m., kai šalis paskelbė nepriklausomybę ir pasivadino Zimbabve) vėliavomis.

DELFI primena, kad ketvirtadienį mažiausiai 9 žmonės buvo nužudyti per šaudynes istorinėje afroamerikiečių bažnyčioje Čarlstone, JAV Pietų Karolinos valstijoje, praneša BBC. CNN skelbė, kad pabėgęs įtariamasis – baltasis.

Pietų Karolinoje ginkluotas užpuolikas trečiadienio vakarą pradėjo šaudyti istorinėje juodaodžių bažnyčioje Čarlstono miesto centre, pranešė policija.

„Bažnyčios viduje buvo aštuoni žuvę žmonės. Du žmonės buvo išvežti (į ligoninę). Vienas iš jų mirė. Šiuo metu yra devynios šio atgrasaus nusikaltimo aukos“, – sakė žurnalistams Čarlstono policijos viršininkas Gregory Mullenas.

Čarlstono policijos departamentas pranešė, kad įtariamasis yra švariai nusiskutęs apie 21 metų baltaodis vyras, kuris 11 val. 30 min. vietos (6 val. 30 min.Lietuvos) laiku tebebuvo laisvėje.

Vietos televizija „ABC4 News“ sakė, kad policija taip pat tiria tikėtiną sprogdinimo grėsmę.

Šis šaudymas įvyko Emanuelio afrikiečių metodistų episkopalinėje bažnyčioje. Jos tinklalapyje nurodoma, kad ji yra seniausi tokio pobūdžio namai JAV pietinėse valstijose.

Įtariamojo paieškos

Policija informuoja, kad įtariamasis – švariai skustas į trečiąją dešimtį įkopęs liekno kūno sudėjimo baltaodis pilku sportiniu megztiniu, mėlynais džinsais ir auliniais batais.

Neilgai trukus naujienų pranešimuose parodyti policijos pareigūnai, sulaikantys šį aprašymą atitinkantį vyrą, nors policija tuo metu vis dar teigė ieškanti šaudžiusio asmens.

Policija paragino visus, turinčius kokios nors su šiuo incidentu susijusios informacijos, paskambinti pagalbos telefonu 911.

Nusikaltimas iš neapykantos

Pietų Karolinos policija pareiškė, kad devynių žmonių gyvybes trečiadienio vakarą nusinešusios šaudynės istorinėje juodaodžių bažnyčioje Čarlstono miesto centre yra „nusikaltimas iš neapykantos“.

„Manau, jog tai nusikaltimas iš neapykantos“, – Čarlstono policijos vadas G. Mullenas sakė per spaudos konferenciją.

„Tai iš tikrųjų baisu. Labai baisus vaizdas“, - patikino vietinis pastorius Thomasas DIxonas.

„Tas asmuo tiesiog įėjo į bažnyčią ir pradėjo šaudyti. Jie vis dar ieško įtariamojo“, - pridūrė jis.

„(Mano šeima) ir aš meldžiamės už aukas ir šeimas, paliestas šio vakaro beprasmiškos tragedijos Emanuelio AME bažnyčioje“, – rašoma Pietų Karolinos gubernatorės Nikki Haley pareiškime.

„Dar nežinome visų detalių, bet žinome, kad niekada nesuprasime, kas gali motyvuoti žmogų įžengti į vienus iš mūsų maldų namų ir atimti gyvybę kitiems“, – pridūrė ji.

Bažnyčios istorija

Emanueles Afrikos metodistų episkopalinė bažnyčia duris tikintiesiems atvėrė 1816 m., kai Čarlstono afroamerikiečių metodistų episkopalinė bažnyčia atsiskyrė po ginčo dėl kapinių.

Po šešerių metų vienas iš šios bažnyčios įkūrėjų įsipainiojo į sąmokslą dėl vergų sukilimo, tačiau nuteistas jis nebuvo.

Tuo metu bažnyčia buvo sudeginta iki pamatų, o atstatyta ji buvo 1834 m.

Daugybė policininkų

Kiekvieną trečiadienio vakarą šioje bažnyčioje rengiami Biblijos mokymai.

Kitoje gatvės pusėje įvykio metu buvęs Corey Wessengeris papasakojo šalia bažnyčios matęs daugybę policijos pareigūnų.

Bendruomenės nariai netoli nuo vietos, kur įvyko susišaudymas, susirinko pasimelsti.

„Mums pasakyta kurį laiką neišeiti iš restorano, kuriame esame, sraigtasparnis vis dar suka ratus virš šios vietos“, - papasakojo įvykio vietoje dirbantis reporteris iš „WFMY News“.