Šios operacijos buvo turbūt intensyviausi kovos veiksmai per koalicijos aviacijos kampaniją, pradėtą prieš penkias dienas.

Tikėtinas uostų blokados tikslas – neleisti husiais vadinamiems sukilėliams apsirūpinti ginklais. Ji buvo pradėta koalicijai įgijus visišką pranašumą ore, kai buvo subombarduoti keli sukilėliams priklausantys aerodromai. Sukilėliai yra palaikomi Irano, bet Teheranas ir husiai neigia, kad šiitiška respublika tiekia jiems ginklus.

Sutemus sukilėlių užimtoje Jemeno sostinėje Sanoje buvo girdimi galingi sprogimai, koalicijos karo lėktuvams atakuojant taikinius nuo ankstaus ryto. Abiejų pusių kariškiai sakė, kad per tuos antskrydžius buvo bombarduojamos teritorijos į rytus ir pietus nuo šalies trečio didžiausio miesto Taizo, taip pat jo oro uostas, o karo laivų artilerija kartu su aviacija smogė pajūrio teritorijoms į rytus nuo Adeno.

„Tai tarsi žemės drebėjimas, – Sanos gyventojas Ammaras Ahmedas sakė telefonu. – Dar niekada gyvenime nesu girdėjęs tokių sprogimų ir nematęs tokių reidų.“

Koalicijos atstovas Saudo Arabijos brigados generolas Ahmedas Asiri sakė žurnalistams Riade, kad karinės jūrų pajėgos blokuoja laivybą, kad užkirstų kelią ginklų ir kovotojų patekimui ir išvykimui iš Jemeno. Pasak jo, tos pajėgos kol kas neperėmė jokių neleistinų krovinių.

Per antskrydžius buvo smogta bent devynioms iš 21 Jemeno provincijoms, o husiams buvo užkirstas kelias pasiekti Adeną – buvusio nepriklausomo pietinio regiono sostinę. Tame mieste laikinai apsistojo prezidentas Abdrabuh Mansuras Hadi, pabėgęs iš sukilėlių užimtos Sanos.

Saudo Arabija žada tęsti karinę intervenciją

Saudo Arabijos vadovaujama koalicija tęs puolimą prieš husių sukilėliu, kovojančius prieš Jemeno prezidentą Abdrabuh Mansurą Hadi, kol padėtis toje šalyje stabilizuosis, sakoma antradienį paskelbtuose Saudo Arabijos užsienio reikalų ministro princo Saudo al Faisalo komentaruose.

„Ne mes pasisakome už karą. Bet jeigu mušate karo būgnus, mes jam pasiruošę“, – ministro žodžiai per karalystės Šuros posėdį buvo cituojami tos patariamosios institucijos „Twitter“ žinutėje.

Koalicijos operacijos „toliau gins legitimumą Jemene, kol bus pasiekti jos tikslai, o Jemenas grįš prie saugumo, stabilumo ir vienybės“, – pridūrė Saudas al Faisalas.

Žuvo 10 prezidentui ištikimų pajėgų kovotojų

Artilerijos sviediniams antradienį pataikius į vieną gyvenamąjį namą Jemeno pietiniame Adeno mieste žuvo dešimt kovotojų, priklausiusių prezidentui Abdrabuh Mansourui Hadi ištikimoms pajėgoms, vienas įvykio liudininkas pranešė naujienų agentūrai „Reuters“.

Husiais vadinami šiitų sukilėliai ir juos palaikantys armijos daliniai atakuoja tą miestą, spausdami A.M.Hadi pajėgas, nors jau šešias dienas vykstanti Saudo Arabijos vadovaujama aviacijos kampanija turėjo sustabdyti tos Irano palaikomos grupės puolimą.